Σε θετικούς οικονομικούς δείκτες επενδύει ο Αλ. Τσίπρας

Σε θετικούς οικονομικούς δείκτες επενδύει ο Αλ. Τσίπρας

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός, κ. Αλέξης Τσίπρας, να έχουν επενδύσει συστηματικά μετά το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης σε μια επικοινωνιακή διαχείριση της καθημερινότητας, επιδιώκοντας, με πρωτοβουλίες όπως η πρόταση για αλλαγή του εκλογικού νόμου, η αναθεώρηση του Συντάγματος, οι προτάσεις για μέτρα ανακούφισης των πλέον αδυνάμων και, εσχάτως, το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων, να συντηρούν μια θετική ατζέντα και να στρέφουν τον δημόσιο πολιτικό διάλογο σε θέματα που εκτιμούν ότι τους ωφελούν, ωστόσο γνωρίζουν –ιδιαίτερα ο πρωθυπουργός– ότι η επιτυχία της κυβέρνησης θα κριθεί στο μέτωπο της οικονομίας. Ηδη, από τους προηγούμενους μήνες, ο κ. Τσίπρας προβάλλει σε κάθε ευκαιρία το αφήγημα της οικονομίας που έχει εισέλθει σε καμπύλη ανάπτυξης, που έχει αφήσει πίσω τη χειρότερη φάση της και από εδώ και πέρα ο δρόμος για τους οικονομικούς δείκτες μπορεί να είναι μόνο ανοδικός. Παράλληλα, αναφορικά με την προσεχή, απαιτητική διαπραγμάτευση με τους εταίρους για τη δεύτερη αξιολόγηση, το Μαξίμου επιλέγει να εστιάζει στην υποχρέωση των εταίρων να συμφωνήσουν σε μέτρα για την αναθεώρηση του χρέους και στη συζήτηση για αλλαγή των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα μετά το 2018, υποβαθμίζοντας την «καυτή» ατζέντα των εργασιακών, που μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα επώδυνη για την κυβέρνηση.

Η προβολή του αφηγήματος επιτυχίας για την οικονομία είναι μονόδρομος για την κυβέρνηση, που πρέπει με κάποιον τρόπο να αντισταθμίσει στα αυτιά των ψηφοφόρων τα άσχημα νέα μιας καθημερινότητας που παραμένει εξαιρετικά δύσκολη και, παρά τις περί του αντιθέτου προεκλογικές υποσχέσεις, κάθε άλλο παρά ελαφρύνθηκε, όσον αφορά τις φορολογικές υποχρεώσεις. Ο κ. Τσίπρας, θέλοντας να διασκεδάσει την προεκλογική σεναριολογία, έσπευσε προ ημερών να μιλήσει για την οικονομία που ανακάμπτει και την ανεργία που αποκλιμακώνεται. Ακολούθησε η θυμωμένη αντίδραση της κυβέρνησης στην ανάλυση των στοιχείων για τα έσοδα του Ιουλίου, που παρουσίασαν υστέρηση κατά 354 εκατ. έναντι του στόχου. Κυβερνητικές πηγές, αφού ανέφεραν ότι η απόκλιση του Ιουλίου υπερκαλύπτεται από τη θετική πορεία των εσόδων για το προηγούμενο εξάμηνο, εξαπέλυσαν επίθεση σε αξιωματική αντιπολίτευση και μερίδα του Τύπου, κάνοντας λόγο για αναλύσεις που ξεπερνούν «κάθε όριο γραφικότητας».

Οσο πλησιάζει η ώρα για την παρουσία του κ. Τσίπρα στη ΔΕΘ, το επιτελείο του σαφώς και επιδιώκει να παγιωθεί μια εικόνα εισόδου της οικονομίας σε τροχιά ανάταξης, οπότε οι αναφορές στο αφήγημα επιτυχίας αναμένεται να πυκνώσουν. Βεβαίως, εχθρός της κυβέρνησης, όπως και των προηγουμένων, είναι η καθημερινότητα. Ακόμα και αν οι δείκτες της οικονομίας βελτιωθούν, μέχρι η βελτίωση αυτή να περάσει στην καθημερινότητα θα απαιτηθεί όχι λίγος χρόνος. Αυτό προσπαθεί να κάνει η κυβέρνηση: να κερδίσει χρόνο έναντι της καθημερινότητας. Ο στόχος δεν είναι εύκολος για το επόμενο διάστημα, με τους φορτωμένους με φορολογικές υποχρεώσεις τελευταίους μήνες του έτους, ενώ, ταυτόχρονα, η κυβέρνηση έχει πολύ λίγα να επιδείξει ως επιτυχίες στη βελτίωση του κοινωνικού κράτους, που θα μπορούσε να λειτουργήσει ως αντιστάθμισμα στη δυσχερή κατάσταση της οικονομίας.

Ετσι, οι ενέσεις αισιοδοξίας, τουλάχιστον σε επίπεδο αφηγήματος, γίνονται πιο ισχυρές. Χθες, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης έκανε αναφορά (ΑΠΕ) σε σχεδιασμό του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης να ξαναβγεί η Ελλάδα το καλοκαίρι του 2017 στις αγορές «για να τεστάρει τα νερά», όπως είπε, βάζοντας με αυτό τον τρόπο στο κάδρο την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή