«Δεν βγαίνουν» οι εξαγγελίες για Θεσσαλονίκη

«Δεν βγαίνουν» οι εξαγγελίες για Θεσσαλονίκη

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περισσότερο θέαμα και λιγότερο άρτο –δεδομένων των αυστηρών δημοσιονομικών περιορισμών, της υστέρησης στα έσοδα, της κακής κατάστασης της οικονομίας– περιλαμβάνει η πρωθυπουργική ατζέντα για το επόμενο διάστημα, με εμφανή στόχο για την κυβέρνηση να κερδίσει χρόνο και ανοχή έναντι της δυσμενούς καθημερινότητας. Οι καθυστερήσεις στην υλοποίηση των μέτρων αναπλήρωσης, τουλάχιστον μερικής, των απωλειών από το ΕΚΑΣ, που, σύμφωνα με τις εξαγγελίες του κ. Αλέξη Τσίπρα έπρεπε ήδη να έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται, καταδεικνύουν τη δυσκολία στην εξεύρεση πόρων ακόμη και για ελάχιστες παροχές. Κατ’ επέκτασιν, δείχνουν πόσο δύσκολο θα είναι για το πρωθυπουργικό επιτελείο να συντάξει ένα ικανοποιητικό πακέτο εξαγγελιών για την παρουσία του στη ΔΕΘ.

Ετσι, στο πρωθυπουργικό επιτελείο προσανατολίζονται στην ανάδειξη άλλων πτυχών και παραμέτρων της τρέχουσας επικαιρότητας:

•Τη μάχη με τα «συμφέροντα» και τη διαπλοκή. Αποτελεί αγαπημένο αφήγημα της κυβέρνησης, το οποίο επιλεκτικά επανέρχεται με μικρότερη ή μεγαλύτερη ένταση στην επικαιρότητα, ανάλογα με τις δυσκολίες της συγκυρίας. Οι οδηγίες του κ. Τσίπρα ήταν να ολοκληρωθεί η διαγωνιστική διαδικασία για τις τηλεοπτικές συχνότητες, που έχει αναχθεί ως κομβική στιγμή του πολέμου κατά της διαπλοκής, πριν τη μετάβασή του στη ΔΕΘ, ώστε να έχει τη δυνατότητα να παρουσιάσει τη σχετική εξέλιξη ως επίτευξη ενός κομβικού κυβερνητικού στόχου. Παράλληλα, πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση πρόκειται σύντομα να ανακινήσει θέμα επανεξέτασης του συμβιβασμού ανάμεσα στο Δημόσιο και τη Siemens, ανοίγοντας περισσότερο τη «βεντάλια» της μάχης με τη διαπλοκή – διαφθορά.

•Την ολική επαναφορά στην προοπτική διεκδίκησης των πολεμικών επανορθώσεων από τη Γερμανία. Αν και η έκβαση μιας τέτοιας διαδικασίας είναι εξαιρετικά αμφίβολη, το ζήτημα εξακολουθεί να προσφέρεται για εύκολη πολιτική εκμετάλλευση. Ο ίδιος ο κ. Τσίπρας προανήγγειλε την επομένη του Δεκαπενταύγουστου ότι η κυβέρνηση θα κινηθεί σε αυτή την κατεύθυνση. Είναι ένα ζήτημα που θα απασχολούσε, ούτως ή άλλως, την πολιτική επικαιρότητα προς το τέλος του μήνα, όταν αναμένεται να συζητηθεί στη Βουλή η έκθεση της διακομματικής επιτροπής, που περιγράφει, μεταξύ άλλων, έναν «οδικό χάρτη» για την κατ’ αρχήν διπλωματική και, εφόσον δεν προκύψει αποτέλεσμα, δικαστική διεκδίκηση. Στο πρωθυπουργικό επιτελείο εκτιμούν ότι πρόκειται για ένα προνομιακό για την κυβέρνηση θέμα, το οποίο έχει θέσει και στο παρελθόν και ότι, σε κάθε περίπτωση, από τη συζήτηση στη Βουλή μόνο κέρδη μπορούν να έχουν, καθώς είτε θα εξασφαλίσουν τη συναίνεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που θα φανεί έτσι να ακολουθεί σε ένα ζήτημα που η κυβέρνηση ανέδειξε και για το οποίο δεν έγινε κάτι απτό τα προηγούμενα χρόνια, είτε, εφόσον διατυπωθούν αντιρρήσεις, θα αναδειχθεί η παράμετρος των «συμβιβασμένων» με τους δανειστές έναντι της κυβέρνησης που ακολουθεί σκληρή γραμμή, μη διστάζοντας να συγκρουστεί.

•Τις διεθνείς επαφές του κ. Τσίπρα. Μπορεί, επί της ουσίας, τα αποτελέσματα από τον ευρύ κύκλο των συναντήσεων που θα έχει το επόμενο διάστημα ο πρωθυπουργός ελάχιστα να αφορούν την καθημερινότητα και την οικονομία, ωστόσο το μήνυμα μιας δραστήριας και παρεμβατικής διεθνούς παρουσίας θεωρείται ότι ενισχύει στα μάτια των πολιτών το ηγετικό προφίλ του κ. Τσίπρα. Αρχής γενομένης από την προσεχή Πέμπτη 25 Αυγούστου και τη συμμετοχή του στη συνάντηση των σοσιαλιστών αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, ο πρωθυπουργός επιθυμεί να δώσει αυτή ακριβώς την εικόνα. Βεβαίως, προσωπικό στοίχημα για τον ίδιο είναι η ανταπόκριση που θα έχει, τελικά, η συνάντηση των ηγετών των μεσογειακών χωρών της Ε.Ε., τους οποίους έχει προσκαλέσει στην Αθήνα. Βεβαίως, όπως καθίσταται σαφές από την απόφαση των Ανγκελα Μέρκελ, Φρανσουά Ολάντ και Ματέο Ρέντσι να συναντηθούν αύριο, προκειμένου να συζητήσουν το μέλλον της Ευρώπης, η Αθήνα παραμένει στο περιθώριο των κέντρων και των διαδικασιών λήψης αποφάσεων.

Μέσα στον Σεπτέμβριο ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στην Μπρατισλάβα για την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. και, ακολούθως, θα ταξιδέψει στη Νέα Υόρκη για την ετήσια Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή