Απάντηση από Βερολίνο στην Αθήνα

Απάντηση από Βερολίνο στην Αθήνα

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Το ζήτημα των γερμανικών επανορθώσεων έχει οριστικά διευθετηθεί, νομικά και πολιτικά», δήλωσε χθες ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, ο οποίος, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, υπογράμμισε ότι η θέση του Βερολίνου πάνω στο εν λόγω θέμα «είναι πολύ καθαρή» και έχει διατυπωθεί κατ’ επανάληψιν.

Πρόκειται για την πρώτη επίσημη αντίδραση από την πλευρά της γερμανικής κυβέρνησης στην προ ημερών κίνηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να ανακινήσει ζήτημα διεκδίκησης από την Ελλάδα των γερμανικών επανορθώσεων μέσω τη διπλωματικής και, εφόσον απαιτηθεί, μέσω της δικαστικής οδού. Ο κ. Ζάιμπερτ ουσιαστικά επαναδιατύπωσε τη θέση που σταθερά εκπέμπει η γερμανική πλευρά κάθε φορά που, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, το θέμα έρχεται στο προσκήνιο.

Η δημόσια δήλωση του Γερμανού κυβερνητικού εκπροσώπου ήρθε να επιβεβαιώσει το κλίμα που είχαν περιγράψει τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης τις προηγούμενες ημέρες, ότι δεν έχει μεταβληθεί καθόλου η τοποθέτηση του Βερολίνου και παραμένει σαφής η θέση ότι το ζήτημα έχει κλείσει. Η δήλωση Ζάιμπερτ φαίνεται ότι προεξοφλεί και την τοποθέτηση της Γερμανίας έναντι της πρόσκλησης που απηύθυνε ο κ. Τσίπρας, λέγοντας ότι «είναι πλέον καιρός και η γερμανική κυβέρνηση σε κλίμα συνεννόησης και καλής πίστης να αναγνωρίσει ότι το θέμα είναι ανοιχτό και επιτέλους να καθίσει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης».

Aιτιολόγηση

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών στον γερμανικό Τύπο, το Βερολίνο αιτιολογεί τη θέση πως το ζήτημα των επανορθώσεων έχει κλείσει οριστικά με το ότι οι διεκδικήσεις που προβάλλει η ελληνική πλευρά εμπίπτουν στη συμφωνία του Λονδίνου το 1953 για τη διαγραφή του γερμανικού χρέους, με την οποία η Γερμανία απαλλάσσεται από κάθε είδους επανορθώσεις και αποζημιώσεις.

Βεβαίως, η γερμανική αντίδραση πιθανότατα δεν αλλάζει κάτι στις προθέσεις της κυβέρνησης, και η πρωτοβουλία του κ. Τσίπρα να ανοίξει τη συζήτηση και να προδιαγράψει τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση θα κινηθεί πάνω στο εν λόγω ζήτημα μόνο τυχαία δεν θα πρέπει να θεωρηθεί.

«Οδικός χάρτης»

Ο πρωθυπουργός έχει πολλάκις δείξει ότι αρέσκεται στην προβολή, επικοινωνιακά, κινήσεων που θεωρεί ότι ενισχύουν το προφίλ του, και καθώς η κυβέρνηση έχει μπροστά της μια δύσκολη περίοδο, το θέμα θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι θα επανέρχεται. Αλλωστε, προς το τέλος του μήνα αναμένεται να συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής η έκθεση της διακομματικής επιτροπής, η οποία προσδιόρισε, μεταξύ άλλων, και το ύψος της διεκδίκησης που η Ελλάδα θα πρέπει να εγείρει. Επιπλέον, στην έκθεση αποτυπώνεται ένας «οδικός χάρτης» ενεργειών, μέσω των οποίων θα πρέπει να επιδιωχθεί η διεκδίκηση των επανορθώσεων και περιλαμβάνει πολιτικές – διπλωματικές κινήσεις, επικοινωνιακή προβολή του θέματος σε διεθνείς οργανισμούς και fora, αλλά και χάραξη στρατηγικής διεκδίκησης μέσω της δικαστικής οδού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή