«Καίνε» επιχειρησιακές συμβάσεις και κατώτατος μισθός

«Καίνε» επιχειρησιακές συμβάσεις και κατώτατος μισθός

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα καυτό φθινόπωρο για την κυβέρνηση αλλά και για την ελληνική κοινωνία προοιωνίζονται οι εξελίξεις του καλοκαιριού στα εργασιακά, ενόψει της δύσκολης διαπραγμάτευσης για τη δεύτερη αξιολόγηση από τους εκπροσώπους των δανειστών.

Μάλιστα, και ενώ ο μηχανισμός διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού, ο ρόλος των συλλογικών συμβάσεων (επιχειρησιακές εναντίον κλαδικών), οι ομαδικές απολύσεις και οι συνδικαλιστικές ελευθερίες βρίσκονται στον πυρήνα των αλλαγών, τρεις… «ουρές» από το ασφαλιστικό ενδέχεται να προκαλέσουν νέες αναταράξεις στους κόλπους της κυβέρνησης και να οδηγήσουν σε αυξήσεις εισφορών για πάνω από 1,5 εκατ. ασφαλισμένους.

Στην ατζέντα της εργασιακής μεταρρύθμισης, και πριν καλά καλά ξεκινήσει η διαπραγμάτευση, έχουν ανοίξει σημαντικά μέτωπα τόσο εντός της διεθνούς επιτροπής εμπειρογνωμόνων που θα προτείνει τις επίμαχες μεταρρυθμίσεις όσο και μεταξύ των εγχώριων παικτών.

Αναλυτικά, ο ρόλος των επιχειρησιακών συμβάσεων και ο τρόπος καθορισμού του κατώτατου μισθού αποτελούν τα δύο κομβικά σημεία που θα κρίνουν και την τύχη της δύσκολης διαπραγμάτευσης του φθινοπώρου. Πρόκειται για τα ίδια δύο ζητήματα που θέτει η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας στον πυρήνα της εθνικής διαπραγματευτικής της γραμμής, αλλά και για αυτά που δυσκολεύουν τα μέλη της Επιτροπής Σοφών να καταλήξουν σε ομόφωνο πόρισμα προτάσεων.

Αποστάσεις

Διαφοροποιήσεις έχουν εκφραστεί, και μάλιστα με τον πλέον επίσημο τρόπο, και μεταξύ των εργοδοτικών φορέων. Παρότι σε επίπεδο αρχών υπεγράφη τον Ιούλιο μία κοινή δήλωση, την οποία η κυβέρνηση φιλοδοξεί να χρησιμοποιήσει ως βασικό όπλο στην επικείμενη «μάχη» με τους εκπροσώπους των θεσμών, ο ΣΕΒ, μέσω του προέδρου του Θεόδωρου Φέσσα, έχει αναγορεύσει τη λειτουργία του ΟΜΕΔ και τις κλαδικές συμβάσεις σε κομβικά θέματα για την πορεία της εγχώριας οικονομίας.

Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος έχει ξεκαθαρίσει ότι στη διαπραγμάτευση του φθινοπώρου η τακτική δεν θα είναι αμυντική. Επιθετικά θέτει μάλιστα το θέμα της επαναφοράς των συλλογικών συμβάσεων, μέσω δύο κεντρικών ζητημάτων, αφενός μέσω της διαμόρφωσης του ύψους του κατώτατου μισθού μέσω της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και αφετέρου μέσω της υπερίσχυσης των κλαδικών συμβάσεων έναντι των επιχειρησιακών.

Ο… γόρδιος δεσμός των ομαδικών απολύσεων θεωρείται εν πολλοίς ότι θα λυθεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, που αναμένεται να τοποθετηθεί τον Σεπτέμβριο για το ισχύον καθεστώς στην Ελλάδα. Σε εγχώριο επίπεδο οι εργοδοτικοί φορείς και κυρίως οι έμποροι, μέσω της ΕΣΕΕ, ζητούν αύξηση του επιτρεπόμενου ποσοστού στο 10% κάθε μήνα. Δεδομένες θεωρούνται οι αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο, για παράδειγμα στο κεφάλαιο των συνδικαλιστικών αδειών και ποιος τελικά θα τις πληρώνει, αλλά και στη δυνατότητα του εργοδότη να απολύει για σπουδαίο λόγο συνδικαλιστές.

Οι… 3 «ουρές»

Εντός του Σεπτεμβρίου η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας έχει δεσμευθεί να θεσμοθετήσει ανατροπές για πάνω από 1,5 εκατ. ασφαλισμένους, κυρίως αγρότες και ελεύθερους επαγγελματίες αλλά και μισθωτούς, που ήλπιζαν σε συνταξιοδότηση στα 62, με 40 έτη ασφάλισης. Πρόκειται για θέματα που έμειναν ανοικτά από την προηγούμενη αξιολόγηση και πρέπει να θεσμοθετηθούν το φθινόπωρο.

Συγκεκριμένα, οι θεσμοί επιμένουν στην κατάργηση της δυνατότητας που έχουν οι ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων να πληρώνουν χαμηλότερες εισφορές σε περιοχές κάτω των 2.000 κατοίκων (ασφαλίζονται στον ΟΓΑ αντί στον ΟΑΕΕ), στην εξάλειψη όλων των εξαιρέσεων που επιτρέπουν χαμηλότερες εισφορές για την υγεία αλλά και στην αναθεώρηση προς τα κάτω της έκπτωσης του 15% για τις εφάπαξ πληρωμές των πλασματικών ετών ασφάλισης.

Ενα ακόμα δύσκολο μέτωπο είναι και αυτό της πρόνοιας, καθώς έως τα τέλη Σεπτεμβρίου θα πρέπει να ολοκληρωθεί και η μεταρρύθμιση του συνόλου των επιδομάτων. Στόχος είναι η εξοικονόμηση 0,5% του ΑΕΠ ετησίως, με την πρόσφατη έκθεση της Κομισιόν να ορίζει ότι πρέπει να μειωθεί η πληθώρα διατάξεων και να εφαρμοστεί ένα σύγχρονο σύστημα επιδομάτων, με τη βοήθεια της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Καθώς μάλιστα οι μνημονιακές υποχρεώσεις δεν τελειώνουν το φθινόπωρο, έως το τέλος του χρόνου το υπουργείο Εργασίας θα πρέπει να προχωρήσει στην ενοποίηση των κανόνων αναπηρίας και αναπηρικών συντάξεων, χωρίς να αυξήσει τη συνταξιοδοτική δαπάνη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή