Πινγκ πονγκ για Κεντροαριστερά

Πινγκ πονγκ για Κεντροαριστερά

3' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα τελευταία 24ωρα οι επιτελείς της κ. Φώφης Γεννηματά και του κ. Στ. Θεοδωράκη, έχουν αποδυθεί σε έναν αγώνα για το ποιος από τους δύο έχει τελικά τη μεγαλύτερη ευθύνη στην αποτυχία συνεννόησης ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, προκειμένου να δημιουργηθεί ένας τρίτος πόλος. Το blame game ανάμεσά τους έχει –προς το παρόν– αναθερμάνει τις παλαιότερες, θολές μεν, υπαρκτές δε, διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στους δύο χώρους και έδωσε ξανά την ευκαιρία σε αρκετούς να επανακαθορίσουν τη στάση τους ακόμη και σε ενδοκομματικό επίπεδο. Παρά τη συγκεκριμένη εξέλιξη, τόσο στα δύο κόμματα όσο και σε ένα ευρύτερο πεδίο, φαίνεται να υπάρχουν δυνάμεις οι οποίες εξακολουθούν να επιθυμούν την εξεύρεση κοινών τόπων, προκειμένου να προχωρήσει, κόντρα στα προβλήματα, το εγχείρημα.

Σε γενικές γραμμές, στα δύο κόμματα η κατάσταση περιγράφεται περίπου ως εξής: Στο ΠΑΣΟΚ εκτιμούν ότι η αποκλειστική ευθύνη για το ναυάγιο έχει το ονοματεπώνυμο του κ. Θεοδωράκη. Στελέχη της Χαρ. Τρικούπη τονίζουν ότι σε κάθε μία από τις συναντήσεις των τεσσάρων της ομάδας επαφής (Δ. Τσιόδρας – Π. Αβραμίδης από το Ποτάμι και Χρ. Πρωτόπαπας – Στ. Ξεκαλάκης), το κλίμα ήταν θετικό και οδηγούσε –κάθε φορά– λίγο πιο κοντά προς τον τελικό στόχο, τη συνεργασία. Κάθε φορά, ο ίδιος ο κ. Θεοδωράκης, λένε, φρόντιζε να δίνει συνεντεύξεις, να κάνει διαρροές και –τελικά– να διαλύει το κλίμα συνεργασίας που έτεινε να διαμορφωθεί. Παράλληλα, από το ΠΑΣΟΚ εκτιμούν ότι εξαιρετικά επιβαρυντικό ρόλο διαδραμάτισε το γεγονός ότι ο κ. Θεοδωράκης αντιδρούσε στη σταθερή πρόταση της κ. Γεννηματά περί δημιουργίας κυβέρνησης εθνικής συνεννόησης για την έξοδο από την κρίση. Και εκτιμούν ότι ο πραγματικός σκοπός του κ. Θεοδωράκη είναι η συνεργασία με τη Ν.Δ. Χαρακτηρίζουν τις δηλώσεις του περί του αντιθέτου προσχηματικές και εκτιμούν ότι περί τον κ. Θεοδωράκη λειτουργεί ένα περιβάλλον που επιθυμεί να τον οδηγήσει, προτού το Ποτάμι μετατραπεί σε (δημοσκοπική) ΔΗΜΑΡ, στη Ν.Δ., στο πλαίσιο του ανοίγματος του κ. Κυρ. Μητσοτάκη προς το Κέντρο.

Στη Σεβαστουπόλεως, σύσσωμο το κόμμα του κ. Θεοδωράκη στέκεται στο πλευρό του. Εχει δε αυτονόητη σημασία αυτή η στήριξη. Διότι, εν αντιθέσει με τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, οι βουλευτές του Ποταμιού βλέπουν τις δημοσκοπήσεις και γνωρίζουν ότι η επανεκλογή τους στο Κοινοβούλιο μόνον διασφαλισμένη δεν είναι αν το Ποτάμι κατέλθει και πάλι μόνο του στις επόμενες εκλογές. Με τα δεδομένα αυτά, το ερώτημα είναι ασφαλώς τι θα πράξει στο εξής ο ίδιος ο κ. Θεοδωράκης, όταν κι ο ίδιος βέβαια γνωρίζει πόσο δύσκολο είναι να ανακάμψει το κόμμα του. Συνεργάτες του δεν μοιάζουν να συμμερίζονται τις απαισιόδοξες δημοσκοπικές προβλέψεις. Οχι γιατί αμφισβητούν τα σημερινά ερευνητικά δεδομένα. Αλλά γιατί εκτιμούν ότι σύντομα θα αλλάξουν επ’ ωφελεία τους. Εκτιμούν ότι, όσο περνούν οι επόμενες εβδομάδες, τόσο θα γίνεται κατανοητό στους πολίτες του μεσαίου χώρου ότι το ΠΑΣΟΚ της κ. Γεννηματά είναι ένα κόμμα φθαρμένο που δεν έχει πλέον να προσφέρει τίποτα.

Ο κ. Θεοδωράκης θα επιδιώξει στο εξής να απευθυνθεί σε ένα τμήμα κεντροαριστερών και –κυρίως– φιλελεύθερων πολιτών που πιστεύουν ότι η χώρα θα σωθεί μόνον αν γίνουν πραγματικά τολμηρές μεταρρυθμίσεις και αμφιβάλλουν αν μπορεί να τις περάσει μόνος του ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης λόγω των βαριδιών που έχει στο κόμμα του. Γι’ αυτό και όλο το τελευταίο διάστημα, ο επικεφαλής του Ποταμιού επαναλαμβάνει ως κεντρικές θέσεις του προτάσεις που ξέρει ότι διστάζει να υιοθετήσει όχι μόνον η κ. Γεννηματά, αλλά και η Ν.Δ. στο σύνολό της – όπως την πλήρη άρση της μονιμότητας στο Δημόσιο, την απελευθέρωση των απολύσεων σε όλους τους δημοσίους φορείς κατόπιν αξιολόγησης, τον χωρισμό κράτους – Εκκλησίας, τη χορήγηση ψήφου στους μετανάστες κ.λπ.

Τις θέσεις αυτές ο κ. Θεοδωράκης θα εξακολουθήσει να τις προτάσσει, χωρίς πια να κρύβει την κεντρική στόχευσή του, που με δυο λόγια θα είναι «βάλτε με ξανά στη Βουλή για να είμαι αυτός που θα εγγυηθεί ότι ο Κυριάκος θα κάνει αυτά που υπόσχεται». Είναι βέβαιο επίσης ότι ο ίδιος έχει συνειδητοποιήσει ότι χρειάζεται πολιτικές ενισχύσεις. Ακούγεται ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα κάνει πλέον ένα σαφές άνοιγμα όχι μόνον στην Αννα Διαμαντοπούλου, αλλά και στον Γιάννη Ραγκούση, εκτιμώντας ότι, αν κατορθώσει να τους πείσει να στρατευθούν σε ένα «Ποτάμι-plus», θα είναι ζήτημα χρόνου να αντιστρέψει –εις βάρος του ΠΑΣΟΚ– τα σημερινά δημοσκοπικά δεδομένα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή