Χαμηλές οι προσδοκίες για Turkish Stream

Χαμηλές οι προσδοκίες για Turkish Stream

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως σχέδιο που βρίσκεται «πάνω στο τραπέζι», αλλά με μάλλον περιορισμένες πιθανότητες να υλοποιηθεί στο άμεσο μέλλον, περιγράφουν κυβερνητικές πηγές το ενδεχόμενο ο αγωγός Turkish Stream I (θα συνδέει υποθαλάσσια Ρωσία και Τουρκία) να επεκταθεί και στο ελληνικό έδαφος ώστε να μεταφέρει ρωσικό αέριο στην Ευρώπη. Η κυβερνητική διευκρίνιση ήλθε σε γνώση της «Κ» έπειτα από δηλώσεις (ITAR/TASS) του διευθύνοντος συμβούλου της Gazprom Αλεξέι Μίλερ, ο οποίος άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός υποθαλάσσιου αγωγού Ρωσίας-Τουρκίας που θα φθάνει έως την Ελλάδα. Ο κ. Μίλερ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «η τουρκική πλευρά προσφέρει μια τέτοια πιθανότητα (σ.σ.: δηλαδή τη μεταφορά του αερίου στην Ευρώπη) στα σύνορα της Τουρκίας και της Ελλάδας». Πρακτικά, ο Turkish Stream είναι μια μετονομασία του South Stream, ο οποίος ακυρώθηκε στην πράξη από τις Βρυξέλλες για διάφορους λόγους, μεταξύ άλλων και για το γεγονός ότι παρέκαμπτε την Ουκρανία. Εμπειροι παρατηρητές ανέφεραν ότι η Κομισιόν δύσκολα θα κινηθεί θετικά έναντι και του Turkish Stream, ως εκ τούτου η Αθήνα απλά παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις εξελίξεις, δίχως, προς το παρόν, να παρεμβαίνει καθ’ οιονδήποτε τρόπο.

Παράλληλα, χθες αναζωπυρώθηκε και η συζήτηση περί οριοθέτησης ΑΟΖ ανάμεσα σε Ελλάδα και Αίγυπτο. Αφορμή, πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της αιγυπτιακής εφημερίδας Al Shorouk με τίτλο «Πηγές: Υπογραφή της συμφωνίας οριοθέτησης των θαλάσσιων συνόρων με την Ελλάδα εντός εβδομάδων». Η εφημερίδα επικαλείται κυβερνητικό αξιωματούχο ο οποίος διαβεβαίωνε ότι η Αίγυπτος προτίθεται να υπογράψει σύντομα και οριστικά συμφωνία οριοθέτησης των θαλάσσιων συνόρων με την Ελλάδα. Μάλιστα, παρουσιάζει την εξέλιξη ως συνέχεια της πρόσφατης συμφωνίας της Αιγύπτου με την Κύπρο, περιγράφοντας όλα αυτά ως προσπάθεια ενίσχυσης της ενεργειακής συνεργασίας μεταξύ των τεσσάρων χωρών που συνορεύουν στη Μεσόγειο (Αίγυπτος, Κύπρος, Ισραήλ, Ελλάδα). Η ίδια αιγυπτιακή διπλωματική πηγή ανέφερε ότι το Κάιρο δεν επιμένει στην άποψη περί προηγούμενης διευθέτησης των ελληνοτουρκικών διαφορών ώστε να προχωρήσει η υπόθεση της ΑΟΖ. Από την ελληνική πλευρά είναι φειδωλοί και τονίζουν ότι έχει συμφωνηθεί η συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών που θα συζητήσουν γι’ αυτό το θέμα, χωρίς ακόμη κάποια εξέλιξη. Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι, ιδανικά, αυτή η πρώτη συνάντηση καλό θα ήταν να έχει πραγματοποιηθεί πριν από την επόμενη τριμερή Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου που θα γίνει στο Κάιρο στις 12/10.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή