ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Κυβερνητικός απολογισμός κάθε χρόνο στη ΔΕΘ, μέχρι το 2019

tsipras-a--e
8essalonikh
8essalonikh_1

Στη Θεσσαλονίκη με αφορμή την 81η Διεθνή Εκθεση βρίσκεται από το πρωί του Σαββάτου ο Αλέξης Τσίπρας.

Θα έρχομαι στη ΔΕΘ να κάνω απολογισμό του κυβερνητικού έργου κάθε χρόνο μέχρι το 2019, είπε ο πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τη διοίκηση της ΔΕΘ-Helexpo, παραπέμποντας στις δηλώσεις του ότι οι βουλευτικές εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας.

Στην ίδια συνάντηση, υπογράμμισε ότι στην επόμενη ΔΕΘ τιμώμενη χώρα θα είναι η Κίνα και πρότεινε να υπάρχει ένα πολιτικό και οικονομικό φόρουμ στη διάρκεια διοργάνωσης της Διεθνούς Έκθεσης.

Συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της Ρωσίας

Ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε στη συνέχεια με τον Ρώσο αντιπρόεδρο, Αρκάντι Ντβορκόβιτς, τονίζοντας ότι η σημαντική εμπορική και επιχειρηματική παρουσία της Ρωσίας στην 81η ΔΕΘ σηματοδοτεί το αυξημένο επίπεδο συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες.

Ελλάδα και Ρωσία έχουν κοινές παραδόσεις, συνεργάζονται με αλληλοκατανόηση και μπορούν να έχουν κι ένα σημαντικό μέλλον, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.  

Οι επαφές ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Ρωσία εντάθηκαν τους τελευταίους μήνες και η συνάντηση του κ. Πούτιν με τον κ. Τσίπρα έδωσε ώθηση για ανάπτυξη της συνεργασίας σε πολλούς τομείς, είπε, από την πλευρά του, ο κ. Ντβορκόβιτς.

Πρόσθεσε δε, ότι στη διάρκεια της παρουσίας της Ρωσίας στην 81η ΔΕΘ θα διεξαχθεί ελληνορωσικό επιχειρηματικό φόρουμ και είπε ότι σημείωσαν μεγάλη επιτυχία οι πολιτιστικές ανταλλαγές ανάμεσα στις δύο χώρες και χθες υπήρξε συνάντηση των υπουργών Πολιτισμού Ελλάδας και Ρωσίας, οι οποίοι συμφώνησαν για τη συνεργασία τον επόμενο χρόνο.

«Το μετρό Θεσσαλονίκης ξαναμπήκε στις ράγες»

Νωρίτερα, λίγο μετά τις 9:30, ο πρωθυπουργός βρέθηκε στον υπό κατασκευή σταθμό του μετρό στη Νέα Ελβετία, τονίζοντας πως «το μετρό Θεσσαλονίκης ξαναμπήκε στις ράγες».

«Είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ σήμερα ένα έργο που έχει γίνει το σύγχρονο γεφύρι της Άρτας, αλλά για τη Θεσσαλονίκη. Εδώ και πέντε χρόνια σταματημένο, με μια πόλη να ταλαιπωρείται, χωρίς να υπάρχει κάποια προοπτική. Ένα έργο που ξεκίνησε το '06 και θα έπρεπε να έχει παραδοθεί εδώ και αρκετό καιρό. Κι όμως το έργο αυτό ξεκόλλησε, δεν χρειάστηκε να βάλουμε στα θεμέλια τη γυναίκα του πρωτομάστορα. Χρειάστηκε όμως να κάνουμε σκληρές διαπραγματεύσεις με τους εργολάβους, που ωφέλησαν το ελληνικό Δημόσιο εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ», σημείωσε και πρόσθεσε:

«Βρέθηκε λύση για τα αρχαία της Εγνατίας, λύση που θα δώσει προστιθέμενη αξία στο ίδιο έργο καθώς θα έχουμε έναν σταθμό που θα είναι ένας επισκέψιμος αρχαιολογικός χώρος αλλά και ένας εξαιρετικά σύγχρονος σταθμός μετρό. Από τον Μάρτιο που μας πέρασε, 28 Μαρτίου που ξεκίνησαν τα έργα, έχουν φτιαχτεί περίπου 750 μέτρα. Απομένουν περίπου 1.100-1.200 μέτρα σήραγγας, που μέχρι τέλος του χρόνου θα έχουν διανοιχτεί. Το οποίο σημαίνει ότι ένα έργο πνοής για του πολίτες της Θεσσαλονίκης, που θα αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής τους έχει ξαναμπεί σε ράγες κι αυτό είναι ένα σημαντικό αναπτυξιακό μήνυμα για τη Θεσσαλονίκη, τη Βόρεια Ελλάδα και τη χώρα, που το έχουμε πολύ ανάγκη μετά από πέντε χρόνια καταστροφικής κρίσης. θέλω να πω ότι μετά απ' αυτή την επίσκεψη, που είχα την ευκαιρία να δω ιδίοις όμασι τις εργασίες και να αισθανθώ κι εγώ λίγο ως μηχανικός -που το είχα ξεχάσει- φεύγω εξαιρετικά αισιόδοξος».

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας

Εν τω μεταξύ, τρεις τουλάχιστον συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και πορείες προς τη ΔΕΘ έχουν προγραμματιστεί για το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή τα εγκαίνια της εκθεσης.

Στις 6 μ.μ. το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης διοργανώνει συγκέντρωση, με τις ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, επί της οδού Εγνατίας στο άγαλμα του Βενιζέλου. Το ΠΑΜΕ διοργανώνει συλλαλητήριο, επίσης στις 6 μ.μ., στην πλατεία Αριστοτέλους.

Την ίδια ώρα στην Καμάρα θα συγκεντρωθούν πρωτοβάθμια σωματεία, ΕΛΜΕ, μαζί με τις επιτροπές αγώνα ενάντια στις εξορύξεις χρυσού, το Καραβάνι Αγώνα και Αλληλεγγύης κ.λπ. Από την πλατεία Σιντριβανιού θα πραγματοποιήσουν πορεία οι ακτιβιστές του «No Border», με ώρα συγκέντρωσης 5 μ.μ. Η κινητοποίηση της αστυνομίας είναι πολύ μεγάλη, καθώς 5.000 αστυνομικοί θα βρίσκονται επί ποδός, 2.000 περισσότεροι από πέρυσι.

Η ΕΛ.ΑΣ. θα τοποθετήσει σε διάφορα σημεία περιμετρικά των κτιρίων της ΔΕΘ αστυνομικούς φραγμούς, έτσι ώστε να αποτρέψει τυχόν προσπάθεια των διαδηλωτών να προσεγγίσουν τον χώρο των εγκαινίων.

(πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)