Διαπραγμάτευση, ΔΕΘ στην ατζέντα του Αλ. Τσίπρα

Διαπραγμάτευση, ΔΕΘ στην ατζέντα του Αλ. Τσίπρα

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επιστροφή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα από την αυγουστιάτικη ανάπαυλα σηματοδοτεί το ανέβασμα στροφών της κυβερνητικής μηχανής, καθώς το επόμενο διάστημα κάθε άλλο παρά εύκολο προδιαγράφεται. Τις επόμενες ημέρες ο κ. Τσίπρας θα έχει σειρά επαφών με τους κορυφαίους υπουργούς της κυβέρνησης, ενώ αναμένεται και η σύγκληση του υπουργικού συμβουλίου. Τα ανοιχτά μέτωπα πολλά και πολυδιάστατα: η προετοιμασία για το Eurogroup του Σεπτεμβρίου, όπου η κυβέρνηση θα διαπιστώσει τις προθέσεις των εταίρων για τη στάση που θα τηρήσουν έναντι της μέχρι τώρα υλοποίησης των συμφωνηθέντων για την πρώτη αξιολόγηση, αλλά και ενόψει της έναρξης των διαπραγματεύσεων για τη δεύτερη αξιολόγηση. Παράλληλα, εκεί αναμένεται ότι θα δοθεί καλύτερη εικόνα για τη στάση τους έναντι των ζητημάτων που επιτακτικά θέτει η Αθήνα, δηλαδή την αναθεώρηση των στόχων πρωτογενούς πλεονάσματος από το 2018 και μετά, που συνδέεται άμεσα με την κατάθεση του Μεσοπροθέσμου, και την αναδιάρθρωση του χρέους.

Η διαμόρφωση της ατζέντας για την παρουσία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ είναι το δεύτερο ζητούμενο του κυβερνητικού «συναγερμού». Ηδη πριν αναχωρήσει για τις διακοπές του, ο κ. Τσίπρας είχε ζητήσει από τους υπουργούς να αναζητήσουν κωδικό προς κωδικό όλες τις δυνατότητες που υπάρχουν, προκειμένου να διαμορφωθεί ένα αξιοπρεπές πακέτο παροχών, δεδομένων πάντοτε των αυστηρών ορίων που θέτει η υλοποίηση του προγράμματος. Είναι κοινός τόπος μεταξύ των κυβερνητικών στελεχών ότι τα αποτελέσματα θα είναι πενιχρά, ωστόσο ζητείται εκείνο το μείγμα εξαγγελιών που θα δώσει υπόσταση στο σύνθημα «δίκαιη ανάπτυξη», μέσα από την εικόνα κατανομής έστω και των ισχνών διαθεσίμων στους πλέον αδύναμους και σε όσους θίγονται περισσότερο από τα προσφάτως συμφωνηθέντα μέτρα, όπως οι συνταξιούχοι.

Ενόψει της παρουσίας του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, επιδιώκεται να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές συχνότητες μέχρι τα τέλη Αυγούστου, ώστε ο κ. Τσίπρας να μπορεί να αναφερθεί στην ολοκλήρωση της «μάχης» της κυβέρνησής του κατά της διαπλοκής στον τομέα αυτό. Επίσης, μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται να ανακοινωθεί η σύνθεση της επιτροπής που θα αναλάβει να «τρέξει» τον ευρύ δημόσιο διάλογο που έχει προαναγγείλει ο κ. Τσίπρας επί της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Το ίδιο διάστημα αναμένεται να έρθει στη Βουλή προς συζήτηση το πόρισμα της αρμόδιας διακομματικής επιτροπής για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων, θέμα που ανεβάζει στον δημόσιο διάλογο ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας προετοιμάζεται για τον ευρύ κύκλο διεθνών επαφών του επόμενου διαστήματος, που ανοίγει ακριβώς σε μία εβδομάδα, με τη συμμετοχή του στις 28 Αυγούστου στη συνάντηση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, στο Παρίσι. Εκεί, το ζητούμενο για τον πρωθυπουργό είναι η διαμόρφωση συμμαχιών ενόψει της δύσκολης διαπραγμάτευσης για τη δεύτερη αξιολόγηση, αλλά και σε σχέση με το προσφυγικό που φαίνεται ότι θα απασχολήσει εκ νέου. Για το πρωθυπουργικό επιτελείο, σε κρίσιμο στοίχημα εξελίσσεται η συνάντηση των ηγετών των μεσογειακών χωρών της Ε.Ε., τους οποίους έχει καλέσει στην Αθήνα για τις 9 Σεπτεμβρίου και μένει να φανεί εάν θα ανταποκριθούν όλοι στην πρόσκληση. Ο κύκλος των κρίσιμων ευρωπαϊκών συναντήσεων ολοκληρώνεται στις 16 Σεπτεμβρίου με την άτυπη Σύνοδο Κορυφής στην Μπρατισλάβα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή