Μεγάλες δίκες τον χειμώνα

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με βαρύ φορτίο σημαντικών και πολυπρόσωπων δικών, αλλά και εισαγγελικών ερευνών που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, ξεκινάει σε λίγες ημέρες το νέο δικαστικό έτος. Δικαστές και εισαγγελείς, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, καλούνται να φέρουν εις πέρας «βαριές» δικογραφίες και να ολοκληρώσουν έρευνες για σοβαρές υποθέσεις, πολλές από τις οποίες διαθέτουν εμφανές πολιτικό πρόσημο ή αφορούν θέματα που απασχολούν την επικαιρότητα και προκαλούν το ενδιαφέρον επιχειρηματικών συμφερόντων και οικονομικών παραγόντων της χώρας.

Με τα προβλήματα στη λειτουργία της Δικαιοσύνης να παραμένουν αλώβητα, οι δικαστικές αρχές καλούνται να δικάσουν υποθέσεις πολλές από τις οποίες σέρνονται για καιρό στα εδώλια. Μεταξύ αυτών ξεχωρίζουν εκείνη για το Βατοπέδι, η υπόθεση των ηλεκτρικών εταιρειών Energa και Hellas Power που δικάζονται επί μήνες, αλλά και υποθέσεις εξοπλιστικών προγραμμάτων. Ανάμεσα σε αυτές, η δίκη σε δεύτερο βαθμό με βασικό κατηγορούμενο τον πρώην υπουργό Ακη Τσοχατζόπουλο, συγγενικά του πρόσωπα και στενούς του συνεργάτες που συνεχίζεται για μήνες, ενώ επίκειται η έναρξη της δίκης για τα υποβρύχια και για τους TorM1.

Παράλληλα σε εξέλιξη βρίσκεται η εκδίκαση της υπόθεσης για την Proton Bank και τον επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, ενώ προσεχώς ξεκινάει η δίκη για τα δάνεια του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, με βασικό κατηγορούμενο τον τότε ισχυρό άνδρα Αγγελο Φιλιππίδη και άλλους εμπλεκομένους.

Σε εξέλιξη επίσης είναι και οι υποθέσεις που σχετίζονται με χρηματοδοτήσεις Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων από το υπουργείο Εξωτερικών, καθώς και δίκες για νοσοκομειακές δαπάνες και πάσης φύσεως δημόσιες συμβάσεις, που έχουν ελεγχθεί στο πλαίσιο ερευνών της Εισαγγελίας Διαφθοράς. Ανάμεσα σε αυτές η εμβληματική υπόθεση της Siemens που αναμένεται να ξεκινήσει μετά την αναβολή που δόθηκε πρόσφατα, προκαλώντας αντιδράσεις αλλά και πειθαρχικές διώξεις σε εισαγγελείς, λόγω τη μη μετάφρασης του βουλεύματος παραπομπής για τους αλλοδαπούς κατηγορούμενους. Η δίκη ακόμα δεν έχει προσδιοριστεί, καθώς η διαδικασία μετάφρασης βρίσκεται σε εξέλιξη. Εκτιμάται ωστόσο πως η έναρξή της θα καταστεί εφικτή πριν από τη λήξη του 2016.

Στις μεγάλες δικαστικές υποθέσεις που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, ρόλο «πρωταγωνιστή» έχει η πολύκροτη δίκη που αφορά την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής. Εχει ήδη συμπληρώσει ενάμιση χρόνο και ακόμα βρίσκεται στην εξέταση της πρώτης υπόθεσης (δολοφονία του Παύλου Φύσσα). Ακολουθούν κι άλλες, που αφορούν στελέχη και βουλευτές του κόμματος.

«Μαύρο» χρήμα – φοροδιαφυγή

Στο μεταξύ, εισαγγελείς και ανακριτές έχουν ανοικτούς φακέλους για μείζονος σημασίας υποθέσεις που αφορούν σε «μαύρο» χρήμα, φοροδιαφυγή αλλά και όχι μόνο. Εν προκειμένω, στην πρώτη γραμμή βρίσκονται οι έρευνες που σχετίζονται με λίστες (Μπόργιανς, Λαγκάρντ, εμβασμάτων του εξωτερικού, ιδιοκτητών ακινήτων στο εξωτερικό και πολλές άλλες). Οι οικονομικοί εισαγγελείς παράλληλα, υποβοηθούμενοι από κλιμάκιο εισαγγελέων που τους συνδράμει, επιχειρούν «να βγάλουν άκρη» και στα λεγόμενα Panama Papers που αφορούν κυρίως υπεράκτιες εταιρείες ελληνικών συμφερόντων που ελέγχονται για «μαύρο» και αφορολόγητο χρήμα.

Από την άλλη οι ειδικοί ανακριτές κατά της διαφθοράς ασχολούνται με σωρεία υποθέσεων για οικονομικά σκάνδαλα, υποθέσεις καταχρήσεως εις βάρος του Δημοσίου και άλλες. Ξεχωρίζουν υποθέσεις εξοπλιστικών, όπως η σύμβαση για τις φρεγάτες, έρευνες για ΜΚΟ, για τις δανειοδοτήσεις της ΑΤΕ και για νοσοκομειακές δαπάνες, με βασική την υπόθεση (πολλές δικογραφίες) για τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό και το νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν». Κεντρικό πρόσωπο σε αυτές τις έρευνες ο Ανδρέας Μαρτίνης, που ακόμα βρίσκεται σε προσωρινή κράτηση.

Αυτόν τον τεράστιο όγκο υποθέσεων και ερευνών που είναι σε δικαστική εκκρεμότητα καλούνται οι δικαστικές αρχές να φέρουν εις πέρας υπό το κράτος προβλημάτων που αφορούν και τα στοιχειώδη. Οπως δικαστικές αίθουσες που δεν υπάρχουν, βασικές υποδομές που δεν υφίστανται, ελλείψεις σε προσωπικό, ακόμα και σε χαρτί! Γι’ αυτό δεν είναι τυχαίο πως η ελληνική δικαιοσύνη κινείται ακόμα με ρυθμούς χελώνας πίσω από τις τεχνολογικές εξελίξεις, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το κράτος δικαίου και την αποτελεσματικότητα της κρατικής μηχανής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή