Ενα φθινόπωρο «μία από τα ίδια», λένε οι Βρυξέλλες

Ενα φθινόπωρο «μία από τα ίδια», λένε οι Βρυξέλλες

4' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Μετά ένα ήρεμο καλοκαίρι όσον αφορά το ελληνικό πρόγραμμα, στις Βρυξέλλες ετοιμάζονται για άλλο ένα δύσκολο φθινόπωρο, που όπως το περιγράφουν φαίνεται να είναι «μια από τα ίδια». Δηλαδή για άλλη μια φορά η ελληνική κυβέρνηση έχει καθυστερήσει στην ολοκλήρωση των περισσότερων προαπαιτούμενων, οι εταίροι ακόμα είναι διστακτικοί να μιλήσουν για ελάφρυνση του χρέους, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) βρίσκεται με το ένα πόδι έξω από τη χώρα και τα χρήματα που θα πρέπει να δοθούν στην πραγματική ελληνική οικονομία, εξοφλώντας ληξιπρόθεσμες οφειλές, θα παραμείνουν «παγωμένα» αν δεν προχωρήσει με γρηγορότερους ρυθμούς η κυβέρνηση. Την περασμένη εβδομάδα βρέθηκαν στις Βρυξέλλες οι εκπρόσωποι του Euroworking Group για να προετοιμάσουν το Eurοgroup της Παρασκευής στην Μπρατισλάβα της Σλοβακίας, από το οποίο δεν θα μπορούσε να λείψει η Ελλάδα από την ατζέντα. Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν κατά τη διάρκεια της συνάντησης τόνισε ότι ολοκληρώθηκαν μόνο 2 από τα 16 προαπαιτούμενα που θα έπρεπε να είχαν γίνει μέσα στο καλοκαίρι, ενώ Ευρωπαίος αξιωματούχος έλεγε στην «Κ» ότι από το Eurogroup Μαΐου δεν έχει γίνει «σχεδόν τίποτα».

Τα βασικά θέματα «αγκάθια» που παραμένουν για να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση και να εκταμιευθούν τα υπόλοιπα 2,8 δισ. ευρώ δεν είναι άλλα από τη σύσταση του ταμείου για τις ιδιωτικοποιήσεις αλλά και οι μεταρρυθμίσεις στον τομέα ενέργειας, μεταξύ άλλων, όπως το θέμα του ΑΔΜΙΕ. «Το γεγονός ότι έχουν ολοκληρωθεί μόνο 2 από τα 16 προαπαιτούμενα δεν βοηθάει στο να αποκτήσουμε περισσότερη εμπιστοσύνη στην ελληνική κυβέρνηση», λέει Ευρωπαίος αξιωματούχος στην «Κ», ενώ συγχρόνως το γεγονός ότι ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί η ιδιωτικοποίηση του Ελληνικού ή οι μεταρρυθμίσεις στον τομέα της ενέργειας δημιουργεί αμφιβολίες για το κατά πόσον θα έχουν ολοκληρωθεί οι εκκρεμείς μεταρρυθμίσει μέσα στο μήνα.

Η ολοκλήρωση όσο το δυνατόν νωρίτερα της πρώτης αξιολόγησης έχει ιδιαίτερη σημασία για μια σειρά από λόγους. Πρώτον, από τα 2,8 δισ. που θα λάβει το ελληνικό κράτος, το 1,1 δισ. θα κατευθυνθεί στην εξυπηρέτηση του χρέους και το υπόλοιπο 1,7 δισ. σε ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς ιδιώτες, που θα δώσουν «ανάσα» στην πραγματική αγορά. Το παραπάνω ποσό για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές θα φτάσει στα ελληνικά ταμεία όταν η ελληνική κυβέρνηση θα έχει απορροφήσει πλήρως το προηγούμενο ποσό που είχε δοθεί (1,8 δισ.) για ληξιπρόθεσμες οφειλές στις αρχές του καλοκαιριού, όταν είχε ολοκληρωθεί το μεγαλύτερο μέρος της πρώτης αξιολόγησης.

Δεύτερον, σίγουρα η πρώτη αλλά και η δεύτερη αξιολόγηση θα πρέπει να ολοκληρωθούν μέσα στο 2016, καθώς από τη νέα χρονιά, τρεις από τις βασικότερες χώρες της Ε.Ε., Γαλλία, Γερμανία και Ολλανδία, μπαίνουν σε εκλογική διαδικασία. Αυτό που έχει διαμηνυθεί στην ελληνική πλευρά είναι πως αν η δεύτερη αξιολόγηση καθυστερήσει και ολοκληρωθεί εν μέσω 2017, τότε θα υπάρχει μεγάλη απροθυμία και δισταγμός στις παραπάνω χώρες να συζητηθεί ή αποφασιστεί οποιαδήποτε γενναία ελάφρυνση του ελληνικού χρέους για εσωτερικούς λόγους, πολιτικού κόστους.

Καμία πρόοδος

Μέχρι στιγμής, όσον αφορά το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους, δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια πρόοδος και αυτό διαπιστώθηκε στο τελευταίο Εuroworking Group. Το βασικό πρόβλημα είναι κατά πόσον θα συμμετάσχει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, το οποίο πρέπει να κάνει την ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου που θα καθορίσει τη συμμετοχή του, αλλά και κατά πόσον θα συμφωνήσουν οι Ευρωπαίοι (ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης ESM) με τον μηχανισμό που θα χρησιμοποιήσει το ΔΝΤ για να καθορίσει τη βιωσιμότητα του χρέους.

Από την πλευρά του ο ESM είχε προτείνει κάποια βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που θα τεθούν σε εφαρμογή με την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης. Από την πλευρά της, η Κομισιόν τόνισε πως θέλει περισσότερες πληροφορίες και διαύγεια όσον αφορά τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα και να ξεκινήσει και ο ΕΣΜ να παρουσιάζει τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους. Η γερμανική πλευρά όμως, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, διεμήνυσε ότι τα μεσοπρόθεσμα μέτρα θα τεθούν σε εφαρμογή μόνο μετά τη λήξη του προγράμματος.

Πυροσβεστική παρέμβαση, αλλά…

Οσον αφορά το θέμα αμφισβήτησης των στατιστικών στοιχείων του 2009 από τα κυβερνητικά στελέχη, η αλλαγή στάσης της ελληνικής κυβέρνησης έριξε τους οξυμένους τόνους που υπήρχαν στη βελγική πρωτεύουσα. Αυτό που ηρέμησε την Κομισιόν ήταν η δήλωση του αναπληρωτή υπουργού οικονομικών κ. Χουλιαράκη που τόνιζε την περασμένη Πέμπτη από το βήμα της Βουλής ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει πλήρη εμπιστοσύνη στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και της Eurostat

Αυτή η δήλωση έρχεται ύστερα από δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών κατά της ΕΛΣΤΑΤ, με αιχμή την υπόθεση του πρώην επικεφαλής της στατιστικής Αρχής Ανδρέα Γεωργίου. Η δήλωση του κ. Χουλιαράκη γίνεται αφού ξεκαθαρίστηκε στην ελληνική πλευρά και στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, κατά τη διάρκεια του περιθωρίου του Euroworking Group, ότι αναμενόταν δήλωση στήριξης από την κυβέρνηση προς την ΕΛΣΤΑΤ και συγχρόνως να σταματήσουν οι αμφισβητήσεις για την αξιοπιστία της υπηρεσίας από μέλη της κυβέρνησης. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαμήνυσε στην Αθήνα ότι η αρμοδιότητα για τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ανήκει αμιγώς στις Βρυξέλλες και στην Eurostat και όχι σε κυβερνητικά στελέχη. «Η συμφωνία του Ιουνίου εγγυάται και προστατεύει την ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ», συμπλήρωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών και το θέμα αναμένεται να συζητηθεί περαιτέρω στο Εurogroup της Παρασκευής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή