Αναζητείται Plan B για το προσφυγικό

Αναζητείται Plan B για το προσφυγικό

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σύντομο διάλειμμα από τις ολιγοήμερες διακοπές του αναμένεται –σύμφωνα με συνεργάτες του– να κάνει ο πρωθυπουργός, κ. Αλ. Τσίπρας, ο οποίος πρόκειται να επιστρέψει στην Αθήνα αύριο και μεθαύριο για έναν κύκλο συσκέψεων με υπουργούς και στελέχη της κυβέρνησης για τα τρέχοντα ζητήματα. Οπως αναφέρουν από το περιβάλλον του πρωθυπουργού, πρώτο στη λίστα των αιτημάτων για ζητήματα που πρέπει να εξετασθούν είναι το προσφυγικό – μεταναστευτικό, με τον αρμόδιο υπουργό Γ. Μουζάλα να έχει ήδη ζητήσει συνάντηση με τον κ. Τσίπρα. Η Αθήνα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στη γείτονα Τουρκία από την απόπειρα πραξικοπήματος και μετά, καθώς και τον δημόσιο διάλογο μεταξύ Αγκυρας και Βρυξελλών με αιχμή τις προσφυγικές – μεταναστευτικές ροές και τη συνέχιση υλοποίησης της συμφωνίας που επιτεύχθηκε τον περασμένο Μάρτιο.

Οι ροές, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, παραμένουν, αν και κατά τι αυξημένες, σε χαμηλά επίπεδα σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Ωστόσο, ακόμα και με αυτούς τους ρυθμούς, με δεδομένο ότι, εξαιτίας και της κατάστασης στη γείτονα, οι επιστροφές προσφύγων και μεταναστών έχουν σταματήσει, η πίεση που δέχονται τα νησιά πρώτης υποδοχής αυξάνεται διαρκώς. Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι οι αρμόδιες αρχές βρίσκονται σε διαρκή συνεννόηση με το ΝΑΤΟ και τη FRONTEX, προκειμένου οποιαδήποτε ένδειξη μεταβολής στις ροές ή οποιαδήποτε ασυνήθιστη κινητικότητα από την πλευρά των τουρκικών παραλίων να εντοπισθούν άμεσα.

Οι επαναλαμβανόμενες δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων, οι οποίοι εμφανίζονται να αξιοποιούν τη συνέχιση τήρησης της συμφωνίας από την Τουρκία ως μοχλό πίεσης προς τις Βρυξέλλες για το θέμα της βίζας, ενισχύουν τις ανησυχίες της κυβέρνησης. Χθες ήταν η σειρά του αρμόδιου για θέματα Ε.Ε. Τούρκου υπουργού, Ομέρ Τσελίκ, να κάνει σχετικές δηλώσεις. Συγκεκριμένα, διεμήνυσε ότι η Τουρκία δεν θα εφαρμόσει τη συμφωνία επανεισδοχής εάν δεν δοθεί από την Ε.Ε. συγκεκριμένη ημερομηνία για την κατάργηση της βίζας. «Δεν εκβιάζουμε κανέναν, δεν ασκούμε καμία ένσταση. Εμείς, εν προκειμένω, παρουσιάζουμε μια ξεκάθαρη σχέση», δήλωσε.

Ο αναπλ. υπουργός Εθνικής Αμυνας, Δ. Βίτσας, εξέφρασε χθες (Ρ/Σ ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ) την ανησυχία της κυβέρνησης, διότι το προσφυγικό ζήτημα «χρησιμοποιείται ως πολιτικό ή πολιτικάντικο επιχείρημα για άλλες επιδιώξεις». Και, ουσιαστικά, περιέγραψε τις κινήσεις που δρομολογεί η κυβέρνηση για να είναι έτοιμη εάν αυξηθεί η πίεση των προσφυγικών – μεταναστευτικών ροών εκ νέου. Αναφέρθηκε, συγκεκριμένα, σε αύξηση της πίεσης προς την Ε.Ε. προκειμένου να δοθεί στην Ελλάδα άμεσα η ευρωπαϊκή συνδρομή σε ανθρώπινο δυναμικό, όσον αφορά ειδικούς στην εξέταση των αιτημάτων χορήγησης ασύλου, προκειμένου όσοι λαμβάνουν άσυλο να μετακινούνται στην ηπειρωτική Ελλάδα και από εκεί στις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. Παράλληλα, ο κ. Βίτσας μίλησε για ανασυγκρότηση των κέντρων φιλοξενίας στην ηπειρωτική Ελλάδα και στην εξασφάλιση μεγαλύτερου αριθμού διαμερισμάτων για πρόσφυγες, αλλά και στη μετακίνηση στην ηπειρωτική Ελλάδα από τα νησιά εκείνων που περιμένουν την εξέταση σε δεύτερο βαθμό των αιτημάτων ασύλου που έχουν υποβάλει.

Να σημειωθεί ότι η συμφωνία του περασμένου Μαρτίου προέβλεπε παραμονή όσων εισήλθαν στη χώρα από τις 20 Μαρτίου και μετά στα κέντρα πρώτης υποδοχής στα νησιά του ανατ. Αιγαίου μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες εξέτασης των αιτημάτων ασύλου και να αποφασισθεί εάν θα επιστρέψουν στην Τουρκία ή εάν θα προχωρήσει η μετεγκατάστασή τους σε κάποια χώρα της Ε.Ε. Ωστόσο, η αύξηση του αριθμού όσων βρίσκονται στα νησιά ουσιαστικά επιβάλλει την ενεργοποίηση ενός plan B, παράλληλα με τη χορήγηση αντισταθμιστικών στα νησιά αυτά, των οποίων οι εστιασμένες στον τουρισμό οικονομίες επλήγησαν ιδιαίτερα από τη μείωση του τουρισμού ως επακόλουθο της προσφυγικής – μεταναστευτικής κρίσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή