ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διαβεβαιώσεις Αθήνας προς Βρυξέλλες για εκπλήρωση των προαπαιτουμένων μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου

diavevaioseis-athinas-pros-vryxelles-gia-ekplirosi-ton-proapaitoymenon-mechri-teli-septemvrioy-2149612

Μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου αναμένουν στις Βρυξέλλες την ολοκλήρωση των υπόλοιπων προαπαιτούμενων που θα επιτρέψουν την εκταμίευση των 2,8 δισ ευρώ. Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωνε σήμερα πως η ελληνική κυβέρνηση τον διαβεβαίωσε ότι  τα 13 προαπαιτούμενα που υπολείπονται θα έχουν ολοκληρωθεί πριν την επόμενη συνεδρίαση του  Euroworking group, που είναι προγραμματισμένη για το τέλος του μήνα.

Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι πως η ελληνική κυβέρνηση χρειάζεται να ολοκληρώσει όλα τα προαπαιτούμενα για να λάβει τα 2,8 δισ. Σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό η εκταμίευση υπολογιζόταν για τις 15 Σεπτεμβρίου, κάτι το οποίο δεν θα γίνει.

Όσον αφορά τα εκκρεμή προαπαιτούμενα, τα πιο βασικά είναι αυτά που αφορούν στο ταμείο αποκρατικοποιήσεων, την αγορά εργασίας και τη διοίκηση των τραπεζών.

Η Ελλάδα θα είναι το πρώτο θέμα στο Eurogroup της Παρασκευής στην Μπρατισλάβα της Σλοβακίας και η πορεία των προαπαιτούμενων θα συζητηθεί διεξοδικά εκεί. Συγχρόνως δεν θα αποτελέσει έκπληξη αν το θέμα της δίωξης του κ. Γεωργίου συζητηθεί και στο επίπεδο των υπουργών της Ευρωζώνης.

Για τα επόμενα βήματα ο ίδιος αξιωματούχος τόνισε πως η δεύτερη αξιολόγηση θα είναι «πολιτικά δύσκολη» και δεν θα τελειώσει σε μικρό χρονικό διάστημα.