ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στελέχη κυβέρνησης Σαμαρά: Βελτιώθηκε η εισπραξιμότητα του ΦΠΑ το 2014

samaras--2-thumb-large

Τη δυναμική μείωσης των απωλειών από το Φόρο Προστιθέμενης Αξίας υπογραμμίζουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης Σαμαρά, στον απόηχο της έκθεσης της Κομισιόν για το «έλλειμμα ΦΠΑ».

Μιλώντας στην «Κ», στελέχη του τότε οικονομικού επιτελείου σημειώνουν ότι, σε σχέση με το 2013, η εισπραξιμότητα του ΦΠΑ στην Ελλάδα βελτιώθηκε το 2014 κατά 5,5 ποσοστιαίες μονάδες, ή 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ. H συγκεκριμένη επίδοση ήταν η καλύτερη μεταξύ των χωρών της Ε.Ε.

Οι ίδιες πηγές αποδίδουν τη βελτίωση σε τρεις πολιτικές επιλογές, που όπως σημειώνουν εγκαταλείφθηκαν στη συνέχεια από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Συγκεκριμένα, οι καλύτερες επιδόσεις αποδίδονται:

– στη στοχευμένη μείωση των φορολογικών συντελεστών, πχ εστίαση, που είχε ως αποτέλεσμα τη βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης των επιχειρήσεων

– στην έξοδο της οικονομίας από την ύφεση και την επιστροφή της φάση μεγέθυνσης, το τελευταίο εξάμηνο του 2014 και, τέλος,

– στην εντατικοποίηση των ελέγχων για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, μέσω και των εργαλείων ανάλυσης κινδύνου που είχαν υιοθετηθεί.