Ψηλά στην ατζέντα Μητσοτάκη το «νόμος και τάξη» στην κοινωνία

Ψηλά στην ατζέντα Μητσοτάκη το «νόμος και τάξη» στην κοινωνία

3' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O ξυλοδαρμός του διοικητή της Τροχαίας Αττικής. Η εκρηκτική κατάσταση στα Εξάρχεια, με συνεχείς αντιπαραθέσεις μεταξύ κουκουλοφόρων. Η καταστροφή μνημείων στην Αθήνα και η μετατροπή κεντρικών πλατειών σε στέκια τοξικομανών. Η μακρά κατάληψη στο Αριστοτέλειο, με ζημιές 40.000 ευρώ που ανέλαβε να καλύψει, από το υστέρημα όλων, το υπουργείο Παιδείας. Οι υψηλού συμβολισμού αλλά χαμηλής ποινικής βαρύτητας καταδρομικές επιχειρήσεις του «Ρουβίκωνα». Η επιμονή σε μια πολιτική σωφρονισμού που επιτρέπει την αποφυλάκιση επικίνδυνων κακοποιών ή τη συνύπαρξη καταδικασμένων για βαριά ποινικά αδικήματα με ενόχους για πράξεις τρομοκρατίας. Και, κυρίως, δύο υπουργοί (Γ. Πανούσης και Ν. Τόσκας) σε προφανή απόσταση από το κυβερνών κόμμα.

Η λίστα της Νέας Δημοκρατίας για το κεφάλαιο «νόμος και τάξη» είναι μακρά και πολυσύνθετη. Η απόφαση, δε, της ηγεσίας του κόμματος να αναδείξει τη συγκεκριμένη ατζέντα ως κυρίαρχη στην, εφεξής, αντιπαράθεση με την κυβέρνηση είναι δεδομένη.

Αλλωστε, εν αντιθέσει με άλλες πολιτικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης –όπως ενδεικτικά το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών– που μπορεί να φέρνουν σε θέση αμηχανίας το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στην Πειραιώς έχει διαμορφωθεί εδραία πεποίθηση ότι το αίτημα για επιβολή του νόμου και της τάξης συνιστά πλειοψηφική ατζέντα όπως και η άποψη του μεγαλύτερου τμήματος της κοινής γνώμης ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να την υπηρετήσει. Η απόφαση της Ν.Δ. να επενδύσει, κατά προτεραιότητα, στο συγκεκριμένο πεδίο επαναβεβαιώθηκε και κατά τη συνεδρίαση του Συντονιστικού του κόμματος την Πέμπτη, με τη συμμετοχή του κ. Κυρ. Μητσοτάκη και της ηγετικής ομάδας. Aλλωστε, στη Bουλή εκκρεμεί ήδη σχετική επερώτηση της Νέας Δημοκρατίας, οι ανακοινώσεις του κόμματος είναι συνεχείς όπως και οι προσωπικές παρεμβάσεις του κ. Μητσοτάκη, και άλλων κορυφαίων, σε ιδιάζοντα περιστατικά, όπως η κατάληψη στο ΑΠΘ ή o ξυλοδαρμός του διοικητή της Τροχαίας.

Αποτελεί, δε, ειλημμένη απόφαση ο κ. Μητσοτάκης να αφιερώσει σημαντικό μέρος της παρέμβασής του στη ΔΕΘ στο συγκεκριμένο ζήτημα. Για την αξιωματική αντιπολίτευση, όπως θα επισημάνει ο κ. Μητσοτάκης, η εμπέδωση συνθηκών ασφάλειας και τάξης δεν αποτελεί απλώς ένα πολιτικό σύνθημα ή μία ιδεολογική επιλογή. Συνιστά την προϋπόθεση για τη δημιουργία συνθηκών οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης και, τελικά, εξόδου της χώρας από την κρίση. Με άλλα λόγια, ο κ Μητσοτάκης θα συμπεριλάβει την επιστροφή συνθηκών ασφάλειας και δημόσιας τάξης ως μία από τις ικανές και αναγκαίες συνθήκες (μαζί με το φορολογικό και την προώθηση των μεταρρυθμίσεων) για την επιστροφή της Ελλάδας σε αναπτυξιακή τροχιά.

Το ζητούμενο

«Ποιος θα έρθει να επενδύσει σε συνθήκες υψηλής φορολόγησης αλλά και υψηλής διακινδύνευσης με όρους δημοσίας τάξεως;», σημειώνεται από την Πειραιώς. Επιπλέον υπογραμμίζεται ο κίνδυνος εμπέδωσης μιας νέας διολίσθησης σε επιθετικές πρακτικές έναντι των σωμάτων ασφαλείας, καθώς απουσιάζει όχι μόνον η καταστολή αλλά ακόμη και η δημόσια απαξία τέτοιων φαινομένων (ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάστηκε 24 ώρες για να βγάλει ανακοίνωση αποδοκιμασίας της επίθεσης στον διοικητή της Τροχαίας, επισημαίνουν οι «γαλάζιοι»).

Παρά το γεγονός ότι η αναφορά του κ. Τόσκα σε «κακεντρεχή» πίσω από την επίθεση κατά του αστυνομικού δεν πέρασε απαρατήρητη, η στρατηγική επιλογή της Ν.Δ. δεν είναι να επικεντρωθεί αποκλειστικά στο πρόσωπο του υπουργού Δημοσίας Τάξεως αλλά στην ανοχή που επιδεικνύει, συνολικά, η κυβέρνηση έναντι του φαινομένου. Η πλειονότητα των «γαλάζιων», άλλωστε, επιλέγει μάλλον να τοποθετήσει τον κ. Τόσκα σε σειρά, μη κομματικών, υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ που έρχονται αντιμέτωποι με τα «ιερά και όσια» του κομματικού μηχανισμού. «Ακόμη και να υπήρχε διάθεση, έρχεται το κόμμα και δημιουργεί προσκόμματα», σημειώνει ο πρ. υπουργός, κ. Β. Κικίλιας, ενώ τεράστια ζητήματα εσωκομματικών ισορροπιών, που έχουν ως αποτέλεσμα να μην δίδονται σαφείς εντολές στην ΕΛ.ΑΣ., αναδεικνύει ο κ. Μ. Βορίδης.

Μεγαλύτερο, ωστόσο, ενδιαφέρον μοιάζουν να έχουν οι συζητήσεις τόσο σε επίπεδο κοινωνίας όσο και στο εσωτερικό του κόμματος για τις αιτίες αυτής της προκλητικής ανοχής εκ μέρους της κυβέρνησης.

Με τις διαφορετικές διαβαθμίσεις τους: από την πιο «αθώα» εκδοχή, αυτή της μακράς ταύτισης του πυρήνα των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ με τον «χώρο των κινημάτων», μέχρι την ανάδειξη των ανοικτών διαύλων επικοινωνίας στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ με ποινικούς και τρομοκράτες, με βάση τα όσα είχε καταγγείλει ο κ. Γ. Πανούσης, και το ενδεχόμενο της καθεστωτικές εργαλειοποίησης των «μπαχαλάκηδων» ως έμμεσου μηχανισμού πολιτικής επικράτησης.

Σε κάθε περίπτωση, η φθινοπωρινή επίθεση του κ. Μητσοτάκη θα εμπεριέχει μεγάλη δοσολογία από «νόμο και τάξη», τόσο ως επιχείρημα κριτικής όσο και ως στοιχείο αναβίωσης ιδεολογικών ανακλαστικών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή