«Φροντιστήριο» σε υπουργούς από Αλ. Τσίπρα

«Φροντιστήριο» σε υπουργούς από Αλ. Τσίπρα

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τη σύγκληση του υπουργικού συμβουλίου στις αρχές της προσεχούς εβδομάδας, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα δώσει προς τους υπουργούς του το σήμα της επαναφοράς της κυβέρνησης σε ρυθμούς πλήρους λειτουργίας, μετά τις λιγότερων ή περισσότερων ημερών διακοπές τους. Η παραίνεση του κ. Τσίπρα στις αρχές Αυγούστου ότι το κυβερνητικό έργο δεν σταματά ήταν περισσότερο επικοινωνιακού χαρακτήρα, καθώς όλοι οι υπουργοί «απέδρασαν» από τα καθήκοντά τους. Μάλιστα ο πρωθυπουργός επέστρεψε την περασμένη Τρίτη στο Μαξίμου, για να διαπιστώσει ότι τα περισσότερα μέλη της κυβέρνησης εξακολουθούσαν να απουσιάζουν, έχοντας μεταθέσει την επιστροφή τους για το τρέχον Σαββατοκύριακο.

Ο κ. Τσίπρας πρόκειται να παρουσιάσει στα μέλη της κυβέρνησης τις προτεραιότητες του αμέσως επόμενου χρονικού διαστήματος και να ζητήσει εντατικοποίηση και μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στο έργο τους, αλλά και να υπογραμμίσει το γεγονός ότι έως τα τέλη του έτους η κυβέρνηση θα βρεθεί αντιμέτωπη με πολλές προκλήσεις. Αυτό που αναμένεται να τονίσει ο πρωθυπουργός είναι ότι η αντικειμενικά δυσχερής κατάσταση δεν θα πρέπει να επιβαρυνθεί περαιτέρω με εικόνες δυσλειτουργίας, ασυνεννοησίας ή αντιπαλότητας μεταξύ των μελών της κυβέρνησης. Παράλληλα θα τους ζητήσει να εργαστούν συστηματικά, ώστε να είναι έτοιμη η κυβέρνηση για:

• Την αποτίμηση της έως τώρα υλοποίησης του προγράμματος και των συμφωνηθέντων, που θα γίνει σε πρώτο βαθμό στο Euroworking Group στα τέλη του μήνα και, ακολούθως, στο Eurogroup του Σεπτεμβρίου, και την έναρξη της διαπραγμάτευσης για τη δεύτερη αξιολόγηση. Κυβερνητικά στελέχη επιμένουν ότι η Αθήνα θα επιδιώξει το γρήγορο κλείσιμο της αξιολόγησης, ώστε να μην έχουμε επανάληψη της δύσκολης διαπραγμάτευσης για την πρώτη αξιολόγηση, η παράταση της οποίας έφερε επιπλέον μέτρα. Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι η συγκυρία και κυρίως η αναταραχή που προκλήθηκε στην Ε.Ε. από το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος βοηθάει στο να επιθυμούν και οι εταίροι τη μη παράταση της αξιολόγησης για μεγάλο χρονικό διάστημα.

• Τη συμμετοχή του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, για την οποία ήδη έχει ζητηθεί να εξαντληθούν οι δυνατότητες για εξοικονόμηση κονδυλίων που θα μπορούσαν να διοχετευθούν σε παροχές, αλλά και να διαμορφωθεί μια θετική ατζέντα για τα μέχρι τώρα αποτελέσματα και, κυρίως, για τις προοπτικές της οικονομίας και τις προτεραιότητες όσον αφορά την προσέλκυση επενδύσεων.

• Την κατά το δυνατόν βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών. Το φορτωμένο με φορολογικές υποχρεώσεις πρόγραμμα των πολιτών έως τα τέλη του έτους διογκώνει τη δυσαρέσκεια έναντι της κυβέρνησης, ιδιαίτερα με τη συνέχιση επιβολής φόρων όπως ο ΕΝΦΙΑ, η κατάργηση του οποίου ήταν εμβληματική προεκλογική δέσμευση. Μέσα σε αυτή την κατάσταση επιπλέον προβλήματα στην καθημερινότητα καθιστούν εκρηκτικό το περιβάλλον για την κυβέρνηση, και ο πρωθυπουργός θα ζητήσει εγρήγορση για να αποφευχθεί κάτι τέτοιο.

• Τη σταθερή προώθηση της εικόνας ότι η οικονομία έχει εισέλθει σε φάση ανάκαμψης και ότι σταδιακά όλοι οι δείκτες θα βελτιώνονται και μάλιστα με γοργό ρυθμό, γεγονός που θα επιτρέψει σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα, εντός των επόμενων μηνών, να προχωρήσει η κυβέρνηση σε διορθωτικές κινήσεις και σε αυτό που προβάλει ως «δίκαιη ανάπτυξη», την ενίσχυση, δηλαδή, των ασθενέστερων από τα θετικά αποτελέσματα της οικονομίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή