ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ποτάμι για τηλεοπτικές άδειες: 7 λόγοι που δεν πρέπει να πανηγυρίζει η κυβέρνηση

gre1644709_26232879

Σε ανακοίνωσή του για την ολοκλήρωση της διαδικασίας των τηλεοπτικών αδειών, το Ποτάμι επισημαίνει ότι «η κυβέρνηση επέμεινε στην αρχική της λάθος εκτίμηση -ότι το φάσμα χωράει μόνο 4 άδειες!- και πάνω σε αυτό οικοδόμησε μια παράλογη διαδικασία».

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά: 

«Η τηλεοπτική λοταρία της κυβέρνησης απέδωσε τελικά 246 εκατομμύρια (για άδειες δεκαετίας συνολικού διαφημιστικού τζίρου -σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης- άνω των 2 δισ. ευρώ).

Αν η κυβέρνηση είχε "μελετήσει" την πρόταση του Κινήματός μας για τουλάχιστον διπλάσιο αριθμό αδειών υπό την εποπτεία του ΕΣΡ:

Η συνταγματική τάξη δεν θα είχε παραβιαστεί

• Το δημόσιο θα είχε εισπράξει συνολικά περισσότερα λεφτά

• Ο ανταγωνισμός θα ήταν μεγαλύτερος

• Ο πλουραλισμός θα ήταν μεγαλύτερος

• Οι εργαζόμενοι θα ήταν περισσότεροι

• Η δυνατότητα ελέγχου της ενημέρωσης από την εκάστοτε κυβέρνηση θα ήταν μικρότερη

• Θα είχαν αποκλειστεί από τη διαδικασία επιχειρήσεις που εξαρτώνται άμεσα από κρατικό χρήμα (εργολάβοι και προμηθευτές του δημοσίου)

Η κυβέρνηση όμως επέμεινε στην αρχική της λάθος εκτίμηση -ότι το φάσμα χωράει μόνο 4 άδειες!- και πάνω σε αυτό οικοδόμησε μια παράλογη διαδικασία.

Απαντώντας στους ισχυρισμούς των κυβερνητικών ότι "μετά από 27 χρόνια ανομίας επιβάλαμε κάποιους ευρωπαϊκούς κανόνες" τους απαντάμε: "στην Ευρώπη πας και με απευθείας πτήση, δεν είναι ανάγκη να πας μέσω Βενεζουέλας"».