Κυρ. Μητσοτάκης: Μείωση ΕΝΦΙΑ κατά 30%

Κυρ. Μητσοτάκης: Μείωση ΕΝΦΙΑ κατά 30%

3' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% στα πρώτα δύο χρόνια διακυβέρνησής του –«μια εφικτή και κοστολογημένη πρόταση»–, φορολογική μεταρρύθμιση και νομοσχέδιο για την αγορά, τον ανταγωνισμό και τις επενδύσεις, τους πρώτους δύο μήνες, είναι από τις προτεραιότητες του κυβερνητικού προγράμματος της Ν.Δ., όπως τις παρουσίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ και στον Αλέξη Παπαχελά.

Παρουσιάζοντας του βασικούς άξονες του οδικού χάρτη για την επανεκκίνηση της οικονομίας, οι οποίοι θα αποτελέσουν τον κορμό της εμφάνισής του στη ΔΕΘ στις 17-18 Σεπτεμβρίου, ο πρόεδρος της Ν.Δ. δεσμεύθηκε ότι δεν θα προχωρήσει σε υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα και ότι η μείωση των φόρων θα καταστεί εφικτή μέσα από περικοπές δαπανών. Ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί κρίσιμη για την επανεκκίνηση μια φορολογική μεταρρύθμιση, ενώ σημείωσε ότι έχει έτοιμο σχέδιο για την πάταξη της φοροδιαφυγής μέσω της διεύρυνσης των ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Δεσμεύθηκε δε για μια κυβέρνηση αρίστων με υπουργούς και στελέχη του κρατικού μηχανισμού εκτός Βουλής, ενώ τόνισε ότι δεν θα είναι «ισορροπιστής ούτε μεσοβέζικος πρωθυπουργός», γι’ αυτό και ζητεί ισχυρή λαϊκή εντολή.

Ταυτόχρονα επανέλαβε ότι η χώρα πρέπει να φύγει μπροστά με υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης και πως είναι ανέφικτο να πετυχαίνει πλεονάσματα της τάξεως του 3,5% σε βάθος δεκαετίας. Τα 3 δισ. που θα προέκυπταν από μια μείωση των πλεονασμάτων στο 2% μια κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη θα τα αξιοποιούσε προκειμένου να μειώσει τους φόρους και σε ένα μικρό ποσοστό για να στηρίξει το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Παραδέχθηκε ότι οι δανειστές «μας χρωστούν στο ζήτημα του χρέους», αλλά αυτό απαιτεί «αξιοπιστία και σοβαρότητα και μια άλλη κυβέρνηση».

Δεσμεύθηκε ότι ως πρωθυπουργός δεν θα κάνει νέες απολύσεις. Ωστόσο, κατέστησε σαφές ότι δεν πρόκειται να ανεχθεί καμία μονιμοποίηση συμβασιούχου. Ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε στο πρόταγμά του για μείωση των φορολογικών συντελεστών, φέρνοντας ως παράδειγμα τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από στο 23% στο 13% επί κυβέρνησης Σαμαρά που έγινε χωρίς τη συναίνεση της τρόικας, αλλά απέδωσε. Κάλεσε τις διοικήσεις των τραπεζών να αναλάβουν τις ευθύνες τους σε ό,τι αφορά τα «κόκκινα» δάνεια, ώστε να στηρίξουν τη ρευστότητα στην οικονομία, αφήνοντας να εννοηθεί ότι από το βήμα της ΔΕΘ θα παρουσιάσει πιο συγκεκριμένες προτάσεις.

«Αν ο κ. Τσίπρας δεν είχε ρίξει την κυβέρνηση Σαμαρά, η χώρα θα είχε βγει από το μνημόνιο», είπε ο πρόεδρος της Ν.Δ., ο οποίος εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση για την επιδείνωση της κατάστασης στη χώρα.

Η Ελλάδα μπορεί να διεκδικήσει κάτι καλύτερο, εκτίμησε ο πρόεδρος της Ν.Δ., αλλά προϋπόθεση για να ανακτήσει την αξιοπιστία της είναι η πολιτική αλλαγή. Ο κ. Μητσοτάκης, εξάλλου, υπεραμύνθηκε της απόφασής του να ζητήσει εκλογές την περασμένη άνοιξη δηλώνοντας ότι θα επιμείνει στο αίτημά του μέχρι τέλους. Οπως επεσήμανε, «εγώ δεν μπορώ να ανεχθώ άλλο αυτή την παρακμή και έχω μια εθνική ευθύνη από τη θέση μου να βάλω τέλος σε αυτόν τον κατήφορο».

Αναφερόμενος στη δέσμευσή του για διεύρυνση της Ν.Δ., έκανε άνοιγμα προς το Κέντρο, τις φιλελεύθερες δυνάμεις, αλλά και στην Κεντροαριστερά, τονίζοντας ότι στη Ν.Δ. «χωράει και ο μετριοπαθής φιλελεύθερος κεντρώος, χωράει και κάποιος ο οποίος αυτοπροσδιορίζεται ως κεντροαριστερός και ο οποίος είναι απολύτως απαυδισμένος με την πολιτική της κυβέρνησης και αναζητεί μια διέξοδο».

Με αφορμή τη στάση της Ν.Δ. στο θέμα της ΕΛΣΤΑΤ – Ανδρέα Γεωργίου, ο πρόεδρος της Ν.Δ. υπογράμμισε ότι το κόμμα του είναι «ενωμένο και προχωρεί συντεταγμένα». Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε τη θέση του ότι δεν παρεμβαίνει σε ζητήματα που αφορούν τη Δικαιοσύνη, απηύθυνε, ωστόσο, μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν θα ανεχθεί εσωστρέφεια γύρω από το ζήτημα. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. μίλησε για την πολύ καλή σχέση που έχει τόσο με τον Αντ. Σαμαρά όσο και με τον Κώστα Καραμανλή. «Σέβομαι τις αποφάσεις τους», πρόσθεσε, υπενθυμίζοντας ότι «εγώ είμαι ο πρόεδρος και εγώ αναλαμβάνω την ευθύνη των αποφάσεων». Τόνισε, πάντως, ότι κύριο υπεύθυνο για το πώς η χώρα εισήλθε στο μνημόνιο θεωρεί τον Γιώργο Παπανδρέου και τον τρόπο που χειρίστηκε τη θύελλα που είχε ξεσπάσει στη χώρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή