Ομιλία Κοτζιά σε διπλωμάτες της πΓΔΜ

Ομιλία Κοτζιά σε διπλωμάτες της πΓΔΜ

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην ετήσια ημερίδα των διπλωματών της πΓΔΜ θα απευθυνθεί σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών κ. Ν. Κοτζιάς, έπειτα από τη σχετική πρόσκληση του ομολόγου του και αντιπροέδρου της χώρας κ. Νίκολα Πόποσκι.

Είναι η πρώτη φορά που Έλληνας υπουργός Εξωτερικών ομιλεί ενώπιον των διπλωματών της πΓΔΜ, κάτι που από την Αθήνα αξιολογείται ως ουσιαστικής πολιτικής σημασίας για τις σχέσεις των δύο χωρών. Στη διάρκεια της παραμονής του στα Σκόπια, ο κ. Κοτζιάς θα συναντηθεί με τον ομόλογό του, ενώ θα γίνει δεκτός από τον πρωθυπουργό της χώρας κ. Εμίλ Ντιμιτρίεφ και τον πρόεδρο κ. Γκεόργκι Ιβανόφ. Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι στην ομιλία που θα απευθύνει, ο κ. Κοτζιάς θα αναπτύξει τις ελληνικές θέσεις για την ενίσχυση της συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και την πΓΔΜ, ενώ θα αναφερθεί αφενός στο ευρωπαϊκό μέλλον των Βαλκανίων, αφετέρου στην ανάγκη επανασχεδιασμού της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Κοτζιάς θα αναφερθεί πρώτον, στην ανάγκη επείγουσας συζήτησης για το μέλλον της Ευρώπης. Δεύτερον, στη σταθερή στόχευση της ελληνικής διπλωματίας για την σταθεροποίηση της ευρύτερης γειτονιάς της. Τρίτον, στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων και συγκεκριμένα στους νέους θεσμούς συνεργασίας που προωθεί η Ελλάδα στα Βαλκάνια. Επί τούτου, ο κ. Κοτζιάς θα αναφερθεί στην τετραμερή Ελλάδας, πΓΔΜ, Αλβανίας και Βουλγαρίας που πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο στη Θεσσαλονίκη που έχει ως στόχο την «επανασυγκρότηση» της βαλκανικής ενδοχώρας, προκειμένου οι χώρες της περιοχής να έχουν ισχυρό συλλογικό ρόλο στην Ευρώπη. Τέταρτον, ο κ. Κοτζιάς θα επιμείνει στην σημασία της διμερούς πολιτικής, οικονομικής, ακαδημαϊκής συνεργασίας ανάμεσα σε Ελλάδα και πΓΔΜ, σε συνέχεια των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που έχουν υιοθετηθεί. Ο υπουργός Εξωτερικών θα αναφερθεί, προφανώς και στην διαφορά που υπάρχει ανάμεσα στις δύο χώρες για το ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι η όποια λύση θα πρέπει να μην αφήνει περιθώρια για τάσεις αλυτρωτισμού και σφετερισμού της ιστορίας και του πολιτισμού γειτονικών χωρών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή