Ν.Δ.: «επιστροφή» υψηλών τόνων με αιχμή την οικονομία

Ν.Δ.: «επιστροφή» υψηλών τόνων με αιχμή την οικονομία

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυγουστιάτικη ανάπαυλα, τέλος. Η επιστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη εντός των τειχών και οι σημερινές συσκέψεις στη Βουλή με στενούς του συνεργάτες, παραμονές της εγκατάστασης στα νέα γραφεία της Ν.Δ. στην Πειραιώς, σηματοδοτούν την αύξηση της αντιπολιτευτικής πίεσης προς την κυβέρνηση. Στην πορεία προς την εμφάνιση του προέδρου της Ν.Δ. στη ΔΕΘ στα μέσα Σεπτεμβρίου, όταν και αναμένεται να παρουσιάσει τους βασικούς άξονες του κυβερνητικού προγράμματος του κόμματος, η οικονομία θα αποτελέσει το κυρίαρχο –αν και όχι το μοναδικό– πεδίο σύγκρουσης με το Μαξίμου. Ούτως ή άλλως, το αντιπολιτευτικό χαλί για τους υψηλούς τόνους που θα υιοθετήσει από δω και στο εξής ο κ. Μητσοτάκης έχει ήδη στρωθεί από τις προηγούμενες εβδομάδες, ενώ σε συνεννόηση με τους στενούς του συνεργάτες, κατά τις ημέρες της απουσίας του στα Χανιά, ο πρόεδρος της Ν.Δ. έδωσε οδηγίες για αιχμηρή αντιπολίτευση στο θέμα της δημόσιας τάξης και ασφάλειας, προνομιακό πεδίο της Ν.Δ. και ζήτημα μείζονος σημασίας για μερίδα των ψηφοφόρων της. Τους τόνους ανέβασε η Ν.Δ. και στο προσφυγικό με αφορμή τη διαχειριστική ανεπάρκεια της κυβέρνησης και τη μεταφορά προσφύγων από τα νησιά σε όλη την Ελλάδα, την ώρα που η μεταφορά προσφύγων στην Κρήτη προκαλεί τις αντιδράσεις των «γαλάζιων» βουλευτών Κρήτης, αυτή τη φορά με επιστολή τους προς τον περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη.

Στον δρόμο προς τη Διεθνή Eκθεση Θεσσαλονίκης και στο πλαίσιο της στρατηγικής αντεπίθεσης που σχεδιάζουν στην Πειραιώς (από την Πέμπτη), η ηγεσία της Ν.Δ. θα ανεβάσει κι άλλο τους τόνους, τόσο στο θέμα της οικονομίας όσο και σε αυτό της Παιδείας. Το βασικό σκεπτικό είναι ότι όσο οι πολίτες θα λαμβάνουν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ και της εφορίας, τόσο πιο αισθητές θα γίνονται στον μέσο πολίτη οι συνέπειες της κυβερνητικής πολιτικής, εξέλιξη που θα αυξήσει την πίεση προς την κυβέρνηση και την κυβερνητική πλειοψηφία.

Την επώδυνη πραγματικότητα έσπευσε να υπενθυμίσει και χθες η Ν.Δ. Aπαντώντας στην κυβερνητική εκπρόσωπο που ξόρκισε τα σενάρια πρόωρων εκλογών, ο Γιώργος Κουμουτσάκος μίλησε για «θράσος» της κυβέρνησης και έκανε λόγο για αδιέξοδα που συσσώρευσαν οι πολιτικές της στην Υγεία, την Παιδεία και την καθημερινότητα του πολίτη. Oπως επεσήμανε δηκτικά, «η μόνη συνέπεια της κυβέρνησης είναι η ασυνέπειά της».

Νωρίτερα, η Ν.Δ. είχε αποδομήσει τα στοιχεία για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού που δείχνουν επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5 δισ. ευρώ. Οι αρμόδιοι τομεάρχες (Χρ. Σταϊκούρας, Χρ. Δήμας, Απ. Βεσυρόπουλος) κάνουν λόγο για «δήθεν» επίτευξη δημοσιονομικών στόχων, η οποία περνά μέσα από το «στέγνωμα» της αγοράς, καθώς δεν έχουν μεταφερθεί πόροι στην πραγματική οικονομία, ενώ θυμίζουν ότι διευρύνεται η εσωτερική στάση πληρωμών, καθώς οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου υπερβαίνουν τα 7,2 δισ. ευρώ.

Αντιπαράθεση, όμως, σημειώθηκε και ανάμεσα στον Aδωνι Γεωργιάδη και… κύκλους του Πάνου Καμμένου. Αφορμή, οι δηλώσεις του αντιπροέδρου της Ν.Δ. στον ΣΚΑΪ. Μεταξύ άλλων, ο κ. Γεωργιάδης επεσήμανε ότι είναι «ηθικά απαράδεκτο» να κόβεται το ΕΚΑΣ και ότι υπάρχει ακόμα «λίπος» στο κράτος, το οποίο η Ν.Δ. προτίθεται να «κάψει» μέσω μείωσης φόρων και δαπανών. Το γεγονός ότι χρησιμοποίησε ως παράδειγμα τις μετακινήσεις του ΥΠΕΘΑ που έχουν κοστίσει 30.000 ευρώ, προκάλεσε αντίδραση από κύκλους του κ. Καμμένου. Αυτοί σημείωναν ότι ο κ. Γεωργιάδης περίπου δεν δικαιούται να ομιλεί και δεν συμμερίζεται όσα περνούν οι Eλληνες πολίτες, καθώς «βρίσκεται εκτός πραγματικότητας, από τις παραλίες της Μυκόνου και τις πανάκριβες ξαπλώστρες της Ρόδου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή