Ενα βήμα πιο κοντά Ε.Ε. – Αγκυρα για βίζα

Ενα βήμα πιο κοντά Ε.Ε. – Αγκυρα για βίζα

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΓΚΥΡΑ. O επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση της Ε.Ε., Γιοχάνες Χαν, χαρακτήρισε εφικτή την επίλυση του ζητήματος της βίζας, που απειλεί να εκτροχιάσει τη συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας. Ο Χαν, που επισκέφθηκε την τουρκική πρωτεύουσα, διευκρίνισε ότι το χρονοδιάγραμμα εξαρτάται από την Αγκυρα. Ο Χαν και η εκπρόσωπος εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε. Φεντερίκα Μογκερίνι συναντήθηκαν με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, καθώς και με τον υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ομάρ Τσελίκ. Ηταν η πλέον υψηλόβαθμη αποστολή της Ε.Ε. που επισκέπτεται την Αγκυρα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου. Η Μογκερίνι απάντησε στην τουρκική δυσφορία για την παγερή στάση της Ε.Ε. μετά το πραξικόπημα, επαναβεβαιώνοντας την πίστη της Ε.Ε. στη δημοκρατία. «Δεν υπάρχει το παραμικρό περιθώριο για πραξικοπήματα» είπε η εκπρόσωπος εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε.

«Το βασικό στο οποίο συμφωνήσαμε ήταν να μιλάμε περισσότερο μεταξύ μας και λιγότερο η μία πλευρά για την άλλη», προσέθεσε η Μογκερίνι. Αφήνοντας πίσω του τη συζήτηση για το κράτος δικαίου στην Τουρκία, ο Χαν υπογράμμισε ότι η Τουρκία ήταν και παραμένει υποψήφια προς ένταξη στην Ε.Ε. Ο επίτροπος προσέθεσε ότι τα κεφάλαια 23 και 24 των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, που αφορούν τη δικαιοσύνη, τα δικαιώματα, την ελευθερία και την ασφάλεια, πρέπει να ανοίξουν το ταχύτερο. Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε επικρίνει την Ε.Ε. ως «αδύναμη» επειδή σέβεται τις κυπριακές επιθυμίες στο θέμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Και σε αυτόν τον τομέα η Μογκερίνι εμφανίστηκε αισιόδοξη. «Βλέπουμε ένα παράθυρο ελπίδας για την επίλυση του ζητήματος τους επόμενους μήνες» είπε.

Ο Χαν είπε επίσης ότι οι συζητήσεις για την αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης Ε.Ε. – Τουρκίας, ώστε να περιλαμβάνει γεωργικά προϊόντα και υπηρεσίες, θα ξεκινήσουν στις αρχές του 2017. Η τελωνειακή ένωση είναι σε ισχύ εδώ και 20 χρόνια, αλλά η αναβάθμισή της θα διπλασιάσει τον όγκο του διμερούς εμπορίου στα 300 δισ. δολάρια ετησίως και θα μετατρέψει την Τουρκία στον τρίτο μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Ε.Ε.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή