«Θετική ατζέντα» αναζητεί ο κ. Τσίπρας

«Θετική ατζέντα» αναζητεί ο κ. Τσίπρας

3' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η ανάρτηση του πρωθυπουργού για το χρέος, με την υπόμνηση ότι “η Ευρώπη θα πρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων” μόνο τυχαία δεν ήταν», διαμηνύουν στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και προσθέτουν ότι η κυβερνητική ηγεσία θα προβάλει μετ’ επιτάσεως το αμέσως επόμενο διάστημα την υποχρέωση των εταίρων να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους έναντι της Ελλάδας, όσον αφορά την αναδιάρθρωση του χρέους. Μαζί με τη διάρθρωση και την προβολή μιας ατζέντας –κατά το δυνατόν πιο πλούσιας– κοινωνικών παροχών, την ανάδειξη κυβερνητικών πρωτοβουλιών για την προώθηση της ανάπτυξης και το αίτημα της Αθήνας για αναπροσαρμογή προς τα κάτω των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018, συναπαρτίζει το πλαίσιο της «θετικής ατζέντας» που η κυβέρνηση θα επιδιώξει να φέρει στο επίκεντρο της πολιτικής συζήτησης το αμέσως επόμενο διάστημα. Η διαμόρφωση και προβολή μιας θετικής ατζέντας εξελίσσεται σχεδόν σε όρο επιβίωσης της κυβέρνησης, που υφίσταται διαρκώς αυξανόμενη πίεση από τη δύσκολη καθημερινότητα και τη δυσμενή κατάσταση στην οικονομία.

Η προσεχής περίοδος είναι η πλέον βεβαρημένη μέσα στο έτος, όσον αφορά την καταβολή φόρων, με τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ να αναρτώνται εντός της εβδομάδας και το διάστημα μέχρι το τέλος του έτους να είναι γεμάτο από φορολογικές υποχρεώσεις. Παράλληλα, η δεύτερη αξιολόγηση, την οποία η κυβέρνηση επιθυμεί να κλείσει τάχιστα, δεν θα είναι περίπατος και χωρίς κοινωνικές αντιδράσεις, καθώς περιλαμβάνει το δύσκολο θέμα των εργασιακών.

Στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να διαμορφώσουν πλήρη εικόνα για τις εξελίξεις και να μπορούν να προβούν σε αρτιότερη αξιολόγηση της κατάστασης και των δεδομένων για την κυβέρνηση, περιμένουν: κατά πρώτον, την πρώτη συνεδρίαση του Eurogroup τον Σεπτέμβριο, από την οποία θα διαφανούν οι διαθέσεις των εταίρων όσον αφορά την εικόνα που έχουν από την πορεία υλοποίησης των συμφωνηθέντων για την πρώτη αξιολόγηση. Κατά δεύτερον, τα οικονομικά στοιχεία από την πορεία των εσόδων αλλά και από την απόδοση της τουριστικής σεζόν, από τις επιδόσεις, δηλαδή, της βαριάς βιομηχανίας της χώρας. Είναι αυτές οι παράμετροι που θα κρίνουν τις επόμενες κινήσεις και τις επιλογές του πρωθυπουργού και του επιτελείου του. Κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν ότι όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι και, αναλόγως των εξελίξεων, θα αποφασισθεί πώς θα πορευθεί η κυβέρνηση. Και λέγοντας «όλες οι επιλογές», αναφέρονται στα σενάρια περί πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, περί αλλαγών στην εταιρική σύνθεση της κυβέρνησης, περί ανασχηματισμού.

Οι εκλογές

Επισήμως, οι εκλογές ξορκίζονται ως ή ύστατη επιλογή και η κυρίαρχη θέση είναι ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία. Ωστόσο, μια σειρά από πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, με κυρίαρχη τη σπουδή της να προχωρήσει σε αλλαγή του εκλογικού νόμου, ενίσχυσε τις εκτιμήσεις ότι το Μαξίμου μπορεί μεν να απορρίπτει την εκλογολογία, ωστόσο σαφώς προετοιμάζει το έδαφος ώστε ενδεχόμενη πρόωρη προσφυγή στις κάλπες να γίνει με τους δικούς του όρους.

Από όσους παρακολουθούν στενά τις πολιτικές εξελίξεις δεν πέρασε απαρατήρητη η αναζωπύρωση του φλερτ ανάμεσα στον κ. Τσίπρα και τον κ. Βασίλη Λεβέντη. Η επαναπροσέγγισή τους είχε ως αφετηρία την επιλογή της Ενωσης Κεντρώων να υπερψηφίσει την κυβερνητική πρόταση για τον εκλογικό νόμο και έκτοτε από την πλευρά του κ. Λεβέντη γίνεται διαρκώς λόγος για συμμετοχή του κόμματός του στην κυβέρνηση. Ο κ. Λεβέντης διευκρινίζει ότι μιλάει για την κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις επόμενες εκλογές, ωστόσο από τη στιγμή που άνοιξε η συζήτηση για είσοδο του κόμματος στην κυβέρνηση, αυτό μπορεί να γίνει και χωρίς εκλογές, παρατηρούν ορισμένοι.

Δεν μπορεί να αγνοηθεί στη σχετική συζήτηση ο σχεδιασμός του κ. Τσίπρα να καταστεί το κόμμα του ο ισχυρός πόλος του χώρου της Kεντροαριστεράς στην εποχή της Νέας Μεταπολίτευσης, όπως ο ίδιος αρέσκεται να αποκαλεί την περίοδο που βιώνει η χώρα. Η παράταση της συγκυβέρνησης με τους ΑΝΕΛ δυσκολεύει την προσέλκυση και συσπείρωση δυνάμεων από τον κατακερματισμένο πολιτικό χώρο στα αριστερά της Ν.Δ. Η αντικατάσταση του κυβερνητικού εταίρου από έναν άλλο, με περισσότερο μετριοπαθές προφίλ και πολιτικά εντός του χώρου της Kεντροαριστεράς, θα εξυπηρετούσε και αυτό τον στόχο.

Ο ανασχηματισμός είναι επίσης ένα χαρτί που ο κ. Τσίπρας έχει στη διάθεσή του για να ανανεώσει την εικόνα της κυβέρνησης. Ο χρόνος αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα επηρεάζεται, μεταξύ άλλων, από το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ο κ. Τσίπρας θα ήθελε να κάνει τον ανασχηματισμό έχοντας αναβαπτισμένη την εμπιστοσύνη του κόμματος στο πρόσωπό του και, κατά δεύτερον, από τη διαπραγμάτευση για τη δεύτερη αξιολόγηση, καθώς πολλοί επιμένουν ότι για να ολοκληρωθεί γρήγορα, καλό θα είναι να γίνει από υπουργούς που γνωρίζουν τα θέματα σε βάθος και τα έχουν χειρισθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή