Παράταση της ύφεσης στην οικονομία προβλέπει η Χαρ. Τρικούπη

Παράταση της ύφεσης στην οικονομία προβλέπει η Χαρ. Τρικούπη

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με το χολερικό σχόλιο «ο επόμενος κόφτης που θα επιβληθεί θα είναι αυτός που θα λέει όχι στη μακροημέρευση μιας κυβέρνησης που φτωχοποιεί τη χώρα, κρατώντας την στο τέλμα της ύφεσης, και παραδίδει τον εθνικό μας πλούτο στους ξένους» απάντησε χθες το ΠΑΣΟΚ στους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης για τους οικονομικούς δείκτες του επταμήνου. Σύμφωνα μάλιστα με αναλυτική ανακοίνωση που εξέδωσε ο τομέας Οικονομικών της Χαρ. Τρικούπη, η κυβέρνηση όχι μόνον δεν έχει κανένα λόγο να επιχαίρει, αλλά αποκρύπτει εσκεμμένα την πραγματικότητα, που θα έπρεπε να την κάνει να ανησυχεί για όσα έρχονται.

Συγκεκριμένα, και σύμφωνα πάντα με τους συντάκτες της ανακοίνωσης του ΠΑΣΟΚ, οι μόνοι λόγοι για τους οποίους τα έσοδα κινούνται δήθεν σε ικανοποιητικά επίπεδα από τον Ιανουάριο έως σήμερα είναι η αύξηση του ΦΠΑ σε δεκάδες ομάδες προϊόντων και υπηρεσιών και ο διπλασιασμός των ηλεκτρονικών συναλλαγών ως απόρροια των capital controls. Και οι δύο αυτοί λόγοι, ωστόσο, –πάντα κατά το ΠΑΣΟΚ– όχι μόνον δοκιμάζουν τις αντοχές της κοινωνίας και της πραγματικής οικονομίας, αλλά εκθέτουν παράλληλα την αξιοπιστία της κυβέρνησης, «που επί 19 μήνες δεν βρήκε τον χρόνο να καταθέσει το πλαίσιο για τη διεύρυνση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και τη σύνδεσή τους με το αφορολόγητο όριο».

Σημειωτέον δε ότι το ΠΑΣΟΚ, επικαλούμενο τα οικονομικά στοιχεία του Ιουλίου που δείχνουν υστέρηση εσόδων, προδικάζει ότι νέο κύμα ύφεσης είναι προ των πυλών και καταγγέλλει από τώρα την κυβέρνηση για μια τέτοια εξέλιξη. «Η σιγουριά των πηγών του υπ. Οικονομικών για το επόμενο διάστημα βασίζεται στον ΕΝΦΙΑ και προδίδει αν μη τι άλλο αμνησία. Διότι, αν μπορούσαν να θυμηθούν ότι ο κ. Τσίπρας χαρακτήριζε τον ΕΝΦΙΑ δήμευση περιουσιών και ότι είχε δεσμευθεί προσωπικά για την άμεση κατάργησή του, σίγουρα θα ήταν όλοι τους πιο σεμνοί», αναφέρει η Χαρ. Τρικούπη και προβλέπει ότι οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες δεν θα πανηγυρίζουν στα τέλη του έτους, όταν δηλαδή θα έχει γίνει γνωστή η εκτέλεση του προϋπολογισμού, η οποία θα περιλαμβάνει έσοδα και δαπάνες, την πορεία του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, την εξέλιξη ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τρίτους και τις αποδόσεις πολλών λογαριασμών, με πιο βασικό αυτόν των ασφαλιστικών ταμείων.

«Για εμάς στο ΠΑΣΟΚ είναι ξεκάθαρο ότι ο πρώτος κόφτης που ενεργοποιήθηκε ήδη από τους πολίτες είναι αυτός που λέει όχι στην αλαζονεία των κ. Τσίπρα και Καμμένου και ο επόμενος κόφτης θα είναι αυτός που θα λέει όχι στη μακροημέρευση αυτής κυβέρνησης», καταλήγει η ανακοίνωση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή