Γεροβασίλη: Δεν θα υπάρξουν άλλες πανελλαδικές άδειες

Γεροβασίλη: Δεν θα υπάρξουν άλλες πανελλαδικές άδειες

3' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ο διαγωνισμός αποκαθιστά τη νομιμότητα», ανέφερε μιλώντας νωρίτερα σήμερα στον "Βήμα FM" η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, ερωτηθείσα για τη δημοπρασία που βρίσκεται σε εξέλιξη. Η κ. Γεροβασίλη ανέφερε επίσης, ότι υπάρχει πολιτικό ζήτημα με τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Υπάρχει πολιτικό ζήτημα: καλώ τη ΝΔ να αλλάξει τη στάση της», ανέφερε η κ. Γεροβασίλη και κάλεσε τη ΝΔ να αναγνωρίσει το διαγωνισμό, σημειώνοντας, ότι ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ υπέπεσε σε αντιφάσεις με όσα δήλωσε. «Είναι διαβλητή η θέση της ΝΔ για το μέλλον των αδειών», είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος και πρόσθεσε: «Αν η ΝΔ ακυρώσει το διαγωνισμό σε αυτούς που έχουν πληρώσει για άδειες, θα δώσει λεφτά πίσω; Να το πει στον ελληνικό λαό».

Ερωτηθείσα για το μέλλον των ήδη λειτουργούντων τηλεοπτικών σταθμών που δεν θα αναδειχθούν από τη διαγωνιστική διαδικασία, η κυβερνητική εκπρόσωπος ανέφερε, ότι σε 90 ημέρες μετά το διαγωνισμό η Digea θα διακόψει το ψηφιακό σήμα των μη αδειοδοτημένων. Η κ. Γεροβασίλη είπε ακόμη, ότι δεν θα υπάρξουν άλλες πανελλαδικές άδειες. «Αν προσθέταμε άδειες μετά το διαγωνισμό θα ήταν άδικο για όσους πλειοδότησαν σε αυτόν», είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

«Το τζάμπα πέθανε»

Εξάλλου, η κυβερνητική εκπρόσωπος εξαπέλυσε βαρύτατες κατηγορίες κατά της ΝΔ, αφού υποστήριξε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση επιχειρεί να επηρεάσει το ύψος των προσφορών για τις τηλεοπτικές άδειες, σημειώνοντας ότι με τη στάση της αυτή υπερασπίζεται μέχρις εσχάτων τη διαπλοκή.

«Ο κ. Κουμουτσάκος και η ΝΔ, αφού δεν κατάφεραν να ματαιώσουν τον διαγωνισμό, κάνουν, ακόμα και την ύστατη ώρα, ό,τι περνάει από το χέρι τους, προκειμένου να μειώσουν το τίμημα για τις τηλεοπτικές άδειες, προς όφελος των καναλαρχών και σε βάρος του Δημοσίου», δήλωσε η κ. Γεροβασίλη.

«Δεν φτάνει που επί 27 χρόνια δεν ζήτησαν ούτε ευρώ για τη χρήση των δημοσίων συχνοτήτων, έχουν τώρα το θράσος, την ώρα που η δημοπράτηση των αδειών βρίσκεται, επιτέλους, σε εξέλιξη, να υπόσχονται άνοιγμα των συχνοτήτων, επιδιώκοντας, έτσι, να επηρεάσουν το ύψος των προσφορών. Ας το πάρουν απόφαση: Το μόνο που καταφέρνουν με τέτοιες δηλώσεις, είναι να εκτίθενται ανεπανόρθωτα στα μάτια του ελληνικού λαού», πρόσθεσε.

«Αν η Νέα Δημοκρατία θέλει να υπόσχεται την ακύρωση του διαγωνισμού, θα πρέπει να μας πει πού θα βρει το ποσόν, που σήμερα θα εισρεύσει στα δημόσια ταμεία, για να το επιστρέψει στους καναλάρχες, τη στιγμή, μάλιστα, που χρωστά πάνω από 210 εκατομμύρια από τα θαλασσοδάνεια. Ας υπενθυμίσει κάποιος στον κ. Μητσοτάκη ότι «το τζάμπα πέθανε». Ο ελληνικός λαός δεν θα πληρώνει τις διαπλοκές της παράταξής του», τόνισε η κ. Γεροβασίλη.

Εμμένει στη θέση της η ΝΔ

Επαναλαμβάνοντας την κατηγορηματική εναντίωση της ΝΔ κατά του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες, ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Γιώργος Κουμουτσάκος έκανε λόγο για προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να οικοδομήσει ένα «γκρίζο καθεστώς».

«Μόνον ανελεύθερα καθεστώτα  χειραγώγησης και ελέγχου της ενημέρωσης αποφασίζουν και διατάζουν πόσοι ακριβώς θα είναι οι τηλεοπτικοί σταθμοί σε μια χώρα, ενώ η τεχνολογία δεν βάζει κανέναν τέτοιο περιορισμό», σχολίασε ο κ. Κουμουτσάκος, απαντώντας στην κ. Γεροβασίλη.

«Η Νέα Δημοκρατία ενδιαφέρεται μόνο για ένα. Για την προστασία της Δημοκρατίας και την αχειραγώγητη ενημέρωση των Ελλήνων. Τίποτε άλλο», πρόσθεσε.  

 «Επαναλαμβάνουμε την ξεκάθαρη θέση μας: 1ον. Η όλη διαδικασία της δημοπρασίας είναι ξεκρέμαστη. Είναι στον αέρα. Διότι το ΣτΕ δεν έχει αποφανθεί ακόμη για τη συνταγματικότητα του “νόμου Παππά”. Εάν το ΣτΕ κρίνει το νόμο αντισυνταγματικό, ο διαγωνισμός θα καταπέσει και όλα ξεκινούν από το σημείο μηδέν.

 2ον. Σε κάθε περίπτωση, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα καταργήσει το “νόμο Παππά” αποκαθιστώντας το ρόλο του Ε.Σ.Ρ., όπως, άλλωστε, επιβάλλει το Σύνταγμα. Και θα ανοίξει τη δανειοδότηση καναλιών στην ελεύθερη αγορά, γιατί ο περιορισμός των αδειών σε 4 είναι βαθιά αντιδημοκρατική αυθαιρεσία. Θα προκηρυχθεί νέα διαδικασία αδειοδότησης για πρόσθετες άδειες, χωρίς περιορισμούς, με τρεις βασικές προϋποθέσεις:

 Απόλυτη διαφάνεια στην προέλευση των χρημάτων. Αυστηρά ποιοτικά κριτήρια. Ενιαίο τίμημα άδειας.  Το σημερινό ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, πράγματι προβληματικό σε πολλά σημεία του, δεν θεραπεύεται με τις γκεμπελικές μεθόδους της Κυβέρνησης. Αλλάζει μόνον με απόλυτο σεβασμό του Συντάγματος, της ελεύθερης ενημέρωσης και της ελεύθερης αγοράς», υπογράμμισε ο κ. Κουμουτσάκος.

Η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ αντέδρασε άμεσα στην ανακοίνωση της ΝΔ, σχολιάζοντας ιδιαίτερα τη δήλωση του εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ ότι «η ΝΔ θα ανοίξει τη δανειοδότηση καναλιών στην ελεύθερη αγορά».

«Τι εννοείτε; Τι ακριβώς τάζετε και σε ποιον;», ανταπάντησε η Όλγα Γεροβασίλη με ανάρτηση στο Twitter.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή