Ο κ. Τσίπρας πάει στη ΔΕΘ έχοντας «όχημα» τις άδειες

Ο κ. Τσίπρας πάει στη ΔΕΘ έχοντας «όχημα» τις άδειες

3' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ανέλπιστα υψηλό για την ίδια την κυβέρνηση έσοδο που προέκυψε από τη δημοπράτηση των τηλεοπτικών συχνοτήτων είναι ο «μποναμάς» που απεγνωσμένα αναζητούσαν στο πρωθυπουργικό επιτελείο για να μπορεί ο κ. Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της ΔΕΘ να εξαγγείλει παροχές για τις ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες. Η απέλπιδα αναζήτηση υπουργών, που είχαν επιδοθεί σε κωδικό προς κωδικό ανάλυση των οικονομικών σε κάθε τομέα χωριστά, προκειμένου να εντοπίσουν «λευκές τρύπες», πλεονάσματα δηλαδή, που θα μπορούσαν να κατευθυνθούν στην λίστα παροχών του πρωθυπουργού, έλαβε αίφνης τέλος και ο ίδιος ο κ. Τσίπρας φρόντισε ήδη από την Παρασκευή να δεσμευθεί για διοχέτευση όλων των εσόδων από τη δημοπράτηση των συχνοτήτων για την ενίσχυση των ασθενεστέρων και να προαναγγείλει αναλυτικές εξαγγελίες στη ΔΕΘ.

Στο Μέγαρο Μαξίμου προσδίδουν πολύ μεγάλη σημασία στην παρουσία του κ. Τσίπρα στη συμπρωτεύουσα, καθώς η σκιά του περίφημου «προγράμματος της Θεσσαλονίκης», του προεκλογικού πακέτου πλούσιων παροχών που έμεινε ανεφάρμοστο, εξακολουθεί να τον ακολουθεί. Για χθες και σήμερα είχαν προγραμματισθεί ήδη από τα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας διαδοχικές συσκέψεις των στενών συνεργατών του πρωθυπουργού, καθώς και συνεργατών των υπουργών του οικονομικού επιτελείου, προκειμένου να εξειδικευθούν οι εξαγγελίες και να καταρτισθεί ένας κατά το δυνατόν πλουσιότερος κατάλογος ανακοινώσεων.

Σύμφωνα με συνεργάτες του κ. Τσίπρα, η ομιλία του πρωθυπουργού θα έχει δύο βασικά σκέλη: το κοινωνικό και το οραματικό. Το μεν πρώτο θα αφορά τα μέτρα ενίσχυσης των πλέον ασθενέστερων στρωμάτων, με κεντρικό μήνυμα ότι ακόμα και σε συνθήκες ασφυκτικές για την οικονομία η κυβέρνηση καταβάλλει κάθε προσπάθεια να εξασφαλίσει κονδύλια για να τα κατευθύνει σε εκείνους που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη και ότι αυτό θα συνεχισθεί και όταν η «πίτα» αυξηθεί, όταν δηλαδή βελτιωθούν τα οικονομικά μεγέθη. Ο κ. Τσίπρας αναμένεται να επαναλάβει τη δέσμη μέτρων που ο ίδιος παρουσίασε στις αρχές Αυγούστου και αφορά την αναπλήρωση των απωλειών που είχαν οι συνταξιούχοι εξαιτίας των περικοπών στο ΕΚΑΣ. Το οικονομικό επιτελείο έχει επιδοθεί σε αγώνα δρόμου για να εξασφαλίσει τη συναίνεση των εταίρων, προκειμένου από το βήμα της ΔΕΘ ο κ. Τσίπρας να ανακοινώσει μια νέα ρύθμιση 100 δόσεων για ληξιπρόθεσμες οφειλές αλλά και χρηματοδότηση δράσεων που αφορούν την ενίσχυση επενδύσεων.

Οσον αφορά το οραματικό σκέλος, ο πρωθυπουργός θα αξιοποιήσει την παρουσία του στη συμπρωτεύουσα για να παρουσιάσει ολοκληρωμένο το νέο αφήγημα της κυβέρνησης για την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, ψήγματα του οποίου έχουν ήδη αποσπασματικά διατυπωθεί τις τελευταίες ημέρες. Στον πυρήνα του αφηγήματος αυτού θα διατυπωθεί η βεβαιότητα ότι τα δύσκολα βρίσκονται ήδη πίσω μας, ότι τα σκληρά μέτρα του τρίτου μνημονίου έχουν παρέλθει και από εδώ και στο εξής ανοίγει μια νέα περίοδος για την οικονομία και για τη χώρα, που μπορεί να έχει μόνο θετικό πρόσημο. Το αφήγημα αυτό περιλαμβάνει, βεβαίως, το αίτημα για εκπλήρωση της δέσμευσης από την πλευρά των εταίρων για εξειδίκευση των μέτρων αναθεώρησης του χρέους, την υλοποίηση της οποίας η κυβέρνηση προεξοφλεί, προκειμένου να ακολουθήσει το επόμενο βήμα, η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ, που θα ανοίξει τον δρόμο για την ολοκλήρωση του αφηγήματος εξόδου από τα μνημόνια: Τη δοκιμαστική έξοδο της χώρας στις αγορές ύστερα από μερικούς μήνες και το αργότερο το καλοκαίρι του 2017 με ένα ομόλογο δεκαετούς διάρκειας.

Αυτό το αφήγημα αναμένεται να παρουσιάσει ο πρωθυπουργός για την επόμενη ημέρα. Οι εξαγγελίες του θα περιλαμβάνουν και αναλυτική παρουσίαση μεγάλων έργων, με επίκεντρο τους οδικούς άξονες (γι’ αυτό και τα εγκαίνια μόλις προχθές στην Ολυμπία Οδό), εκτενή αναφορά στο θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων που η κυβέρνηση ανακίνησε πολύ πρόσφατα και, βεβαίως, τη σχεδόν εθιμοτυπική πλέον σημασία που δίδει η (εκάστοτε) κυβέρνηση στην αποκέντρωση και τη μεγάλη σημασία της Θεσσαλονίκης που θα αποτυπωθεί από τον κ. Τσίπρα με την ανακοίνωση λειτουργίας παραρτήματος του Γραφείου Πρωθυπουργού στη συμπρωτεύουσα.

Ενα επιπλέον θέμα στην ατζέντα

Η πρόσφατη παρουσία του κ. Αλέξη Τσίπρα στη συνάντηση των Ευρωπαίων σοσιαλιστών αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων στο Παρίσι έχει ως αποτέλεσμα τον εμπλουτισμό με μία επιπλέον ενότητα της ατζέντας της συνόδου των μεσογειακών χωρών της Ε.Ε. που θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Παρασκευή στην Αθήνα. Αφορά την εσωτερική και εξωτερική ασφάλεια της Ε.Ε. Αρχικά η ανάπτυξη και το μεταναστευτικό ήταν τα θέματα που η Αθήνα προωθούσε για τη συνάντηση. Ωστόσο στη σύνοδο των Παρισίων εμφατικά τονίσθηκε ότι προτεραιότητα των σοσιαλιστών ηγετών της Ε.Ε. είναι η ασφάλεια, κάτι αναμενόμενο στον απόηχο των τρομοκρατικών επιθέσεων ιδιαίτερα στη Γαλλία. Ετσι το θέμα προστέθηκε στην ατζέντα.

Η σύνοδος των ευρωμεσογειακών χωρών θα γίνει στα πρότυπα των συνόδων κορυφής της Ε.Ε. με έναν πρώτο κύκλο συζήτησης των συμμετεχόντων με τους συνεργάτες τους και με έναν δεύτερο κύκλο, το γεύμα, χωρίς την παρουσία συνεργατών. Πέρα από την επικοινωνιακή αξιοποίηση στην οποία σαφώς προσβλέπει το πρωθυπουργικό επιτελείο, η ελληνική πλευρά επιθυμεί την ενιαία θέση των χωρών του ευρωπαϊκού νότου, ενόψει της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της Μπρατισλάβας, στις 16 Σεπτεμβρίου, όσον αφορά τις προτεραιότητες και τον προσανατολισμό της Ε.Ε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή