Μόνο βραχυπρόθεσμα μέτρα

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ναι» σε λύσεις τεχνικής φύσεως, αλλά καμία συζήτηση για ισχυρές παρεμβάσεις στο μέλλον. Σε αυτή τη λογική εξελίσσονται οι συζητήσεις για τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, καθώς η Ευρωζώνη –μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM)– συνεχίζει να επεξεργάζεται τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος, αλλά έχει βάλει «φρένο» στην οποιαδήποτε συζήτηση για τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα.

Στις συζητήσεις που έγιναν τις προηγούμενες ημέρες μεταξύ των εκπροσώπων του ESM και των χωρών της Ευρωζώνης, κατέστη σαφές ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις –και ιδίως η γερμανική που έχει μπροστά της εκλογές το 2017– δεν επιθυμούν να ανοίξουν τώρα θέμα λήψης νέων ισχυρών μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Το μοναδικό σενάριο που βρίσκεται στο τραπέζι είναι αυτό που αφορά τις βραχυπρόθεσμες παρεμβάσεις, οι οποίες είναι κυρίως τεχνικού χαρακτήρα και δεν δημιουργούν πολιτικό κόστος στους Ευρωπαίους εταίρους της χώρας. Σε αυτό το πακέτο των βραχυπρόθεσμων μέτρων περιλαμβάνονται:

• Η αύξηση της διάρκειας των δανείων που αποπληρώνει η Ελλάδα στον EFSF. Η αποπληρωμή αυτών των δανείων έχει ήδη ξεκινήσει, με αποτέλεσμα να έχει «πέσει» η διάρκεια ορισμένων δανείων στα 27 έτη. Για αυτά αναμένεται να αποφασιστεί η επιμήκυνσή τους στα 32 χρόνια, διευκολύνοντας την Ελλάδα που θα κληθεί να καταβάλει το ίδιο ποσό σε περισσότερα χρόνια.

• Η κατάργηση της επιβάρυνσης 2% στο επιτόκιο δανεισμού των 10,2 δισ ευρώ που χρησιμοποιήθηκαν για το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων του 2012. Σε πρώτη φάση η επιβάρυνση θα καταργηθεί για το 2017.

• Η μείωση του κινδύνου από τα επιτόκια. Είναι σαφές ότι η Ευρωζώνη δεν θα προχωρήσει στο «πάγωμα» των επιτοκίων που καταβάλλει η Ελλάδα, αλλά αναζητούνται τρόποι για να διασφαλιστεί ότι μελλοντικά οι τόκοι που θα πρέπει να πληρώσει η χώρα δεν θα αυξηθούν σημαντικά. Πρόκειται για το δυσκολότερο και πιο τεχνικό κομμάτι των βραχυπρόθεσμων μέτρων και σύμφωνα με πληροφορίες οι συζητήσεις έχουν επικεντρωθεί σε αυτό το σκέλος.

Οπως αναφέρουν στελέχη με γνώση των διαβουλεύσεων, οι συζητήσεις γύρω από αυτά τα μέτρα εξελίσσονται ομαλά και υπάρχει πρόθεση από όλες τις πλευρές ώστε να βρεθούν τα κατάλληλα εργαλεία. Από την άλλη πλευρά, όμως, δεν υπάρχει η ίδια διάθεση για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους και πολύ περισσότερο για τα μακροπρόθεσμα.

Υπενθυμίζεται ότι στην κατηγορία των μεσοπρόθεσμων μέτρων περιλαμβάνονται δράσεις όπως η επιστροφή των κερδών του Ευρωσυστήματος (SMP’s και ANFA’s), καθώς και η διάθεση κεφαλαίων για την επαναγορά των δανείων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ). Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πλαίσιο του τελευταίου Euroworking Group την περασμένη Δευτέρα, έγινε αναφορά σε αυτά τα μέτρα, αλλά οι συζητήσεις προσέκρουσαν στην άρνηση των Γερμανών και όχι μόνο για την προώθηση τέτοιων δράσεων στην παρούσα φάση.

Πάντως, το ΔΝΤ έχει αρχίσει να στέλνει από τώρα μηνύματα στην Ευρωζώνη ότι μόνο με τις βραχυπρόθεσμες παρεμβάσεις δεν πρόκειται να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, όπως το ίδιο έχει θέσει ως όρο για τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα. Είναι ενδεικτικό ότι η επικεφαλής του ΔΝΤ, κ. Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε αυτή την εβδομάδα πως «πρέπει να υπάρχει ένα χρέος που να είναι βιώσιμο με τους κανόνες και τις μετρήσεις μας και αυτό δεν ισχύει τώρα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή