«Ηχηρά» κενά στο σύστημα του διαγωνισμού για τις άδειες

«Ηχηρά» κενά στο σύστημα του διαγωνισμού για τις άδειες

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σοβαρότατα κενά που γεννούν ερωτήματα για το κατά πόσον θα είναι αδιάβλητος ο διαγωνισμός των τηλεοπτικών αδειών διαπιστώθηκαν χθες κατά την παρουσίαση του συστήματος στο οποίο θα στηριχθεί την Τρίτη η διαδικασία που επέλεξε η κυβέρνηση. Είναι ενδεικτικό ότι η επιτροπή που έχει διορίσει ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς εμμέσως παραδέχθηκε ότι το εν λόγω σύστημα δεν έχει καν διεθνή πιστοποίηση, όπως απαιτεί ο σχετικός νόμος. «Η Singulal Logic έχει πιστοποίηση και αυτό μας καλύπτει» ήταν η απάντηση που δόθηκε στους εκπροσώπους των καναλιών, ενώ στην ευθεία ερώτηση «αν και το σύστημα έχει διεθνή πιστοποίηση» (το οποίο παρεμπιπτόντως δεν σχεδίασε η Singulal Logic) απάντηση δεν δόθηκε.

Σημειωτέον ότι η επιτροπή έδωσε αυτήν την ασαφή απάντηση ύστερα από τρεις ώρες που δεχόταν καταιγισμό ερωτήσεων και αφού εντέλει τα μέλη της εξαναγκάστηκαν να… διαβουλευτούν εκτός αιθούσης. Το γεγονός ωστόσο ότι το σύστημα δεν έχει καμία διεθνή διασφάλιση δεν ήταν το μόνο πρόβλημα που ανεδείχθη. Στις διευκρινίσεις που ζητήθηκαν για τον εκτιμώμενο χρόνο του διαγωνισμού τα μέλη της επιτροπής παραδέχθηκαν ότι μπορεί να χρειασθούν και 12 ώρες για να δοθεί κάθε άδεια. Πράγμα που σημαίνει ότι οι «διαγωνιζόμενοι» θα παραμείνουν έγκλειστοι σε ένα δωμάτιο ακόμη και για 48 ώρες χωρίς καμία δυνατότητα επικοινωνίας με τον έξω κόσμο, ενώ στην ερώτηση «πώς θα αντέξουμε», η απάντηση ήταν ότι «θα έχουμε κάποια ράντζα για να ξεκουράζεται όποιος θέλει». Κωμικοτραγική ήταν η απάντηση και στο ερώτημα «αν θα μπορούμε να έχουμε έναν υπολογιστή έστω χωρίς Ιντερνετ». Τα μέλη απάντησαν ότι δεν επιτρέπεται οποιαδήποτε ηλεκτρονική συσκευή, υπονοώντας ότι οι διαγωνιζόμενοι οφείλουν να κάνουν τους υπολογισμούς τους με χαρτί και μολύβι…

Το σοβαρότερο, ωστόσο, ζήτημα αφορά την ίδια την αξιοπιστία του διαγωνισμού και επ’ αυτού επίσης δεν δόθηκαν απαντήσεις. Και τούτο διότι ο μόνος που επί της ουσίας θα γνωρίζει τι ποσό προσφέρει κάθε επιχειρηματίας σε κάθε στάδιο της διαδικασίας θα είναι ο υπουργός Επικρατείας και τα μέλη της επιτροπής που διόρισε. Επομένως, όπως υποστήριζαν χθες στελέχη των καναλιών, το σύστημα εκ των πραγμάτων πάσχει, καθώς δεν αποτρέπει το ενδεχόμενο να υπάρξει προνομιακή ενημέρωση σε κάποιους ημέτερους επιχειρηματίες με πληροφορίες του τύπου ότι «ο τάδε έφυγε με αυτό το ποσό» ή ότι «τώρα έχεις απέναντί σου τον δείνα».

Για όλους αυτούς τους λόγους η Ν.Δ. προανήγγειλε ότι δεν θα αναγνωρίσει τον διαγωνισμό, ο δε κ. Παππάς απάντησε με εντελώς απαξιωτικό τρόπο. Χαρακτήρισε την αξιωματική αντιπολίτευση «σύμφυτο της διαπλοκής και της χρεοκοπίας, την οποία θα αφήσουμε να νοσταλγεί το παρελθόν της ασυδοσίας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή