Δυσφορία δικαστών για Τσίπρα

Δυσφορία δικαστών για Τσίπρα

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Τα δημόσια πρόσωπα οφείλουν να αποφεύγουν διατυπώσεις έστω και προσωπικών εκτιμήσεων για εκκρεμείς υποθέσεις», ήταν το σχόλιο δικαστικών λειτουργών σχετικά με όσα υποστήριξε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ ενόψει της επικείμενης, κρίσιμης, απόφασης της Oλομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας για τη νομιμότητα και συνταγματικότητα ή μη του νομοθετικού πλαισίου για τις τηλεοπτικές άδειες. Συγκεκριμένα, σε ερώτηση για το ενδεχόμενο η απόφαση του ΣτΕ να μην είναι αυτή που επιθυμεί η κυβέρνηση, ο κ. Τσίπρας απάντησε: «Η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη να πάρει τις αποφάσεις της», για να προσθέσει ότι «δεν δίνω ούτε μία πιθανότητα» το ΣτΕ να ακυρώσει τον διαγωνισμό.

Οι δικαστικές ενώσεις του ΣτΕ ή των πολιτικών δικαστηρίων δεν εξέδωσαν ανακοινώσεις σχετικά με τις πρωθυπουργικές δηλώσεις, ωστόσο δικαστές σχολίαζαν πως τέτοιες δηλώσεις «εκλαμβάνονται ως παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη».

Σε ό,τι αφορά την επικείμενη απόφαση της Oλομέλειας του ΣτΕ για τις κύριες προσφυγές τηλεοπτικών σταθμών που εκδικάστηκαν τον περασμένο Ιούλιο και είχαν ως βασικό αίτημα την κήρυξη ως αντισυνταγματικού του σχετικού νομοθετικού πλαισίου, σύμφωνα με πληροφορίες, ακόμα δεν έχει οριστεί από τον πρόεδρο του συμβουλίου ημερομηνία διάσκεψης των ανωτάτων δικαστικών. Πάντως, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, πρώτα θα εκδικαστούν τα ασφαλιστικά μέτρα –εννέα αιτήσεις έχουν ήδη υποβληθεί από τηλεοπτικούς σταθμούς– και μετά το ανώτατο δικαστήριο θα καταπιαστεί με τον σκληρό πυρήνα των αιτημάτων για αντισυνταγματικότητα του νομοθετικού πλαισίου όσον αφορά τις τηλεοπτικές άδειες.

Τα ασφαλιστικά μέτρα που αφορούν αιτήματα που σχετίζονται είτε με τη συμμετοχή κάποιων επιχειρηματικών σχημάτων είτε με άλλα θέματα της διαγωνιστικής διαδικασίας θα συζητηθούν την προσεχή Παρασκευή 16 του μήνα. Με δεδομένο, ωστόσο, ότι ακόμα δεν μπορεί να υπάρξει πρόβλεψη για το πότε χρονικά το Συμβούλιο της Επικρατείας θα αποφανθεί για τη συνταγματικότητα και νομιμότητα του νόμου για τις τηλεοπτικές άδειες, η δικαστική εκκρεμότητα υφίσταται και τα όποια νομικά θέματα εκκρεμούν παραμένουν προς το παρόν –και ίσως για καιρό ακόμα– αδιευκρίνιστα και άλυτα.

Σε ό,τι αφορά προγενέστερες αποφάσεις του ΣτΕ –του 2014 και του 2015– με σαφή θέση ότι το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο έχει την ευθύνη για οποιοδήποτε θέμα αφορά τους τηλεοπτικούς σταθμούς, δικαστικές πηγές τόνιζαν ότι «αποτελούν νομολογία του δικαστηρίου, που δύσκολα μπορεί να αγνοηθεί».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή