Παροχολογία στη… σωστή δόση

Παροχολογία στη… σωστή δόση

3' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η παρουσία του πρωθυπουργού στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης απασχόλησε επί μακρόν τον ίδιο τον κ. Τσίπρα, που είχε το τελευταίο διάστημα σειρά συναντήσεων με υπουργούς σε ένα διαρκές «brain storming», όπως περιέγραψε ένας από αυτούς τη διαδικασία, αλλά και με το επιτελείο του στο Μέγαρο Μαξίμου, το επιφορτισμένο για την τελική επεξεργασία των θέσεων και προτάσεων της ομιλίας στο Βελλίδειο.

Ο στόχος που ετέθη ήταν να βρεθεί το ιδανικό μείγμα οραματικού αφηγήματος, που δεν θα είναι, όμως, ξεκομμένο από τη δύσκολη πραγματικότητα, εξαγγελιών για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών και, βεβαίως, συνετής παροχολογίας, που να δείχνει ότι η κυβέρνηση, έστω και στο ασφυκτικό πλαίσιο του μνημονίου, μπορεί να εξοικονομεί πόρους για να τους διοχετεύει στους πλέον αδύναμους. Παροχολογίας στη σωστή δόση, ωστόσο, διότι το παρελθόν των ασύμμετρων υποσχέσεων και της σχεδόν καθολικής διάψευσής τους είναι πολύ πρόσφατο για τον κ. Τσίπρα.

Το κεντρικό μήνυμα της ομιλίας του κ. Τσίπρα, που προέκυψε μέσα από τον συνδυασμό όλων αυτών, είναι «ανάπτυξη και κοινωνική πολιτική πάνε μαζί», ότι δηλαδή δεν μπορούμε να μιλάμε για ανάπτυξη πάνω στα συντρίμμια της κοινωνίας. Βεβαίως, δεν μπορούσε να μη συμπεριληφθεί αναφορά στη διαπραγμάτευση για τη δεύτερη αξιολόγηση που βρίσκεται προ των πυλών, με κεντρικό ζήτημα τα εργασιακά και τον κ. Τσίπρα να προκρίνει ως «κόκκινη γραμμή» της κυβέρνησης το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Το αφήγημα του πρωθυπουργού για την επόμενη ημέρα δομήθηκε με τρόπο τέτοιο, ώστε να παρουσιάζει μια αλληλουχία βημάτων με τελικό στόχο, όχι πολύ μακρινό, την έξοδο από την κρίση. Πρώτος σταθμός, βεβαίως, σε αυτή τη διαδικασία είναι η δεύτερη αξιολόγηση, για την οποία για άλλη μια φορά διατυπώνεται η βεβαιότητα ότι θα ολοκληρωθεί γρήγορα, χωρίς περιττές χρονοτριβές και κωλυσιεργία. Παράλληλα, ο οδικός χάρτης περιλαμβάνει την έναρξη της συζήτησης με τους εταίρους για αποσαφήνιση των όρων αναδιάρθρωσης του χρέους, που θα ανοίξει τον δρόμο για συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και θα διευκολύνει τον στόχο για δοκιμαστική έξοδο στις αγορές.

Το παραγωγικό μοντέλο, το οποίο θα οδηγήσει στην έξοδο από την κρίση και στην επαναφορά της χώρας στην κανονικότητα έχει, σύμφωνα με το πρωθυπουργικό αφήγημα, τους εξής άξονες: αξιοπρεπή εργασία, θέμα που συνδέεται και με τη διαπραγμάτευση για τη δεύτερη αξιολόγηση, αξιοποίηση των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων της χώρας, προώθηση των επενδύσεων. Οι τομείς, δε, πάνω στους οποίους θα δομηθεί το παραγωγικό μοντέλο είναι ο τουρισμός, η ενέργεια, οι κατασκευές, οι νέες τεχνολογίες, ο αγροτοδιατροφικός τομέας.

Οι δύο κατηγορίες

Οσον αφορά τις εξαγγελίες, δύο βασικές κατηγορίες συμπεριελήφθησαν στην ομιλία του κ. Τσίπρα: εκείνες που αφορούν θεσμικές και νομοθετικές παρεμβάσεις και εκείνες που αφορούν παροχές. Στην πρώτη κατηγορία εντάσσονται τα μέτρα για ηλεκτρονικές συναλλαγές με λογαριασμό αποκλειστικής χρήσης συναλλαγών με το Δημόσιο, ώστε να περιορίζονται οι κατασχέσεις, η εξαγγελία για απαγόρευση κατάσχεσης για παλαιότερα χρέη και η νομοθετική πρωτοβουλία για εθελουσία αποκάλυψη αδήλωτων κεφαλαίων.

Στην κατηγορία των παροχών, το έργο διαμόρφωσης του σχετικού πακέτου διευκολύνθηκε από τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές συχνότητες και τα έσοδα που προκύπτουν από εκεί. Αυτά τα χρήματα προορίζονται για την εισαγωγή επιπλέον 15.000 παιδιών στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, χορήγηση επιπλέον 60.000 σχολικών γευμάτων και για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων έρευνας και καινοτομίας, στο πλαίσιο του προγράμματος «Γυρίζουμε Ελλάδα», που αφορά την παροχή κινήτρων για επιστροφή νέων επιστημόνων στη χώρα. Το πακέτο των παροχολογικών εξαγγελιών περιλαμβάνει και τον σχεδιασμό για 10.000 προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού.

Βεβαίως, η παρουσία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ δεν θα μπορούσε να μην περιλαμβάνει και αναφορά στα πεπραγμένα της κυβέρνησης, το έργο που μέχρι τώρα έχει γίνει. Εμφαση, βεβαίως, στην κοινωνική πολιτική, στο πλαίσιο του δόγματος της «δίκαιης ανάπτυξης», ότι δηλαδή έχουν γίνει βήματα και έχουν ληφθεί μέτρα ανακούφισης κατά προτεραιότητα των πλέον ασθενέστερων μέσα από συγκεκριμένα προγράμματα. Επιπλέον, εκτενής αναφορά στο πρόγραμμα δημοσίων έργων, όπως οι οδικοί άξονες. Και, τέλος, για να υπάρχει συνέπεια με τους προκατόχους του, στην ομιλία του κ. Τσίπρα συμπεριελήφθη ειδική αναφορά στη Θεσσαλονίκη και στις δράσεις που δρομολογούνται ειδικά για τη συμπρωτεύουσα, όπου είχε ήδη προαναγγείλει τη λειτουργία εφεξής παραρτήματος του πρωθυπουργικού γραφείου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή