Επίσημο αίτημα έκδοσης των «οκτώ»

Επίσημο αίτημα έκδοσης των «οκτώ»

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Δικαιοσύνη θα αποφανθεί εάν οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί θα εκδοθούν στην Τουρκία ή όχι, επανέλαβε χθες ο πρωθυπουργός, κ. Αλέξης Τσίπρας, στον Τούρκο ομόλογό του, κ. Μπιναλί Γιλντιρίμ, σε μεταξύ τους τηλεφωνική επικοινωνία. Ο κ. Τσίπρας διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξει χρονοτριβή στην υπόθεση, ενώ τόνισε ότι η στάση της κυβέρνησης έναντι του πραξικοπήματος και των πραξικοπηματιών ήταν απολύτως σαφής από την πρώτη στιγμή.

Εν τω μεταξύ, ξεκινούν σήμερα στην Υπηρεσία Ασύλου της οδού Κατεχάκη οι συνεντεύξεις των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών, που στις 16 Ιουλίου, μία μέρα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία, προσγειώθηκαν με ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη ζητώντας πολιτικό άσυλο. Εως τις 25 Αυγούστου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία των συνεντεύξεων. Στις συνεντεύξεις θα παραβρίσκεται η συνήγορος των Τούρκων στρατιωτικών, κ. Σταυρούλα Τομαρά, η οποία εάν χρειαστεί θα καταθέσει το επόμενο διάστημα συμπληρωματικό υπόμνημα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως εξηγεί στην «Κ» η υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας της Υπηρεσίας Ασύλου, κ. Ελένη Πετράκη, ο χειριστής καλεί τον αιτούντα άσυλο και για δεύτερη συνέντευξη για τυχόν συμπληρωματικά στοιχεία. Στη συνέχεια, μελετά την υπόθεση και καταλήγει στην απόφαση. Ο μέσος όρος έκδοσης απόφασης σε πρώτο βαθμό είναι 2 – 3 μήνες. Σύμφωνα με την κ. Πετράκη, για τους Τούρκους στρατιωτικούς θα τηρηθεί η ίδια διαδικασία όπως με κάθε αιτούντα άσυλο. «Κανείς δεν μπορεί να επιβάλει σε χειριστή τον χρόνο έκδοσης της απόφασής του», διευκρινίζει.

Στο μεταξύ χθες, το ελληνικό υπ. Δικαιοσύνης επιβεβαίωσε την παραλαβή του τουρκικού αιτήματος δικαστικής έκδοσης των οκτώ στρατιωτικών. Το αίτημα είχε παραλάβει προχθές το υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο και το προώθησε στο αρμόδιο υπουργείο Δικαιοσύνης αυθημερόν. Το υπουργείο θα προχωρήσει άμεσα στον έλεγχο νομιμότητας και στη σχετική διαδικασία και εφόσον συντρέχουν οι όροι, πιθανότατα σήμερα, Παρασκευή 19 Αυγούστου, θα αποστείλει τον φάκελο προς την αρμόδια εισαγγελία. Οπως τόνισαν στην «Κ» στελέχη της αρμόδιας υπηρεσίας του υπουργείου Δικαιοσύνης, η διαδικασία που θα ακολουθηθεί είναι εντελώς ξεχωριστή από αυτή για την παροχή ασύλου.

Στο αίτημα έκδοσης των οκτώ στρατιωτικών που απεστάλη στο ελληνικό ΥΠΕΞ από την εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης αναφέρεται ότι οι Τούρκοι στρατιωτικοί που κρατούνται στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν κατηγορίες για παραβίαση του Συντάγματος διά της βίας, απόπειρα δολοφονίας του προέδρου και εγκλημάτων κατά των νομοθετικών οργάνων και της κυβέρνησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή