Εν μέσω φημών, σε εξέλιξη η δημοπράτηση των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών

Εν μέσω φημών, σε εξέλιξη η δημοπράτηση των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών

4' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε εξέλιξη βρίσκεται, από τις 9 το πρωί της Τρίτης, «η μητέρα όλων των μαχών» για τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες στο κτίριο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας,

Οι οκτώ πλέον διεκδικητές, μετά την απόρριψη της συμμετοχής του Ομίλου Βρυώνη, έφτασαν λίγο μετά τις 7:00 το πρωί της Τρίτης στην Καλλιθέα έχοντας μαζί τους ακόμη και βαλίτσες και στρώματα, στοιχείο ενδεικτικό της σουρεαλιστικής διαγωνιστικής διαδικασίας.

Άλλωστε, η πρωτοφανής διαδικασία που επέλεξε η κυβέρνηση προσομοιάζει μάλλον με ένα αλά ΣΥΡΙΖΑ ριάλιτι τύπου “Big Brother" αφού καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας οι συμμετέχοντες θα παραμείνουν περιορισμένοι  σε συγκεκριμένους  χώρους και δεν θα επιτρέπεται η έξοδός τους παρά μόνο με συνοδεία. Στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης είχαν, από τις προηγούμενες ημέρες, μεταφερθεί ράντζα ενώ είχε προβλεφθεί αναλυτικό μενού καθώς ο χρόνος εγκλεισμού των υποψηφίων δεν αποκλείεται να φτάσει τα δύο 24ώρα. 

 

Εν μέσω φημών, σε εξέλιξη η δημοπράτηση των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών-1

Επίσης, δεν θα τους επιτραπεί η χρήση προσωπικών υπολογιστών ή ασύρματων συσκευών. Στην αίθουσα των υποψηφίων θα βρίσκεται μόνο ο υπολογιστής με το ηλεκτρονικό σύστημα της δημοπρασίας και τα έντυπα για τις προσφορές και τις ενστάσεις.

Ενας από τους πρώτους που έφτασαν στο κτίριο ήταν ο εκπρόσωπος του STAR και ακολούθησαν οι εκπρόσωποι του ANT1 χωρίς όμως τους Θοδωρή Κυριακού και Στρατή Λιαρέλλη, οι οποίοι έφτασαν λίγο αργότερα.

Εν μέσω φημών, σε εξέλιξη η δημοπράτηση των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών-2

Στη συνέχεια, στον χώρο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης μπήκε ο γιός του κ. Καλογρίτσα, Βλαδίμηρος αλλά και ο κ. Βαγγέλης Μαρινάκης για την Αλτερ Εγκο.

Εν μέσω φημών, σε εξέλιξη η δημοπράτηση των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών-3

Αμέσως μετά μπήκε στη ΓΓΕΕ ο Κώστας Κιμπουρόπουλος για λογαριασμό του ΣΚΑΙ, ο Δημήτρης Φουρλεμάδης από τον ALPHA και προτελευταίος ο κ. Ιβάν Σαββίδης, ο οποίος τόνισε ότι είναι «Δύσκολο να σχολιάσουμε κάτι που δεν έχει ξεκινήσει ακόμα» κάνοντας λόγο για ένα σενάριο που δεν είναι απολύτως κατανοητό.

Εν μέσω φημών, σε εξέλιξη η δημοπράτηση των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών-4

Την πόρτα της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης έκλεισε ο κ. Πάνος Κυριακόπουλος της «ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΠΑΡΟΧΟΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ».

Η τιμή εκκίνησης για τις προσφορές θα είναι τα 3 εκατ. ευρώ ενώ το τίμημα θα αυξάνεται κατά 500.000 ευρώ.

Η ακολουθούμενη διαδικασία, σύμφωνα με την οποία το σύνολο των υποψηφίων θα παραμείνουν εντός μέχρι τη δημοπράτηση και των τεσσάρων αδειών, προκαλεί ήδη τα πρώτα απόνερα καθώς ήδη πολιτικά και δημοσιογραφικά γραφεία κατακλύζονται από φήμες σχετικά με το ύψος των προσφορών ή τους νικητές των διαγωνιστικών γύρων. 

Σε κάθε περίπτωση, οι τελικές ανακοινώσεις θα γίνουν αφού ολοκληρωθούν όλοι οι γύροι δημοπράτησης και υπάρξει ανακήρυξη πλειοδότη για κάθε μία από τις τέσσερις άδειες πανελλαδικής εμβέλειας. 

Πόλεμος κυβέρνησης – αντιπολίτευσης

Παράλληλα, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται και η πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και κομμάτων. Καθώς αυτή καθεαυτή η νομική ρύθμιση για τη δημοπρασία αμφισβητείται ως προς την συνταγματικότητά της, κυβέρνηση και Ν.Δ. αντιπαρατίθενται όχι μόνον για τις τρέχουσες εξελίξεις αλλά και για το τηλεοπτικό τοπίο στο μέλλον. Οι αναφορές του υπουργού Επικρατείας κ. Νίκου Παππά σε δημοπράτηση θεματικών αδειών δημιουργεί μία μέγγενη πίεσης σε όσους, στον τρέχοντα διαγωνισμό, πλειοδοτήσουν. Την ίδια στιγμή, η Ν.Δ. προαναγγέλλει ότι, μόλις αναλάβει τη διακυβέρνηση, θα εξετάσει το νομικό και τεχνικό πλαίσιο με στόχο το άνοιγμα των συχνοτήτων και σε άλλους «παίκτες». 

Η κυβερνητική εκπρόσωπος κ. Όλγα Γεροβασίλη έσπευσε να καταγγείλει τη Ν.Δ. ότι «υπερασπίζεται μέχρις εσχάτων τη διαπλοκή». «Ο κ. Κουμουτσάκος και η ΝΔ, αφού δεν κατάφεραν να ματαιώσουν τον διαγωνισμό, κάνουν, ακόμα και την ύστατη ώρα, ότι περνάει από το χέρι τους, προκειμένου να μειώσουν το τίμημα για τις τηλεοπτικές άδειες, προς όφελος των καναλαρχών και σε βάρος του Δημοσίου. Δεν φτάνει που επί 27 χρόνια δεν ζήτησαν ούτε ευρώ για την χρήση των δημοσίων συχνοτήτων, έχουν τώρα το θράσος, την ώρα που η δημοπράτηση των αδειών βρίσκεται επιτέλους σε εξέλιξη, να υπόσχονται άνοιγμα των συχνοτήτων, επιδιώκοντας, έτσι, να επηρεάσουν  το ύψος των προσφορών» σημείωσε. 

«Μόνον ανελεύθερα καθεστώτα χειραγώγησης και ελέγχου της ενημέρωσης αποφασίζουν και διατάζουν πόσοι ακριβώς θα είναι οι τηλεοπτικοί σταθμοί σε μια χώρα, ενώ η τεχνολογία δεν βάζει κανέναν τέτοιο περιορισμό. Ένα τέτοιο “γκρίζο” καθεστώς προσπαθεί να χτίσει ο ΣΥΡΙΖΑ» ήταν η σκληρή απάντηση της Πειραιώς, δια του κ. Γ. Κουμουτσάκου.

«Η όλη διαδικασία της δημοπρασίας είναι στον αέρα. Διότι το ΣτΕ δεν έχει αποφανθεί ακόμη για τη συνταγματικότητα του “νόμου Παππά”. Εάν το ΣτΕ κρίνει το νόμο αντισυνταγματικό, ο διαγωνισμός θα καταπέσει και όλα ξεκινούν από το σημείο μηδέν» προσθέτει η Ν.Δ και καταλήγει: «Σε κάθε περίπτωση, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα καταργήσει το “νόμο Παππά” αποκαθιστώντας το ρόλο του Ε.Σ.Ρ., όπως, άλλωστε, επιβάλλει το Σύνταγμα. Και θα ανοίξει τη δανειοδότηση καναλιών στην ελεύθερη αγορά, γιατί ο περιορισμός των αδειών σε 4 είναι βαθιά αντιδημοκρατική αυθαιρεσία. Θα προκηρυχθεί νέα διαδικασία αδειοδότησης για πρόσθετες άδειες, χωρίς περιορισμούς, με τρεις βασικές προϋποθέσεις: Απόλυτη διαφάνεια στην προέλευση των χρημάτων, αυστηρά ποιοτικά κριτήρια, ενιαίο τίμημα άδειας».

Μαξίμου: Η διαδικασία εξελίσσεται ομαλά

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν κυβερνητικές πηγές στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, η διαδικασία συνεχίζεται ομαλά.

Οι ίδιοι κύκλοι διέψευσαν τις «πληροφορίες» που κυκλοφορούν διάφοροι και τονίζουν ότι ουδείς έξω από τα γραφεία της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας γνωρίζει το οτιδήποτε για την εξέλιξη της διαδικασίας μέχρι στιγμής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή