Η Σιγκαπούρη και η Ελλάδα…

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τι ώθησε τρία μέλη της εκτελεστικής επιτροπής του The Hellenic Initiative (THI) να βρεθούν στις αρχές της περασμένης εβδομάδας στην Ελλάδα; Οι Αντριου Λιβέρης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Dow Chemical Company, Μουχτάρ Κεντ, επικεφαλής της Coca-Cola, και Τζορτζ Στάμας, εταίρος του δικηγορικού γραφείου Kirkland & Ellis, παρέστησαν τη Δευτέρα σε εκδήλωση στο Μουσείο της Ακρόπολης για τα 80 χρόνια του Ομίλου Αγροτεχνολογίας Ευθυμιάδη. Οι δύο πρώτοι, μάλιστα, συμμετείχαν σε πάνελ τη βραδιά εκείνη.

Επειτα από τέσσερα χρόνια δραστηριοποίησης στην Ελλάδα, η ηγεσία του THI νιώθει προβληματισμό για την αδυναμία ανάκαμψης της οικονομίας και την επιμονή στο αποτυχημένο μοντέλο της υπερ-φορολόγησης. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» μάλιστα, ορισμένα μέλη της προσανατολίζονται στην παροχή τεχνικής βοήθειας για την προώθηση των αναγκαίων φορολογικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων – χωρίς να έχουν πείσει το σύνολο της εκτελεστικής επιτροπής.

Ο κ. Λιβέρης, στην ομιλία του τη Δευτέρα στο Μουσείο της Ακρόπολης, χρησιμοποίησε το παράδειγμα της Σιγκαπούρης, που μέσα σε μισόν αιώνα αναδύθηκε από τη φτώχεια, χάρη στη φιλελεύθερη οικονομική πολιτική που ακολούθησε, ώστε να γίνει «μία από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου».

Μιλώντας στο ακροατήριο, στο οποίο βρίσκονταν μέλη της κυβέρνησης, ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πολλοί επιχειρηματίες, μίλησε ευθέως: «Πρέπει να ακολουθήσετε το παράδειγμα της Σιγκαπούρης. Πρέπει να απλώσετε το κόκκινο χαλί (για τους επενδυτές) και να κόψετε τη γραφειοκρατία». Μίλησε συγκεκριμένα μάλιστα για το φορολογικό σύστημα, τόνισε ότι «πρέπει να σταματήσει η συνεχής αύξηση των φόρων, που οδηγεί σε αύξηση της φοροδιαφυγής».

Εμφανής στις παρεμβάσεις των δύο διεθνών CEOs ήταν και η κριτική τους διάθεση απέναντι στην πολιτική ηγεσία, στην Ελλάδα και όχι μόνο. «Οι πολιτικοί επιδεικνύουν έλλειψη θάρρους», τόνισε ο κ. Κεντ. Ο κ. Λιβέρης υπερθεμάτισε: «Είστε στην εξουσία όχι για να βρείτε τρόπο να επανεκλεγείτε, αλλά για να εφαρμόσετε τις πολιτικές που θα σας κάνουν άξιους επανεκλογής».

«Το ταξίδι μας έγινε για να συνομιλήσουμε με ορισμένους από τους ιδρυτικούς μας εταίρους που βρίσκονταν στην Ελλάδα για δικές τους δουλειές, αλλά που, όπως πάντα, έχουν το μέλλον της Ελλάδας στον νου τους και στην καρδιά», δηλώνει στην «Κ» ο κ. Στάμας, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του THI.

«Γνωρίζοντας τη νέα γενιά της χώρας, τους νέους επιχειρηματίες που προσπαθούν –υπό συχνά παράλογες συνθήκες, που θα αποθάρρυναν οποιονδήποτε άλλον– να χτίσουν εταιρείες και να εξασφαλίσουν ένα καλό βιοτικό επίπεδο για τις οικογένειές τους στην Ελλάδα, έχουμε μείνει έκθαμβοι από το θάρρος, τις αντοχές τους και την αγάπη τους για την πατρίδα τους», σημειώνει. «Το μόνο που ζητούν είναι ίση πρόσβαση στην αγορά, ώστε να γνωρίσουν την ίδια επιτυχία που έχουν κατακτήσει οι συμπατριώτες τους της Διασποράς».

Με το ανθρώπινο κεφάλαιο αυτό, συνεχίζει, «δεν μπορεί κανείς παρά να είναι αισιόδοξος για την Ελλάδα. Ωστόσο, μπορούμε όλοι να δούμε το τοπίο και τα σημεία όπου χρειάζονται βελτιώσεις. Η οικονομική ανάκαμψη της χώρας απαιτεί σύνθετες λύσεις σε πολύπλοκα προβλήματα. Και οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα –στη φορολογία, στο κτηματολόγιο, στη ρύθμιση της επιχειρηματικής δραστηριότητας– πρέπει να συνοδευτούν από ανάλογες κινήσεις από τους διεθνείς παίκτες που έχουν τόσο μεγάλη επιρροή επί του μέλλοντος της χώρας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή