Ν.Δ.: «Γκρίζο» καθεστώς από ΣΥΡΙΖΑ

Ν.Δ.: «Γκρίζο» καθεστώς από ΣΥΡΙΖΑ

3' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σοβαρότατες ενστάσεις και έντονος προβληματισμός, όχι μόνο για τη διαδικασία που η κυβέρνηση επέλεξε να ακολουθήσει για τη δημοπράτηση των τηλεοπτικών συχνοτήτων αλλά, κυρίως, για το τοπίο που διαμορφώνεται την επαύριο της διαδικασίας αυτής όσον αφορά την ενημέρωση, τον πλουραλισμό και την ελευθερία έκφρασης, συνόδευσαν τον πρωτοφανή εγκλεισμό των συμμετεχόντων στον διαγωνισμό, καθώς τα κόμματα της αντιπολίτευσης έσπευσαν να στηλιτεύσουν τις κυβερνητικές επιλογές.

Σε προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να χτίσει «ένα γκρίζο καθεστώς» αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος της Ν.Δ., Γιώργος Κουμουτσάκος, ο οποίος τόνισε ότι «μόνον ανελεύθερα καθεστώτα χειραγώγησης και ελέγχου της ενημέρωσης αποφασίζουν και διατάζουν πόσοι ακριβώς θα είναι οι τηλεοπτικοί σταθμοί σε μια χώρα, ενώ η τεχνολογία δεν βάζει κανέναν τέτοιο περιορισμό». Ο αντιπρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κωστής Χατζηδάκης, χαρακτήρισε (ρ/σ Βήμα) τη διαδικασία που ακολουθείται «κωμικοτραγική» και, προχωρώντας ένα βήμα πιο πέρα, υπογράμμισε ότι νομικά και πολιτικά η διαδικασία είναι έωλη, «δεν είναι παρόμοια με διαδικασίες αδειοδότησης τηλεοπτικών σταθμών σε άλλες χώρες της Ε.Ε.». Κατέστησε δε σαφές ότι «δεν αναγνωρίζουμε τη διαδικασία» και ότι η Ν.Δ. θα προχωρήσει με μια ευρωπαϊκή λογική και, με βάση και τις δυνατότητες της ψηφιακής τεχνολογίας, «θα δώσουμε και άλλες άδειες, με τη συμμετοχή του ΕΣΡ». Εντόπισε, τέλος, νομικά θέματα, τα οποία, όπως είπε, «γεννούν ερωτήματα για την εγκυρότητα της διαδικασίας» και εμφανίστηκε βέβαιος ότι «τα ζητήματα αυτά με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα μας απασχολήσουν, διότι η αντιμετώπιση της κυβέρνησης είναι ερασιτεχνική».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, επισημαίνοντας ότι ο αριθμός των αδειών καθορίζεται από τις δυνατότητες της τεχνολογίας και όχι από τους υπουργούς, παρουσίασε, μέσω της σελίδας του στο Facebook, πέντε προτάσεις για την αδειοδότηση των καναλιών, οι οποίες αφορούν την ενίσχυση του ΕΣΡ ως μόνης αρχής αδειοδότησης και εποπτείας με κριτήρια οικονομικά, αλλά και ποιοτικά, την παύση της κατ’ εξαίρεση χρηματοδότησης των καναλιών από τις τράπεζες, τον αποκλεισμό όσων έχουν ως κύρια δραστηριότητα τα δημόσια έργα και τις προμήθειες του Δημοσίου, τον καθορισμό των αδειών με βάση τις δυνατότητες της τεχνολογίας και την καταβολή –πέραν του αντιτίμου της αδείας– του 1% των ετήσιων ακαθάριστων εσόδων των καναλιών στο Δημόσιο.

Τις ενστάσεις της στη διαδικασία που ακολουθείται επανέλαβε και η Ενωση Κεντρώων, η οποία κάλεσε τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, να προχωρήσει στη συγκρότηση νέας σύνθεσης του ΕΣΡ «με άτομα ευρύτερου κύρους και αποδοχής». Οπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του κόμματος, «σταθερή θέση της Ενωσης Κεντρώων παραμένει η επαναλειτουργία του ΕΣΡ και η νομιμοποίηση της λειτουργίας των σταθμών μέσω ΕΣΡ».

Για μια διαδικασία που «δεν τιμά κανέναν» έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο οποίος εξέφρασε (ρ/σ Real) την απορία «πώς στην ψηφιακή εποχή μιλάμε μόνο για 4 άδειες» και τόνισε ότι θα έπρεπε να υπάρχουν και άλλα κριτήρια εκτός των χρημάτων «και όσοι τα πληρούσαν να συμμετείχαν».

Η κυβερνητική εκπρόσωπος, Ολγα Γεροβασίλη, εγκάλεσε τη Ν.Δ. ότι, με τη στάση της και την προοπτική να δοθούν και άλλες άδειες, κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να μειώσει το τίμημα για τις τηλεοπτικές άδειες, ενώ από τον ΣΥΡΙΖΑ τόνισαν σε ανακοίνωσή τους ότι «ο διαγωνισμός ξεκίνησε και θα ολοκληρωθεί».

Ερώτηση βουλευτών ΠΑΣΟΚ για εταιρείες του ομίλου Καλογρίτσα

Στη Βουλή φέρνουν, με ερώτηση που κατέθεσαν χθες, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Βασίλης Κεγκέρογλου και Γιάννης Κουτσούκος την αποκάλυψη του ΣΚΑΪ για την έκθεση του ΣΔΟΕ, σύμφωνα με την οποία εντοπίζονται εικονικές συναλλαγές 35 εκατ. ευρώ σε δύο εταιρείες του ομίλου Καλογρίτσα – που συμμετέχει στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές συχνότητες. Οι εικονικές συναλλαγές αφορούν έργα που οι εν λόγω εταιρείες ανέλαβαν αλλά δεν παρέδωσαν ποτέ στο ελληνικό Δημόσιο. Με την ερώτησή τους προς τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο οι δύο βουλευτές ζητούν να πληροφορηθούν την τύχη του πορίσματος του ΣΔΟΕ, το οποίο αφορά τα οικονομικά έτη από το 2003 έως το 2006, εάν έχουν πληρωθεί τα πρόστιμα που καταλογίσθηκαν και εάν η Ομάδα Κατασκευών Α.Ε. του κ. Καλογρίτσα είναι μεταξύ των 270 μεγαλοοφειλετών που εντάχθηκαν στη ρύθμιση της κυβέρνησης, με την οποία, όπως αναφέρουν, χαρίστηκαν εκατοντάδες εκατομμύρια σε λαθρεμπόρους και λήπτες και χρήστες εικονικών τιμολογίων. Επίσης ζητούν να πληροφορηθούν εάν η ίδια εταιρεία περιλαμβάνεται στις 3.500 ελέγχους του ΣΔΟΕ, τα πορίσματα των οποίων μετατράπηκαν σε απλά λογιστικά φύλλα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή