Υψηλούς τόνους στο προσφυγικό υιοθετεί η Ν.Δ.

Υψηλούς τόνους στο προσφυγικό υιοθετεί η Ν.Δ.

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν συμμερίζεται η Συγγρού την εικόνα κατάστασης συναγερμού για το προσφυγικό που δίνει προς τα έξω το Μέγαρο Μαξίμου, διαρρέοντας ότι ο πρωθυπουργός επιστρέφει εσπευσμένα στην Αθήνα για να συσκεφθεί σήμερα με τους συναρμόδιους υπουργούς. Για την ακρίβεια, η Ν.Δ. δεν συμμερίζεται την επίσημη κυβερνητική γραμμή, που αποδίδει την κατάσταση συναγερμού στα νησιά αποκλειστικά στις εξελίξεις στην Τουρκία. Γι’ αυτό και έσπευσε να υπενθυμίσει ότι για τα σημερινά προβλήματα ευθύνονται οι συνολικοί χειρισμοί της κυβέρνησης στο προσφυγικό.

Σε μακροσκελή του ανακοίνωση ο αρμόδιος τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής Βασίλης Κικίλιας κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι δεν τήρησε όσα είχαν συμφωνηθεί στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών, όπου είχε συζητηθεί το προσφυγικό. Συγκεκριμένα, η Ν.Δ. επικρίνει την κυβέρνηση για το γεγονός ότι τους προηγούμενους μήνες δεν έκανε διαχωρισμό ανάμεσα σε πρόσφυγες και παράτυπους μετανάστες και δεν προχώρησε στη δημιουργία των προαναχωρησιακών κέντρων για την επαναπροώθηση των παράτυπων μεταναστών. Κριτική ασκεί, όμως, και για το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει να απορροφήσει τα ευρωπαϊκά κονδύλια που προορίζονται για τη διαχείριση του προσφυγικού, με αποτέλεσμα να πληρώνει τον λογαριασμό ο Ελληνας φορολογούμενος.

Προβληματισμός

Οι υψηλοί τόνοι που υιοθετεί η Ν.Δ. στο προσφυγικό για τις ευθύνες της κυβέρνησης δεν σημαίνουν ότι στη Συγγρού δεν υπάρχει προβληματισμός για την επόμενη μέρα στην Τουρκία και για το τι μπορεί να σημάνει η μετά την απόπειρα πραξικοπήματος περίοδος για τις ευρωτουρκικές σχέσεις, τα ελληνοτουρκικά και τη συμφωνία για το προσφυγικό, ειδικά αν οι προσφυγικές ροές επανέλθουν σε ανεξέλεγκτα επίπεδα. Ωστόσο, η Συγγρού θυμίζει διά του κ. Κικίλια ότι είναι η κυβέρνηση αυτή που απέτυχε να στελεχώσει την Υπηρεσία Ασύλου, με αποτέλεσμα οι αιτήσεις, ειδικά σε δεύτερο βαθμό, να καθυστερούν και οι αιτούντες να λιμνάζουν στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου. Τέλος, επικρίνει την κυβέρνηση για την απόφασή της να μεταφέρει τους πρόσφυγες και μετανάστες στην ηπειρωτική χώρα, χωρίς να έχουν εκδικαστεί οι αιτήσεις ασύλου τους, όπως προβλέπει η συμφωνία.

Την ίδια ώρα, η Συγγρού συνεχίζει τα αντιπολιτευτικά χτυπήματα στο μέτωπο της οικονομίας. Αιχμή αυτή τη φορά, το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων. Η Ν.Δ. κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι κράτησε στο «ψυγείο» για ενάμιση χρόνο τον αντίστοιχο νόμο της κυβέρνησης Ν.Δ. και ότι ο νόμος που παρουσιάζει στην πραγματικότητα είναι αντιγραφή του νόμου-πλαισίου 4262/14, τον οποίο η κυβέρνηση αξιοποίησε εν μέρει περιορίζοντας το πεδίο εφαρμογής του και εμφανίζοντας το όλο εγχείρημα ως αποκλειστικά δικό της. Σύμφωνα με τη Συγγρού, ο νόμος είχε χαιρετιστεί από το σύνολο της επιχειρηματικής κοινότητας και μέχρι τον Δεκέμβριο του 2014 είχαν εκδοθεί οι υπουργικές αποφάσεις από το υπουργείο Ανάπτυξης που είχαν απλουστεύσει τις διαδικασίες αδειοδότησης σε 103 δραστηριότητες και 897 επαγγέλματα. Η Ν.Δ. υποστηρίζει ακόμη ότι το υπουργείο Ανάπτυξης επί ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν προχώρησε στην έκδοση των υπόλοιπων αποφάσεων, αλλά παρουσιάζει «ένα άλλο νομοθετικό πλαίσιο που, ενώ δεν κάνει μνεία στον νόμο, σε αρκετά σημεία τον αντιγράφει, με παράλληλες, όμως, παρεμβάσεις που αποτελούν βήματα προς τα πίσω».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή