Ερωτήματα από την άρνηση Τσίπρα σε Μέρκελ

Ερωτήματα από την άρνηση Τσίπρα σε Μέρκελ

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επικαλούμενος την προγραμματισμένη παρουσία του στη ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας απάντησε αρνητικά χθες σε πρόσκληση που του απηύθυνε η Γερμανίδα Καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ να παρευρεθεί την Κυριακή στο Βερολίνο σε συνάντηση με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες, την οποία η κ. Μέρκελ συγκαλεί για προεργασία και καλύτερη επεξεργασία θεμάτων που θα συζητηθούν στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Μπρατισλάβα την επόμενη Παρασκευή. Αν και η παρουσία του κ. Τσίπρα στη συμπρωτεύουσα ήταν από πριν προγραμματισμένη, η άρνηση στην πρόσκληση του Βερολίνου προκαλεί ερωτήματα, δεδομένης της εκπεφρασμένης επιθυμίας της Αθήνας για καλές σχέσεις με την Καγκελαρία, αλλά και της σημασίας της Συνόδου της Μπρατισλάβα, την οποία συνεργάτες του κ. Τσίπρα χαρακτηρίζουν «κομβική» για τον προσδιορισμό του βηματισμού της Ε.Ε. εφεξής. Γερμανική κυβερνητική πηγή, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, ανέφερε επί λέξει: «Δεν θέλω και δεν μπορώ να το σχολιάσω, πάντως ήταν προσκεκλημένος», αφήνοντας να εννοηθεί ενόχληση του Βερολίνου και η αίσθηση ότι οι λόγοι της άρνησης μπορεί να θεωρούνται και προσχηματικοί.

Είναι σαφής, πάντως, η πρόθεση του κ. Τσίπρα και του επιτελείου του να επικεντρωθεί επικοινωνιακά το πλαίσιο των διεθνών επαφών του στην αυριανή συνάντηση των ηγετών των ευρω-μεσογειακών χωρών, στην οποία ο πρωθυπουργός συμμετέχει με τον αναβαθμισμένο ρόλο του οικοδεσπότη και την οποία η Αθήνα προωθεί ως την απάντηση του Νότου στον άξονα των χωρών του Βορρά, όσον αφορά τη διαμόρφωση κοινών θέσεων σε ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος και, κυρίως, στο μεταναστευτικό και την αναπτυξιακή ατζέντα.

Προετοιμασία για ΔΕΘ

Πέραν αυτού, με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται η προετοιμασία για τη ΔΕΘ, αλλά και η προσπάθεια να κλείσουν γρήγορα οι εκκρεμότητες των προαπαιτουμένων για το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης. Χθες, ο κ. Τσίπρας είχε ξεχωριστές συναντήσεις με σειρά υπουργών. Τον υπουργό Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτο, τον υπουργό Ενέργειας Π. Σκουρλέτη, τον υπουργό Ναυτιλίας Θ. Δρίτσα, που διαχειρίζονται ζητήματα εκκρεμή σε σχέση με την αξιολόγηση.

Αναφορικά με τη ΔΕΘ, συνεχίζεται η επεξεργασία επί διαφορετικών προτάσεων, προκειμένου ο κ. Τσίπρας να είναι σε θέση να παρουσιάσει ένα όσο το δυνατόν πιο ρεαλιστικό και πειστικό αφήγημα για την επόμενη ημέρα της χώρας και της οικονομίας. Στο πλαίσιο αυτό και προκειμένου όσα ειπωθούν να είναι κοντά στις ανάγκες των παραγωγικών φορέων, ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε χθες με εκπροσώπους του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, με επικεφαλής τον πρόεδρο Γ. Χατζηθεοδοσίου, και του ΣΕΒ, με επικεφαλής τον πρόεδρο Θ. Φέσσα. Σε άρθρο του στο περιοδικό του ΑΠΕ «Πρακτορείο», το οποίο κυκλοφορεί με αφιέρωμα στη ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός δίνει ένα αδρό περίγραμμα όσων θα αναφέρει από το βήμα της Εκθεσης. «Η επιδίωξή μας είναι η χώρα να βρει ξανά τον βηματισμό της», αναφέρει και υπογραμμίζει ότι «έχει έρθει η στιγμή να σηκώσουμε τα μάτια μας και να δούμε προς το μέλλον. Να οραματιστούμε τη χώρα μας τα επόμενα χρόνια, τις επόμενες δεκαετίες. Μια χώρα απαλλαγμένη από επιτροπεία, έξω από τον κύκλο της ύφεσης και της ανεργίας». Προαναγγέλλει, επίσης, προσκλητήριο διαλόγου προς τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις, αναφέροντας ότι «το βήμα της ΔΕΘ είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για τις πολιτικές δυνάμεις να μπουν σε ένα δημιουργικό διάλογο για το μέλλον της χώρας και των πολιτών» και ότι, από την πλευρά της, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να κάνει την αρχή σε αυτή την κατεύθυνση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή