Αυστηρό μήνυμα προς την Αθήνα

Αυστηρό μήνυμα προς την Αθήνα

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Το μήνυμα  των Βρυξελλών προς την Αθήνα κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνάντησης των Ελλήνων υπουργών κ. Ευκλ. Τσακαλώτου και κ. Γ. Σταθάκη με τον Επίτροπο Oικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί αλλά και κατά τη διάρκεια χθεσινού του Euroworking Group ήταν ένα: «Μην καθυστερείτε με την υλοποίηση των υπόλοιπων προαπαιτουμένων».

Στα προαπαιτούμενα που αναφέρονται, η ελληνική πλευρά έχει μείνει πολύ πίσω, καθώς όφειλε να είχε ολοκληρώσει 16 δράσεις μέσα στον Αύγουστο από τις οποίες έχει κάνει μόλις δύο. Η ολοκλήρωση των 16 προαπαιτουμένων θα έδινε το «πράσινο φως», έτσι ώστε αρχές Σεπτεμβρίου να εκταμιευθεί η υπόλοιπη υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ που θα χρησιμοποιηθεί κυρίως για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών που θα μπορούσαν να ωφελήσουν την ελληνική αγορά που έχει τεράστια έλλειψη ρευστότητας.

Σημειώνεται ότι η δεύτερη υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ θα μπορεί να εκταμιευθεί σε μία ή περισσότερες υποδόσεις από την 1η Σεπτεμβρίου και μετά, σύμφωνα με τον ESM. Μάλιστα, όπως διευκρινίζει ο ESM, το μεγαλύτερο μέρος των εν λόγω κεφαλαίων (το 1,7 δισ. ευρώ από το σύνολο των 2,8 δισ. ευρώ) αφορά την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου και το υπόλοιπο ποσό (1,1 δισ. ευρώ) στην αποπληρωμή χρέους.

Με την εκταμίευση της δεύτερης υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ θα κλείσει και η πρώτη αξιολόγηση ανοίγοντας τον δρόμο και για τη συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Ευρωπαίος αξιωματούχος τόνιζε στην «Κ» ότι η πρόοδος είναι πολύ μικρή και αποκαρδιωτική όσον αφορά τις δράσεις που θα έπρεπε να είχε υλοποιήσει η ελληνική πλευρά μέσα στον Αύγουστο.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνάντησης με τον κ. Μοσκοβισί, οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι πρέπει να ολοκληρωθούν όσο το δυνατόν νωρίτερα μέσα στον Σεπτέμβριο. Με την άμεση ολοκλήρωσή τους, θα μπορούσε να δημιουργηθεί μια θετική δυναμική πριν από τη δεύτερη αξιολόγηση που αναμένεται να ξεκινήσει το φθινόπωρο. Ομως άλλοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θεωρούν ότι ο πιο ρεαλιστικός στόχος είναι μάλλον ολοκλήρωση των προαπαιτουμένων μέσα στον Οκτώβριο.

Συγχρόνως, οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι η αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί γρήγορα, έτσι ώστε να ακολουθήσουν οι αποφάσεις για το χρέος και την συμμετοχή του ΔΝΤ. Ευρωπαίος αξιωματούχος, ωστόσο, έλεγε στην «Κ» ότι το θέμα του χρέους, που συζητήθηκε στο χθεσινό Εuroworking Group, μαζί με την πορεία των προαπαιτουμένων, δεν έχει ακόμα πολύ μεγάλη απήχηση στους εκπροσώπους των κρατών-μελών που μάλλον κρατούν ακόμα τα χαρτιά τους κλειστά, ως προς τη στάση που θα κρατήσουν. Αλλωστε, για να ξεκινήσει η συζήτηση επισήμως πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση.

Το θέμα επίσης της δίωξης του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ κ. Γεωργίου έχει δημιουργήσει μεγάλη ενόχληση και σε μία σειρά από κράτη-μέλη, εκτός από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς μέσα από τις κατηγορίες προς τον κ. Γεωργίου υπονοείται πως τα κράτη-μέλη δάνεισαν στην Ελλάδα ένα ποσό που τελικά δεν χρειαζόταν.

Συγχρόνως, ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Σταθάκης κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους με την αρμόδια Επίτροπο για την Περιφερειακή Πολιτική, Κορύνα Κρίσου συζήτησαν εκτενώς την ομαλή ολοκλήρωση των έργων που χρηματοδοτούνται από προγράμματα της περιόδου 2007-13, καθώς και την επιτυχή ενεργοποίηση των προγραμμάτων της περιόδου 2014-20. Σημειώθηκε ότι μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου θα έχουν ενεργοποιηθεί σχεδόν τα μισά από τα εγκεκριμένα προγράμματα για το σύνολο της περιόδου 2014-20.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή