Ν. Χριστοδουλίδης: Επιβεβλημένη η «Σύνοδος του Νότου» που θα συνέλθει στην Αθήνα

Ν. Χριστοδουλίδης: Επιβεβλημένη η «Σύνοδος του Νότου» που θα συνέλθει στην Αθήνα

3' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ιδιαίτερα σημαντική θεωρεί η Κυπριακή δημοκρατία την πρωτοβουλία του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, για την πραγματοποίηση αύριο της Συνόδου Κορυφής των Αθηνών, στην οποία θα συμμετάσχουν οι επτά χώρες που ανήκουν στην Ομάδα γνωστή ως Med Group (Κύπρος, Ελλάδα, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Μάλτα), δηλώνει ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος θα συνοδεύει στην «Σύνοδο του Νότου» τον πρόεδρο Αναστασιάδη.

Ο κ. Χριστοδουλίδης υπενθυμίζει ότι η Ομάδα συστάθηκε προ τριετίας, με πρωτοβουλία του Κύπριου υπουργού Εξωτερικών, Ι. Κασουλίδη, και σημειώνει πως «η Σύνοδος των Αθηνών είναι η πρώτη σύνοδος της Ομάδας, που πραγματοποιείται σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων».

Σύμφωνα με τον Κύπριο κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο οποίος μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η «Σύνοδος του Νότου» κρίνεται επιβεβλημένη, ενόψει της επικείμενης άτυπης συνάντησης Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα πραγματοποιηθεί στην Μπρατισλάβα στις 16 τρέχοντος, με επίκεντρο συζήτησης το Μέλλον της Ευρώπης μετά το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος για αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.

«Στόχος της Συνόδου είναι η θετική, εποικοδομητική και συμπληρωματική συνεισφορά της Ομάδας στον διάλογο αυτό» τονίζει ο κ. Χριστοδουλίδης. Στο τραπέζι των συνομιλιών, αναφέρει, θα τεθεί, παράλληλα, και «η απώλεια του κοινωνικού πρόσημου της ΕΕ, που έχει σαν συνέπεια, ανάμεσα σε άλλα, τη σταδιακή απομάκρυνσή της από τους πολίτες της και τη διεύρυνση του δημοκρατικού ελλείμματος που παρατηρείται».

Η λεκάνη της Μεσογείου, προσθέτει ο κ. Χριστοδουλίδης, αντιμετωπίζει σωρεία ειδικών προβλημάτων, τόσο στον τομέα της οικονομίας και της απασχόλησης όσο και στον τομέα της ασφάλειας, της τρομοκρατίας και της ριζοσπαστικοποίησης. Επομένως, σημειώνει, στην Σύνοδο των Αθηνών, οι επτά ηγέτες θα έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις για τρόπους επίλυσης των κοινών αυτών προκλήσεων.

Στις αποκλειστικές δηλώσεις στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογραμμίζει ότι «ένα άλλο φλέγον ζήτημα που θα απασχολήσει τη συνάντηση των Αθηνών θα είναι και το μεταναστευτικό, όπου θα υποδειχθεί για ακόμα μια φορά η ανάγκη πλήρους σεβασμού και εφαρμογής της αρχής της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών της Ένωσης». Το θέμα αυτό επισημαίνει «αποτελεί ένα από τα κρισιμότερα ζητήματα που καλείται να αντιμετωπίσει η Ευρώπη σήμερα, αφού το μεγαλύτερο βάρος του, το έχουν επωμισθεί οι χώρες της Μεσογείου».

Όσον αφορά στην οικονομία και την ανάπτυξη, παρατηρεί ότι «είναι ιδιαίτερα σημαντικό μέσα από την ανταλλαγή απόψεων που θα γίνει, να καταθέσουν οι ηγέτες, από κοινού, τις θέσεις και εμπειρίες τους, κατά τις συζητήσεις που θα διεξάγονται και στο γενικότερο ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε ανάμεσα σε άλλα να υπάρξει καλύτερη αντίληψη για τις ιδιαιτερότητες της περιοχής της Μεσογείου στον καθορισμό των μελλοντικών πολιτικών της Ένωσης. Επιπρόσθετα, σημειώνει, υφίσταται ανάγκη για ευαισθητοποίηση των υπόλοιπων Ευρωπαίων εταίρων μας για τη δημιουργία επενδυτικών προοπτικών στην περιοχή της Μεσογείου.

Είναι φανερό, σύμφωνα με όσα ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Χριστοδουλίδης, ότι ο ρόλος των χωρών της Μεσογείου είναι ιδιαίτερα σημαντικός στη σταθεροποίηση του γενικότερου ευρωπαϊκού οικοδομήματος ασφάλειας, αφού αποτελούν το σύνορο της ΕΕ με τη Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική.

«Σε μια τόσο αποσταθεροποιημένη περιοχή, όπου υπάρχουν συνεχείς συρράξεις και όπου ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος της τρομοκρατίας, η λεκάνη της Μεσογείου θα πρέπει να μετατραπεί σε πυλώνα ειρήνης, σταθερότητας και συνεργασίας, κτίζοντας γέφυρες μεταξύ της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής/Βόρειας Αφρικής» αναφέρει.

Επίσης, ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος τονίζει ότι η Σύνοδος των Αθηνών «θα υποβοηθήσει τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μια αξιολόγηση των νέων γεωπολιτικών δεδομένων στην ευρύτερη περιοχή και στον καθορισμό των μελλοντικών στόχων και προτεραιοτήτων της Ένωσης για συνεργασία και κοινές δράσεις στον τομέα της ασφάλειας» .

Ο κ. Χριστοδουλίδης δηλώνει ότι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, θα έχει την ευκαιρία να αναφερθεί στις πρωτοβουλίες της Λευκωσίας για περιφερειακές συνεργασίες στην περιοχή καθώς επίσης για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης φθάνει απόψε στην Αθήνα και θα παρακαθίσει σε δείπνο, που θα του παραθέσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Αύριο, στο περιθώριο της Συνόδου ο κ. Αναστασιάδης θα έχει χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και τον πρόεδρο της ΝΔ και αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή