Τόσκας: «Η αναδιοργάνωση της ΕΛ.ΑΣ. θα οδηγήσει σε καλύτερη αστυνόμευση»

Τόσκας: «Η αναδιοργάνωση της ΕΛ.ΑΣ. θα οδηγήσει σε καλύτερη αστυνόμευση»

3' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πεποίθησή του ότι η αναδιοργάνωση των υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας θα οδηγήσει σε καλύτερη αστυνόμευση, εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ενώ τόνισε πως θα υπάρξει ειδική μέριμνα για τις περιοχές εκείνες όπου υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση προσφύγων. Παράλληλα, ο κ.Τόσκας επισήμανε ότι αστυνομικοί που έχουν διατεθεί στη φύλαξη επισήμων θα επιστρέψουν στο δρόμο για την ασφάλεια του απλού πολίτη.

«Το σχέδιο της αναδιοργάνωσης της Ελληνικής Αστυνομίας είναι κάτι που θα έπρεπε να έχει γίνει εδώ και πάρα πολλά χρόνια, γιατί υπάρχουν γύρω στις 1.200 αυτοτελείς περιφερειακές υπηρεσίες της Αστυνομίας, διάσπαρτες σε όλη την Ελλάδα, λόγω των αναγκών, αλλά και κάποιων αποφάσεων οι οποίες εξυπηρετούσαν άλλα συμφέροντα και όχι την αστυνόμευση. Υπάρχουν, λοιπόν, πάρα πολλά αστυνομικά τμήματα, πάρα πολλές υπηρεσίες, οι οποίες δημιουργούν πρόβλημα γιατί δεν υπάρχει το κατάλληλο προσωπικό. Για παράδειγμα, ένα αστυνομικό τμήμα θέλει πάνω από 15 – 20 άτομα, για να μπορέσει να εκτελέσει τις βασικές του λειτουργίες. Τα περισσότερα αστυνομικά τμήματα έχουν κάτω από 10 άτομα και αυτό δημιουργεί πρόβλημα», δηλώνει ο κ. Τόσκας και επισημαίνει την ανάγκη συγχώνευσης αστυνομικών τμημάτων.

«Πρέπει να συγχωνευτούν κάποια αστυνομικά τμήματα, προκειμένου να υπάρχει καλύτερη αστυνόμευση. Αυτό μπορεί να δυσαρεστεί κάποιους που είχαν συνηθίσει να έχουν αστυνομικό τμήμα στη γειτονιά τους, όμως, το θέμα δεν είναι να έχουμε ένα κτίριο μη αποτελεσματικό στις λειτουργίες του και το οποίο απλά θα δείχνει την παρουσία του. Το θέμα είναι να υπάρχει αστυνόμευση. Αποσκοπούμε, λοιπόν, στο να κάνουμε την Ελληνική Αστυνομία αποτελεσματική σε όλο τον ελληνικό χώρο», εξηγεί.

Παράλληλα, διευκρινίζει ότι εξαιρούνται οι περιοχές με μεγάλη συγκέντρωση προσφύγων.

«Εχουμε εξαιρέσει τις απομονωμένες περιοχές, τις νησιωτικές, τις περιοχές όπου υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση προσφύγων, στα νησιά κυρίως. Και η όλη διαδικασία έγινε μετά από διαβούλευση που κράτησε σχεδόν ένα χρόνο, στην οποία τον κύριο ρόλο είχε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, ο κ.Αναγνωστάκης. Συζήτησε με δημάρχους, με βουλευτές, ενώ οι προτάσεις ξεκίνησαν από κάτω προς τα πάνω και όχι από πάνω προς τα κάτω. Ξεκίνησαν από τις αστυνομικές διευθύνσεις και επιθεωρήσεις. Είναι βήματα εξορθολογισμού, τα οποία οδηγούν σε καλύτερη αστυνόμευση δηλαδή σε καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινωνικού συνόλου. Βήματα απόλυτα αναγκαία, που θα έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και πάρα πολλά χρόνια».

Όσον αφορά στο προσφυγικό, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας ανέφερε ότι θα αποσυμπιεστεί η κατάσταση που επικρατεί σε νησιά, με τη μεταφορά προσφύγων σε άλλες περιοχές.

«Τις επόμενες ημέρες θα αρχίσουμε να αποσυμπιέζουμε την κατάσταση μεταφέροντας κάποιους πρόσφυγες στον ηπειρωτικό χώρο. Πιέζουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση για να αποδεχθεί περισσότερο κόσμο και προχθές που είχε έρθει ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών συζητήσαμε αυτά τα θέματα. Πιέζει και αυτός ο Διεθνής Οργανισμός, πιέζουν διάφοροι, προκειμένου να αποσυμπιεστεί η κατάσταση. Πιστεύουμε ότι η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας θα διατηρηθεί. Η Τουρκία θα συνεχίσει να σέβεται τη συμφωνία. Υπάρχουν κάποιες αυξήσεις σε μερικές περιπτώσεις. Γενικά είμαστε ευχαριστημένοι από την τήρηση της συμφωνίας», προσθέτει ο κ. Τόσκας.

Σε ερώτηση εάν «μετά την εξάρθρωση της μεγάλης εγκληματικής ομάδας ναρκωτικών που δρούσε στα Εξάρχεια, έχουν ληφθεί προληπτικά μέτρα ώστε να αποτραπεί η εμφάνιση αντίστοιχης σπείρας στην περιοχή», ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη απαντά:  «Ο αγώνας απέναντι στα ναρκωτικά, ο αγώνας απέναντι στο κοινό έγκλημα, η προστασία του κοινωνικού συνόλου, είναι ένας διαρκής αγώνας που πρέπει συνεχώς να βελτιώνεται, γιατί το κοινό έγκλημα αλλάζει μορφές, αλλά και υπάρχουν συνεχείς ανάγκες και συνεχείς απαιτήσεις του κοινωνικού συνόλου για ασφάλεια. Δεν μπορούμε να πούμε ό,τι τελειώσαμε τη δουλειά μας ό,τι τελειώσαμε τα θέματα των ναρκωτικών. Χτυπήθηκε ένα πολύ μεγάλο κύκλωμα, κεντρικά πρόσωπα του κυκλώματος των ναρκωτικών. Δεν έχουμε καμιά ψευδαίσθηση ότι δεν θα προσπαθήσουν να αναστηλώσουν τα κυκλώματα αυτά. Αλλά εδώ είμαστε κι αυτή τη φορά είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι, με καλύτερη πληροφόρηση και υπάρχει και η εμπειρία της πολύ επιτυχημένης αυτής επιχείρησης που έγινε στα Εξάρχεια και η οποία έγινε αποδεκτή από όλο τον κόσμο. Και των Εξαρχείων και γενικότερα η αποδοχή ήταν πολύ μεγάλη».

Τέλος, σχετικά με το ειδικό μισθολόγιο των ενστόλων, ο κ. Τόσκας υπογράμμισε ότι θα ληφθούν υπόψη οι ιδιαιτερότητες της εργασίας τους.

«Είναι σε εξέλιξη οι συζητήσεις για το ειδικό μισθολόγιο. Δεν θα ήθελα να προτρέξω αυτή τη στιγμή, γιατί συνεργαζόμαστε με το υπουργείο Οικονομικών, υπάρχει συνεργασία και συζήτηση και με τα άλλα υπουργεία, που ενδιαφέρονται για τα ειδικά μισθολόγια, όπως τα υπουργεία Άμυνας, Υγείας, Δικαιοσύνης. (..) Οι αστυνομικοί, οι πυροσβέστες και το προσωπικό της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, ασχολούνται κάτω από δυσμενείς συνθήκες. Ασχολούνται νυχτερινές ώρες, αργίες και επομένως υπάρχει μια ιδιαιτερότητα. Το ίδιο υπάρχει και για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων. Το ίδιο και οι γιατροί. Δεν θέλω να επεκταθώ, όμως, σε άλλα υπουργεία. Έχουν ειδικό περιβάλλον εργασίας. Αυτά θα πρέπει να ληφθούν υπόψη, για να μπορέσουν να κάνουν και αυτοί οι άνθρωποι καλύτερα τη δουλειά τους, αλλά και να εξυπηρετηθεί το κοινωνικό σύνολο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή