Φρένο από Τσίπρα στην εκλογολογία

Φρένο από Τσίπρα στην εκλογολογία

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φρένο στην εκλογολογία των τελευταίων ημερών έσπευσε να βάλει χθες προσωπικά ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, καταδεικνύοντας με την παρέμβασή του ότι η σχετική συζήτηση ενοχλεί την κυβέρνηση. Δεδομένου, βέβαια, ότι ο κ. Τσίπρας έχει δείξει ότι απολαμβάνει τους πάσης φύσεως αιφνιδιασμούς, οποιαδήποτε άλλη αντίδραση στα σενάρια που διακινούνται, και έφθασαν να γίνουν δημοσίευμα ακόμα και στον Spiegel, θα ήταν παράδοξη. «Τα ακούω και τα διαβάζω κι εγώ αυτά τα σενάρια. Τώρα που η χώρα μπαίνει σε ράγες, η οικονομία σιγά σιγά ανακάμπτει, η ανεργία αποκλιμακώνεται, όποιος τώρα σκέπτεται εκλογές δεν μπορεί παρά να είναι ανόητος. Οποιος δε τις ζητάει, δυο φορές ανόητος», δήλωσε ο κ. Τσίπρας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Είχε προηγηθεί, πάντως, η εκτενής αναφορά του από το Κομμένο της Αρτας στην πρόθεση διεκδίκησης –ακόμη και διά της δικαστικής οδού– των γερμανικών αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου, που από πολλούς ερμηνεύθηκε ως ακόμα μία ένδειξη ότι η κυβέρνηση οικοδομεί προεκλογικό περιβάλλον.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος, Ολγα Γεροβασίλη, είχε σπεύσει νωρίτερα να χαρακτηρίσει «γραφική» την εκλογολογία, αποδίδοντας την επιμονή των σχετικών συζητήσεων στη Νέα Δημοκρατία και σε μερίδα των μέσων ενημέρωσης. «Εμείς συνεχίζουμε το έργο μας απρόσκοπτα και την υλοποίηση του προγράμματος για το οποίο μας ψήφισαν οι Ελληνες πολίτες, έως το 2019», πρόσθεσε.

Παρά τη δημόσια αποκήρυξη των εκλογών, η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες παραμένει ανάμεσα στις βασικές επιλογές του πρωθυπουργού, ενόψει της δύσκολης περιόδου που ακολουθεί τη σύντομη καλοκαιρινή ανάπαυλα. Οπως και πέρυσι ωστόσο, όταν είχε διαβεβαιώσει τους πολιτικούς αρχηγούς ότι δεν είναι στον σχεδιασμό του οι πρόωρες εκλογές, είναι σαφές ότι ο κ. Τσίπρας θα προτιμούσε η ενεργοποίηση αυτής της επιλογής να πιάσει στον ύπνο τους πολιτικούς αντιπάλους του.

Ο πρωθυπουργός επιστρέφει σήμερα στο Μαξίμου και αρχίζει για την κυβέρνηση η προετοιμασία για τη ΔΕΘ, με κεντρικό ζητούμενο τη διαμόρφωση μιας κατά το δυνατόν αξιοπρεπούς παρουσίασης μέτρων ενίσχυσης των πλέον αδυνάμων και αντιστάθμισης των απωλειών από την εφαρμογή των συμφωνηθέντων για το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης. Η προσπάθεια της κυβέρνησης να διαμορφώσει ένα θετικό επικοινωνιακό περιβάλλον είναι εστιασμένη στην ατζέντα της καταπολέμησης της διαπλοκής, με επίκεντρο τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές συχνότητες και, πλέον, στην προβολή της διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών. Μένει να φανεί εάν αποτελούν τα ζητήματα αυτά ικανοποιητικό αντίβαρο στη δύσκολη καθημερινότητα, καθώς αύριο αναρτώνται τα ειδοποιητήρια του ΕΝΦΙΑ και οι εναπομείναντες για το τέλος του χρόνου μήνες είναι γεμάτοι από φορολογικές υποχρεώσεις για τους πολίτες.

Παράγοντες

Είναι σαφές ότι καθοριστικό ρόλο στους σχεδιασμούς του πρωθυπουργού θα διαδραματίσει η πορεία των εσόδων, οι επιδόσεις της οικονομίας μετά το κλείσιμο της τουριστικής σεζόν, τα μηνύματα των εταίρων όσον αφορά την υλοποίηση των συμφωνηθέντων για την πρώτη αξιολόγηση και οι διαθέσεις τους όσον αφορά την έναρξη της δεύτερης, με κεντρική διαπραγμάτευση τα εργασιακά. Αστάθμητος παράγων –στο ούτως ή άλλως απρόβλεπτο τοπίο– παραμένουν οι εξελίξεις στο προσφυγικό – μεταναστευτικό, όπου η ανησυχία να καταστούν εκ νέου μη διαχειρίσιμες οι ροές είναι υπαρκτή.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, καθίσταται όλο και πιο ευκρινής η προσπάθεια της κυβέρνησης να συντηρεί ρήγματα στις τάξεις της Ν.Δ. Ο διευθυντής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης, μίλησε για «μεγαλύτερη κοινωνική ευαισθησία» της Ν.Δ. του Καραμανλή, η οποία, όπως πρόσθεσε, «δεν ήταν η Ν.Δ. του κ. Βορίδη και του Γεωργιάδη, οι οποίοι έχουν κάνει στροφή στη Ν.Δ. προς λαϊκίστικη κατεύθυνση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή