Σκληρή απάντηση Μουζάλα στις δηλώσεις Ντε Μεζιέρ

Σκληρή απάντηση Μουζάλα στις δηλώσεις Ντε Μεζιέρ

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σκληρή απάντηση στις δηλώσεις Ντε Μεζιέρ για επαναπροώθηση προσφύγων στην Ελλάδα, δίνει ο  Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Γ. Μουζάλας, υπενθυμίζοντας στον Γερμανό υπουργο Εσωτερικών, το μερίδιο ευθύνης που φέρουν όλοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες στη διαχείριση των προσφυγικών ροών.

«Οι δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών της Γερμανίας κ. Τόμας Ντε Μεζιέρ, αν έχουν αναπαραχθεί ορθά, δεν ανταποκρίνονται στην σημερινή πραγματικότητα και τις ανάγκες της Ευρώπης.» αναφέρει ο κ. Μουζάλας και συνεχίζει:

«Ανοίγουν ζητήματα που η ιστορία, ο χρόνος και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχουν αφήσει πίσω. Άλλωστε, είναι γνωστό ότι με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής γίνεται επεξεργασία του «Δουβλίνου» ώστε να επικαιροποιηθεί και να ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες της Ε.Ε.

Περιμένουμε από του Ευρωπαίους Εταίρους μας και τους Ευρωπαίους Ηγέτες με τις δηλώσεις τους να συμβάλλουν στην υλοποίηση των αποφάσεων που έχουν ληφθεί σε Ευρωπαϊκά Συμβούλια και Θεσμούς.

Δηλώσεις σαν αυτές που έγιναν σήμερα δεν μπορούν να γίνονται δεκτές όταν από το Relocation (μετεγκατάσταση) που αποφάσισε η Ε.Ε. για φέτος και αφορά 33.000 πρόσφυγες από την Ελλάδα, έχουν γίνει δεκτοί σε ευρωπαϊκές χώρες περίπου 3.000, την ίδια ώρα μάλιστα που 7.000 είναι έτοιμοι για μετεγκατάσταση και δεν έχουν ανοίξει θέσεις. Βεβαίως το ίδιο ισχύει και για την Ιταλία που δοκιμάζεται σκληρά.

Κάθε συζήτηση που αναφέρεται σε ευθύνες της Ελλάδας για καθυστέρηση επιστροφών θα πρέπει να λαμβάνει σοβαρά υπ’ όψιν της ότι η EASO (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο) από πολλές εκατοντάδες μέλη που είχε υποσχεθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, λόγω δικής της αδυναμίας, στην χώρα μας αυτή την στιγμή -αντί των πολλών εκατοντάδων- έχουμε μόλις 29.

Η Ελλάδα θα συνεχίσει να υπερασπίζεται την συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας λαμβάνοντας το δικό της μερίδιο ευθύνης. Απαιτούμε όμως ταυτόχρονα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους Ηγέτες της να αναλάβουν το δικό τους.»

 

Ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών,Τόμας Ντε Μεζιέρ, σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη Welt, δήλωσε: «Κάναμε πολλά στην Ευρώπη για να βελτιώσουμε την κατάσταση στην Ελλάδα. Αυτό πρέπει να έχει συνέπειες και να οδηγήσει στο να μπορούν να σταλούν πίσω στην Ελλάδα πρόσφυγες σύμφωνα με τη συνθήκη του Δουβλίνου».

Πρόσθεσε όμως ότι πρέπει να επιτευχθεί τώρα μια κοινή ευρωπαϊκή στάση. «Εάν επιταχύνουμε μόνοι μας υπάρχει ο κίνδυνος τα (γερμανικά) διοικητικά δικαστήρια να απαγορεύσουν εντός ολίγου χρόνου την επαναπροώθηση».

Ο Ντε Μεζιέρ κατηγόρησε επίσης την Ελλάδα για τον μεγάλο αριθμό προσφύγων τα περασμένα χρόνια: «Εκεί, στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης έπρεπε να γίνεται η καταγραφή και να τελειώνει το (προσφυγικό) κύμα. Τότε η Ουγγαρία δεν θα είχε υψώσει φράχτη», όπως είπε στη γερμανική εφημερίδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή