Το νέο πορτρέτο του ηγέτη

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από εμφανίσεις έκπληξη σε late night shows μέχρι stand up comedy, μία νέα γενιά πολιτικών δεν φοβάται να τσαλακωθεί και δεν έχει τίποτα να κρύψει. Ή τουλάχιστον δεν θέλει να το κάνει.

Πρωθυπουργός της χώρας. Τίτλος με ιδιαίτερη βαρύτητα και αυξημένη ευθύνη. Το πορτρέτο του «κατάλληλου» πρωθυπουργού μέχρι σήμερα συμπεριλάμβανε απόλυτη σοβαρότητα και μετρημένες αντιδράσεις. Κατά τον Μακιαβέλι, επιτυχημένος ηγεμόνας είναι ο προικισμένος με αρετή και αυτός που ξέρει να αδράχνει τις ευκαιρίες που του προσφέρει η τύχη, και φυσικά αυτός καταφέρνει να κάνει τον κόσμο να τον αγαπά, αλλά ακόμα καλύτερα να τον φοβάται. Αν ο διάσημος φιλόσοφος ζούσε σήμερα, πολύ πιθανόν στον παραπάνω ορισμό του ηγέτη να προσέθετε τη φράση «και αυτός που διαθέτει χιούμορ».

Οκτώβριος 2015. Ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τρουντό εμφανίζει το νέο σποτάκι της προεκλογικής του εκστρατείας με τίτλο «οδηγός για τέλεια καναδέζικα μαλλιά». Το προεκλογικό σποτ κλείνει με τη φράση «θυμηθείτε: ωραία μαλλιά = ωραίο πρόγραμμα».

Μάρτιος 2016. Ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Καν, σε συνέντευξή του στο περιοδικό GQ παραδέχεται ότι κάνει συχνά εμφανίσεις σε κέντρα stand up comedy, με σκετσάκια που γράφει ο ίδιος. Μάλιστα δεν διστάζει να πει στον δημοσιογράφο το αγαπημένο του ανέκδοτο, ένα ανέκδοτο που έχει γράψει ο ίδιος. «Γιατί οι πολιτικοί είναι οι ευκολότεροι άνθρωποι να εγχειρήσεις; Γιατί δεν έχουν στομάχι και το κεφάλι τους μπορεί να αντικατασταθεί πανεύκολα με τον πισινό τους».

Ιούνιος 2016. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, εμφανίζεται στο Late Night Show του Τζίμι Φάλλον. Αντί για μία συνηθισμένη συνέντευξη, ο Ομπάμα τραγουδά ένα ερωτικό blues τραγούδι με στίχους που περιγράφουν τη δράση του την τελευταία οκταετία. Σε ένα κομμάτι γεμάτο υπονοούμενα, ο Ομπάμα παρουσιάζει το έργο του: «η κλιματική αλλαγή είναι γεγονός, η ιατρική περίθαλψη είναι προσιτή σε όλους και η αγάπη είναι… αγάπη», τραγουδά, αναφερόμενος στα μέτρα που ψήφισε για την προστασία του περιβάλλοντος, στον νόμο για την δωρεάν ιατρική περίθαλψη (το περίφημο ObamaCare) και στη συνταγματική κατοχύρωση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών. Δεν διστάζει μάλιστα να αστειευτεί για το υπόλοιπο της θητείας του σημειώνοντας ότι αυτή «φτάνει στο τέλος της, άλλωστε ο μπαμπάς έχει κλείσει διακοπές στη Χαβάη σε περίπου…223 ημέρες, όχι ότι κανείς μετράει». Στη συνέχεια, αποκαλύπτει τη λίστα τραγουδιών που ακούει όσο κάνει μπάνιο.

Αύγουστος 2016. Η υποψήφια πρόεδρος των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον εμφανίζεται στη μεταμεσονύχτια εκπομπή του Τζίμι Κίμελ όπου αστειεύεται για την υγεία της και το ένοχο παρελθόν του συζύγου της. Παράλληλα, προσπαθεί να απαγγείλει ατάκες του συνυποψηφίου της Ντόναλντ Τραμπ χωρίς να γελάσει. Την ίδια στιγμή στη Βραζιλία, ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε εμφανίζεται στην τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο ντυμένος Σούπερ Μάριο, για να παραλάβει τη «σκυτάλη» των Ολυμπιακών του 2020.

Αλλά και στη δικιά μας πλευρά του Ατλαντικού, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ πέρσι τον Αύγουστο, υποδεχόμενος τους ευρωπαίους ηγέτες αποφάσισε να αντικαταστήσει την κλασική χειραψία με φιλιά, αγκαλιές και… χαστουκάκια, ενώ δεν δίστασε να μοιραστεί τη γραβάτα του με τον Αλέξη Τσίπρα, για να τον πείσει να υιοθετήσει το dress code των Βρυξελλών.

Η εποχή του «άμεμπτου» πολιτικού έχει παρέλθει. Ο κόσμος αποζητά πρόσωπα με όραμα που όμως δεν διστάζουν να «τσαλακωθούν». Λιγότερη σοβαροφάνεια και περισσότερη ουσία, αυτό μοιάζει να είναι το «μότο» της νέας γενιάς πολιτικών, μιας γενιάς με την οποία είναι πολύ πιο έυκολο κανείς να ταυτιστεί.

Μπαίνουμε σε μία νέα εποχή για την πολιτική σκηνή. Καλώς ήλθατε στον 21ο αιώνα, όπου κυριαρχεί το μοντέλο του «ηγέτη της διπλανής πόρτας», κι οπού «δεν υπάρχει αρνητική δημοσιότητα», όπως θα έλεγαν οι Άγγλοι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή