Στη Βιέννη ο Αλέξης Τσίπρας για το προσφυγικό

Στη Βιέννη ο Αλέξης Τσίπρας για το προσφυγικό

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, αναμένεται να συμμετάσχει στην «μίνι» Σύνοδο Κορυφής ηγετών από χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με θέμα το προσφυγικό, την οποία συγκαλεί στις 24 Σεπτεμβρίου στη Βιέννη, ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών, Κρίστιαν Κερν.

Την ημερομηνία πραγματοποίησης της συνάντησης, στην οποία, εκτός του Έλληνα πρωθυπουργού, προσκεκλημένοι θα είναι, μεταξύ άλλων, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, καθώς και οι πρωθυπουργοί της Σλοβενίας, της Κροατίας και της Βουλγαρίας, ανακοίνωσε ο Αυστριακός καγκελάριος το μεσημέρι, κατά την επίσκεψή του στην πρωτεύουσα της Σλοβενίας, Λιουμπλιάνα.

Η συμμετοχή του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, σε αυτή τη Σύνοδο Κορυφής, ως ηγέτη μίας άμεσα ενδιαφερόμενης χώρας, που αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα, θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική, ενώ η παρουσία της Γερμανίδας καγκελαρίου, φαίνεται πως ενισχύει τις θέσεις του Αυστριακού ομολόγου της, Κρίστιαν Κερν, στην προσφυγική κρίση, οι οποίες συγκλίνουν με τις δικές της.

Σύμφωνα με τις σημερινές δηλώσεις του Κρίστιαν Κερν, στόχος της Συνόδου είναι «η συζήτηση, μεταξύ άλλων, σχεδίων για την προστασία των συνόρων της Συνθήκης Σένγκεν, με τους επικεφαλής των κυβερνήσεων των άμεσα ενδιαφερόμενων χωρών και με τη συμμετοχή της Γερμανίδας καγκελαρίου».

Όπως τόνισε ο Αυστριακός καγκελάριος, μετά τις συνομιλίες του με τον Σλοβένο πρωθυπουργό, Μίρο Τσέραρ, στο θέμα αυτό δεν χρειάζονται μόνον λόγια, αλλά απαιτούνται και πράξεις, ενώ πρόσθεσε χαρακτηριστικά πως «το να δημιουργεί κανείς νέους συνοριακούς φράχτες εντός του χώρου Σένγκεν, αποτελεί μόνον τη δεύτερη καλύτερη λύση».

Κατά την άποψή του, ο πρώτος στόχος πρέπει να είναι η από κοινού προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αυτή πρέπει να γίνεται καλύτερα, καθώς, όπως επισήμανε, το θέμα αυτό εξαντλεί σιγά-σιγά τα όρια της υπομονής.

Με τη σύγκληση της «μίνι» Συνόδου Κορυφής για το Προσφυγικό, ο Αυστριακός καγκελάριος, φαίνεται να αφαιρεί από τον Αυστριακό υπουργό Εξωτερικών, Σεμπάστιαν Κουρτς, του συγκυβερνώντος με τους Σοσιαλδημοκράτες συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, την πρωτοβουλία για επανάληψη της αμφιλεγόμενης «Διάσκεψης για τα Δυτικά Βαλκάνια», την οποία είχαν συγκαλέσει τον περασμένο Φεβρουάριο, ερήμην της άμεσα ενδιαφερόμενης Ελλάδας, ο Σεμπάστιαν Κουρτς με την τότε υπουργό Εσωτερικών, Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ, επίσης του Λαϊκού Κόμματος.

Στην αμφιλεγόμενη Διάσκεψη της Βιέννης, οι δύο Αυστριακοί υπουργοί, είχαν προσκαλέσει τους ομολόγους τους από εννέα βαλκανικές χώρες, Αλβανία, Βοσνία, Βουλγαρία, Κόσοβο, Κροατία, Μαυροβούνιο, ΠΓΔΜ, Σλοβενία και Σερβία, με αντικείμενο το συντονισμό τους για τη μείωση των προσφυγικών ροών.

Στη Διάσκεψη -η οποία, λόγω του εξωθεσμικού χαρακτήρα της, είχε προκαλέσει τις έντονες διαμαρτυρίες, όχι μόνον της Αθήνας, αλλά επίσης των Βρυξελλών και του Βερολίνου- είχε αποφασιστεί το κλείσιμο της διαδρομής των Βαλκανίων, που είχε ως συνέπεια τον εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων στην Ελλάδα, ιδιαίτερα στα σύνορα με την ΠΓΔΜ, με όλες τις δραματικές εξελίξεις.

Στη διάρκεια ομιλίας του στη Βουλή, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, είχε χαρακτηρίσει τότε απαράδεκτο από την πλευρά της Αυστρίας, μιας χώρας, με μεγάλη ιστορία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, να συγκαλεί «παρασυσκέψεις» για το προσφυγικό, χωρίς τη συμμετοχή των άμεσα ενδιαφερόμενων χωρών, παρατηρώντας ο ίδιος πως «είναι κοινή ομολογία ότι το προσφυγικό δεν μπορεί να λυθεί χωρίς συνεργασία των κρατών μελών της Ένωσης και ειδικά αυτών που αφορά άμεσα».

Ο Σεμπάστιαν Κουρτς, είχε απορρίψει τις αντιδράσεις της Ελλάδας στη μη πρόσκλησή της στη Διάσκεψη -που είχαν εκφραστεί τόσο με διάβημα διαμαρτυρίας, όσο και με την αργότερα ανάκληση στην Αθήνα για διαβουλεύσεις, της πρέσβειρας της Ελλάδας στην Αυστρία- κατηγορώντας εκ νέου την Ελλάδα για έλλειψη βούλησης, από μέρους της, να συνεργαστεί για τον περιορισμό της προσφυγικής ροής.

Πρόσφατα, ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών, ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση την υιοθέτηση του «αυστραλιανού μοντέλου» στο προσφυγικό ζήτημα και την μετατροπή της Λέσβου και της Λαμπεντούζα σε στρατόπεδα κράτησης προσφύγων, κάτι που προκάλεσε θύελλα διαμαρτυριών από πολλές πλευρές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή