Ο Τραμπ αναδομεί το επιτελείο του

Ο Τραμπ αναδομεί το επιτελείο του

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Σε ριζικό ανασχηματισμό της ηγετικής ομάδας της προεκλογικής του εκστρατείας προχώρησε χθες ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών Ντόναλντ Τραμπ, στρατολογώντας τον επικεφαλής της στρατευμένης στο πλευρό του κόμματος ειδησεογραφικής ιστοσελίδας Breitbart Στίβεν Μπάνον στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της εκστρατείας.

Την ίδια ώρα, η πρώην σύμβουλος του Τραμπ Κελιάν Κόνουεϊ αναβαθμίζεται στη θέση της επικεφαλής της εκστρατείας, αντικαθιστώντας τον Πολ Μάναφορτ, την εμπλοκή του οποίου σε οικονομικό σκάνδαλο ως αποδέκτη κεφαλαίων με προέλευση το Κρεμλίνο αποκάλυψαν στην αρχή της εβδομάδας οι New York Times. Η επιλογή του Μπάνον δείχνει ότι ο Τραμπ ουδόλως σκοπεύει να μετριάσει την επιθετική φύση της εκστρατείας του, επιδιώκοντας όμως περισσότερη πειθαρχία και προσήλωση στα πολιτικά μηνύματα, με μεγάλη απήχηση στους ψηφοφόρους, όπως είναι το μεταναστευτικό και η κριτική στις πολιτικές θέσεις της Χίλαρι Κλίντον.

Ο ανασχηματισμός στην ηγεσία της προεκλογικής εκστρατείας των Ρεπουμπλικανών είναι ο δεύτερος σε χρονικό διάστημα δύο μηνών. Τον Ιούνιο, ο Τραμπ απέλυσε τον βοηθό του Κόρι Λεβαντόφσκι, αναβαθμίζοντας τον Πολ Μάναφορτ. Στη χθεσινή ανακοίνωση της εκστρατείας Τραμπ, ο Μάναφορτ εμφανίζεται, όμως, να διατηρεί τη –μάλλον εθιμοτυπική– θέση του «προέδρου της εκστρατείας» και του «επικεφαλής πολιτικού σχεδιασμού». Στο μεταξύ, νέες ενοχλητικές αποκαλύψεις ήλθαν χθες στο φως για τις σχέσεις μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και του κυβερνήτη του Νιου Τζέρσεϊ Κρις Κρίστι. Σύμφωνα με αποκάλυψη των New York Times, ο Κρίστι αποδέχθηκε τον Νοέμβριο του 2011 χρηματικό συμβιβασμό ύψους 5 εκατ. δολαρίων, με στόχο τη ρύθμιση των εκκρεμών χρεών του Τραμπ ως ιδιοκτήτη των ομώνυμων καζίνο στο Ατλάντικ Σίτι. Τα συνολικά χρέη του Τραμπ ανέρχονταν σε 30 εκατ. δολάρια, ενώ η εταιρεία του σημερινού υποψηφίου των Ρεπουμπλικανών δεν είχε πληρώσει φόρους στην πολιτεία του Νιου Τζέρσεϊ μεταξύ 2002 και 2006. Ο Κρίστι, αφού διεκδίκησε ανεπιτυχώς και αυτός το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών στις αρχές του χρόνου, τάχθηκε υπέρ του Τραμπ, για να εμφανισθεί στο πλευρό του σε προεκλογικές συγκεντρώσεις.

Νέα επίθεση κατά Κλίντον

Την ίδια ώρα, δριμεία επίθεση εξαπέλυσε εκ νέου ο Ντόναλντ Τραμπ εναντίον της Χίλαρι Κλίντον, λέγοντας ότι η Δημοκρατική υποψήφια είναι «κατά της αστυνομίας». Μιλώντας την Τρίτη σε συγκέντρωση στην πόλη Ουέστ Μπεντ του Ουισκόνσιν, λίγες ημέρες μετά τον θάνατο νεαρού Αφροαμερικανού από αστυνομικά πυρά στη μεγαλύτερη πόλη της πολιτείας, το Μιλγουόκι, ο Τραμπ άφησε να εννοηθεί ότι η κ. Κλίντον «φέρει άμεση ευθύνη» για τις ταραχές που ξέσπασαν στην πόλη μετά το περιστατικό.

Τέλος, ο Τραμπ εμφανίσθηκε την Τρίτη το μεσημέρι στην τηλεοπτική εκπομπή του συντηρητικού σχολιαστή του δικτύου Fox Σον Χάνιτι, στην οποία χαρακτήρισε τα άλλα μέσα ενημέρωσης «αναξιόπιστα» και «δημαγωγικά».

Αναφερόμενος στις προεδρικές εκλογές του 2012 ο Τραμπ είπε: «Στην Πενσιλβάνια, όπου ο Ρεπουμπλικανός Ρόμνεϊ δεν κέρδισε ούτε μία από τις 59 περιφέρειες, είδαμε για τι είναι ικανοί οι Δημοκρατικοί. Αν είσαι Δημοκρατικός, μπορείς να εξασφαλίζεις και τις ψήφους των νεκρών».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή