Κλείνουν όλα τα μέτωπα στη Ν.Δ.

Κλείνουν όλα τα μέτωπα στη Ν.Δ.

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το μήνυμα είναι σαφές. Στην κρίσιμη πολιτική περίοδο που εγκαινιάζει ο Σεπτέμβριος δεν υπάρχουν περιθώρια για εσωκομματικές αρρυθμίες. Πόσο μάλλον ενόψει της κρίσιμης για τη Ν.Δ. εμφάνισης του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ. Τούτων δοθέντων, το χθεσινό τετ α τετ του προέδρου της Ν.Δ. με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας μπορεί να επικεντρώθηκε στα ζητήματα της Περιφέρειας του Απόστολου Τζιτζικώστα, αποτέλεσε όμως και την ευκαιρία να ξεκαθαριστούν κάποιες «παρανοήσεις», όπως έλεγαν κομματικές πηγές, ώστε να εκπεμφθεί μήνυμα ενότητας.

Η πρώτη, από τις αρχές του περασμένου Μαρτίου, συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον άλλοτε συνυποψήφιό του στις εσωκομματικές εκλογές ήταν επιβεβλημένη, καθώς έπρεπε να συζητηθούν συγκεκριμένα θέματα της Περιφέρειας, ενόψει της ανόδου του προέδρου της Ν.Δ. στη ΔΕΘ. Εκεί, άλλωστε, ο κ. Τζιτζικώστας οργανώνει σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα εκδήλωση για το προσφυγικό, στην οποία και προσκάλεσε τον κ. Μητσοτάκη. Η συνάντηση ήταν μία ακόμα ευκαιρία να λυθούν οι «παρανοήσεις» που είχαν δημιουργήσει οι τοποθετήσεις του περιφερειάρχη οι οποίες έπαιρναν αποστάσεις από την επίσημη γραμμή της Ν.Δ., και για την ώρα κλείνει έναν κύκλο συναντήσεων του προέδρου της Ν.Δ., που άνοιξε με το δείπνο που είχε προ εβδομάδων με τον Κώστα Καραμανλή και διευρύνθηκε με την πρόσφατη συνάντησή του στο γραφείο του στη Βουλή με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Από την Πειραιώς διαμηνύουν ότι η Ν.Δ. εγκαινιάζει τη νέα πολιτική περίοδο που εκκινεί με την εγκατάσταση στα νέα γραφεία του κόμματος στο Μοσχάτο και θα κορυφωθεί με την εμφάνιση του προέδρου της στη ΔΕΘ, ενωμένη και έτοιμη να περιγράψει το κυβερνητικό της πρόγραμμα και να κερδίσει το στοίχημα της εμπιστοσύνης των πολιτών σε ένα θετικό αφήγημα για τη χώρα. Εξάλλου η Πειραιώς εκτιμά ότι ο πρωθυπουργός θα έχει δύσκολο έργο στη ΔΕΘ, καθώς οι δημοσιονομικοί περιορισμοί δεν επιτρέπουν εξαγγελίες, γεγονός που θα φέρει τον Αλέξη Τσίπρα αντιμέτωπο με τις υποσχέσεις του.

Την ίδια ώρα η Ν.Δ. επιρρίπτει στην κυβέρνηση την ευθύνη για την εκλογολογία. Οπως είπε ο εκπρόσωπος του κόμματος: «Ζητάμε υπεύθυνα εκλογές και δεν συμμετέχουμε σε εκλογολογία… Αλλοι ρίχνουν σενάρια στην αγορά για να μαζέψουν αντιδράσεις». Η επισήμανση του Γιώργου Κουμουτσάκου απηχεί την πεποίθηση της ηγεσίας της Ν.Δ. ότι είναι η κυβέρνηση αυτή που πυροδοτεί τα σενάρια για κάλπες με μια σειρά από κινήσεις, όπως οι αναφορές της Ολγας Γεροβασίλη περί δημοψηφίσματος για τη συνταγματική αναθεώρηση, οι οποίες εγκαταλείφθηκαν, η σπουδή για την αλλαγή του εκλογικού νόμου και την εφαρμογή της απλής αναλογικής από τις επόμενες εκλογές, η υπερβολική αντίδραση της κυβερνητικής εκπροσώπου και του πρωθυπουργού σε δημοσίευμα του Spiegel, το οποίο αναφερόταν στα αδιέξοδα της κυβέρνησης και στο ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών. Αυτό δεν σημαίνει ότι η Ν.Δ. θα σταματήσει να ζητάει εκλογές. Θα το κάνει, όμως, «υπεύθυνα», όπως διαμηνύεται. Αναδεικνύοντας τα αδιέξοδα της κυβερνητικής πολιτικής σε διάφορα πεδία, με κυρίαρχο αυτό της οικονομίας, αλλά και σε μέτωπα, όπως η Παιδεία, η δημόσια τάξη και η Υγεία, όπου ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί ότι η «ιδεοληψία» και οι λάθος επιλογές της κυβέρνησης οδηγούν σε καταστροφή, η Ν.Δ. θα εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι η μόνη λύση στα προβλήματα της χώρας είναι η πολιτική αλλαγή. Υπό αυτό το πρίσμα, ναι μεν το επίμονο αίτημα για εκλογές «εδώ και τώρα» (φύγετε) φαίνεται να περνάει σε δεύτερο πλάνο, παραμένει ωστόσο η ουσία του, που είναι ότι «το κόστος των εκλογών γίνεται ασήμαντο μπροστά σε εκείνο που συνεπάγεται η παραμονή της σημερινής κυβέρνησης στην εξουσία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή