Διάσκεψη για την ασφάλεια, στη Ρόδο, με πρωτοβουλία του ΥΠΕΞ

Διάσκεψη για την ασφάλεια, στη Ρόδο, με πρωτοβουλία του ΥΠΕΞ

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τη συμμετοχή συνολικά 14 χωρών της Μεσογείου και της ευρύτερης περιοχής ξεκινάει αύριο η Διάσκεψη για την Ασφάλεια και τη Σταθερότητα, που πραγματοποιείται στη Ρόδο υπό την αιγίδα του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών. Στη Διάσκεψη θα συμμετάσχουν επτά ευρωπαϊκές χώρες και επτά αραβικές, και συγκεκριμένα Ελλάδα, Αλβανία, Βουλγαρία, Κύπρος, Ιταλία, Κροατία, Σλοβακία και Αίγυπτος, Ιορδανία, Λίβανος, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Λιβύη, Μαρόκο και Τυνησία σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών. Αντικείμενο της διάσκεψης είναι αφενός οι προκλήσεις ασφαλείας, αφετέρου η πιθανή ανάπτυξη συνεργασιών σε διάφορους τομείς.

Ο οικοδεσπότης υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς μίλησε χθες για τη διάσκεψη, περιγράφοντας ως ευρύτερο στόχο τη συμβολή στην αποκατάσταση της λειτουργικότητας του ιστορικού χώρου της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου. «Για πρώτη φορά, μετά πολλές δεκαετίες, θα συζητήσουμε για τις σχέσεις αυτών των δύο χώρων, της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου, χωρίς το επίκεντρο της συζήτησης να είναι το Ισραήλ, η Παλαιστίνη ή η Τουρκία. Θα συζητήσουμε για τις σχέσεις των αραβικών κρατών με τα κράτη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης», ανέφερε χαρακτηριστικά (ΑΠΕ) ο κ. Κοτζιάς. Διπλωματικές πηγές σημείωναν χθες ότι κατά την εναρκτήρια ομιλία του ο κ. Κοτζιάς θα αναφερθεί, μεταξύ άλλων, στην ανάγκη συλλογικής και συντονισμένης δράσης και στην καλλιέργεια δικτύων επικοινωνίας, συναλλαγών μεταφορών, ενέργειας, εκπαιδευτικών ανταλλαγών. Θα μιλήσει, επίσης, για τη σημασία σεβασμού της πολυπολιτισμικότητας και της πολυθρησκευτικότητας και θα προτείνει τη θεσμοθέτηση ενός φόρουμ διαλόγου μεταξύ των κρατών της περιοχής. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η Διάσκεψη της Ρόδου είναι ακόμη ένα βήμα σε μια σειρά πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει το ΥΠΕΞ από το 2015, έπειτα από την καθιέρωση των σχημάτων τριμερούς συνεργασίας, της τετραμερούς της Θεσσαλονίκης και της άτυπης συνάντησης της Σόφιας ανάμεσα στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. που βρίσκονται ή γειτνιάζουν στα Βαλκάνια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή