Η «απάντηση» Παρασκευόπουλου στον Κυρίτση

Η «απάντηση» Παρασκευόπουλου στον Κυρίτση

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σαφείς αποστάσεις από τις δηλώσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Κυρίτση περί διώξεων «φρονηματικού χαρακτήρα» πήρε χθες, με δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος. Στον απόηχο του θορύβου που ξεσήκωσαν οι δημόσιες τοποθετήσεις του κ. Κυρίτση τις προηγούμενες ημέρες, ο κ. Παρασκευόπουλος διαχώρισε ευθέως τη θέση του από τη δήλωση του βουλευτή ότι «δουλειά του κράτους είναι η νομιμότητα και δουλειά των κινημάτων, η υπεράσπιση των δικαιωμάτων». Ουσιαστικά, η παρέμβαση του κ. Παρασκευόπουλου αποτελεί την πρώτη κυβερνητική αντίδραση στις δηλώσεις Κυρίτση, που είχαν μείνει χωρίς σχολιασμό από την κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι από την αντιπολίτευση είχε τεθεί θέμα εάν οι απόψεις του βουλευτή απηχούν και κυβερνητικές θέσεις. Ο κ. Παρασκευόπουλος έθεσε ζήτημα κοινής συνισταμένης στα μέλη του κόμματος, υπογραμμίζοντας ότι «με την ένταξη στον ΣΥΡΙΖΑ κάποιος συμφωνεί με τις βασικές επιλογές και αξίες ενός κόμματος. Μια απόκλιση μπορεί να υπάρχει, αλλά δεν μας απομακρύνει από τις βασικές αξίες», προσθέτοντας ότι «οφείλουμε να παρέχουμε ασφάλεια στο έπακρο και σεβασμό των ατομικών δικαιωμάτων επίσης στο έπακρο».

Αναφερόμενος δε εμμέσως στις δηλώσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ περί διώξεων «φρονηματικού χαρακτήρα» των Σακκά και Σεϊσίδη, ο υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε ότι οι αντιεξουσιαστές αντιμετωπίζουν κατηγορίες πλημμεληματικού χαρακτήρα. «Φρονηματικού χαρακτήρα σημαίνει ότι δεν έχουν κάνει καμία πράξη· ως υπουργός δεν μπορώ να σπεύσω να πω ότι έκαναν ή δεν έκαναν κάτι γιατί θα προκαταλάβω την απόφαση της Δικαιοσύνης», εξήγησε ο υπουργός. «Η Δικαιοσύνη δεν ασχολείται με απόψεις αλλά με πράξεις… Διαφωνώ με τη δήλωση του κ. Κυρίτση ότι δουλειά του κράτους είναι η νομιμότητα και δουλειά των κινημάτων η υπεράσπιση, δουλειά του κράτους είναι και η νομιμότητα και η υπεράσπιση των δικαιωμάτων και η οριοθέτηση της βίας». Ωστόσο, όπως προσέθεσε, «συμφωνώ όταν λέει ότι δεν κάνει δηλώσεις αποδοκιμασίας».

«Στοχοποίηση συγκεκριμένων ατόμων»

Ο κ. Κυρίτσης, πάντως, επέμεινε χθες, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, στην αναφορά του σε διαρκή στοχοποίηση συγκεκριμένων ανθρώπων από τις Αρχές. «Κάποιοι άνθρωποι βρίσκονται μονίμως στο στόχαστρο των Αρχών. Εχω διαπιστώσει ότι υπάρχει μια αντιτρομοκρατία, την οποία βάζω μέσα σε πολλά εισαγωγικά, που σε πάρα πολλές περιπτώσεις ενορχηστρώνεται από τα ΜΜΕ», ανέφερε. Ειδικά για τους Σακκά και Σεϊσίδη τόνισε ότι το δικαστήριο θα κρίνει αν είναι ένοχοι, ωστόσο –χωρίς να αναφερθεί συγκεκριμένα σε αυτούς– είπε ότι υπάρχουν στοιχεία στοχοποίησης στις υποθέσεις όπου εμπλέκονται. Και συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση πρέπει να είναι αυστηρή στο θέμα της τήρησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς, όπως ο ίδιος πιστεύει, «είναι καλύτερα να βρίσκονται 10 ένοχοι εκτός φυλακής παρά ένας αθώος μέσα». «Κανείς που ανήκει στον ΣΥΡΙΖΑ ή στο δημοκρατικό τόξο δεν θα διαφωνήσει με το θέμα της τήρησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», τόνισε. Κληθείς να σχολιάσει αν οι συγκεκριμένες συλλήψεις ήταν επιτυχία της αστυνομίας, ο βουλευτής είπε ότι η αστυνομία κάνει τη δουλειά της και, όταν υπάρχει ένταλμα, ακολουθεί η σύλληψη. Σημείωσε ακόμη ότι από την περίοδο που ανέλαβε υπουργός Προστασίας του Πολίτη ο Νίκος Τόσκας τα πράγματα στην αστυνομία έχουν βελτιωθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή