Στην Αθήνα ο ειδικός απεσταλμένος ΟΗΕ

Στην Αθήνα ο ειδικός απεσταλμένος ΟΗΕ

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Οι συγκλίσεις που έχουν ήδη επιτευχθεί είναι πολύ πιο προχωρημένες από οτιδήποτε έχει συμφωνηθεί σε διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές» Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, δήλωσε χθες ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για το Κυπριακό Εσπεν Μπαρθ Αϊντε, έπειτα από τη δίωρη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών Ν. Κοτζιά. Ο κ. Αϊντε, ο οποίος θα συναντηθεί σήμερα και με τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα, περιέγραψε τις συνομιλίες ανάμεσα στον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί ως τις πλέον εντατικές από την ημέρα που ανέλαβε το πόστο του μεσολαβητή προ δύο ετών. «Υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει», επισήμανε ο κ. Αϊντε, ωστόσο πρόσθεσε πως υπάρχει μια ειδοποιός διαφορά. Συγκεκριμένα υπογράμμισε πως το νέο σχέδιο συντάσσεται –σε αντίθεση με το Σχέδιο Ανάν που ήταν γραμμένο από τον ΟΗΕ– από τους ίδιους τους Κυπρίους και ως αποτέλεσμα των συνομιλιών ανάμεσα στις δύο κοινότητες.

Επίκεντρο των χθεσινών συνομιλιών Αϊντε – Κοτζιά ήταν τα δύο βασικά κεφάλαια στα οποία έχει και η Ελλάδα άποψη, ως μία από τις εγγυήτριες δυνάμεις μαζί με την Τουρκία και το Ηνωμένο Βασίλειο: το εδαφικό και η ασφάλεια. Από την πλευρά του υπουργείου Εξωτερικών, διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι οι δύο άνδρες συζήτησαν εκτεταμένα επί των δύο συγκεκριμένων θεμάτων. Και πρόσθεταν ότι ο κ. Κοτζιάς περιέγραψε σαφώς τις ελληνικές ευαισθησίες σε ζητήματα όπως οι εγγυήσεις και η ασφάλεια. Οι ίδιες πηγές επισήμαιναν ότι η Αθήνα έχει «εγκαίρως» διατυπώσει τις θέσεις της που είναι «σαφείς και αταλάντευτες».

Το χρονοδιάγραμμα των συναντήσεων των κ. Αναστασιάδη και Ακιντζί παραμένει πυκνό. Οι δύο άνδρες θα συναντηθούν ξανά αύριο, για όγδοη φορά σε περίπου 20 ημέρες. Μεθαύριο, Πέμπτη, θα συναντηθούν και με τον κ. Αϊντε. Eπειτα, ανοίγει το «παράθυρο» της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, όπου έχει προγραμματισθεί να γίνει μια τριμερής συνάντηση ανάμεσα σε Μπαν Κι Μουν, Αναστασιάδη και Ακιντζί στις 26 Σεπτεμβρίου. Στη Νέα Υόρκη δεν αποκλείεται να πραγματοποιηθούν και αρκετές παράλληλες διμερείς επαφές, ωστόσο η ελληνική πλευρά έχει αποκλείσει προκαταβολικά κάθε ενδεχόμενο πολυμερούς συνάντησης, δηλαδή με τη συμμετοχή των δύο κοινοτήτων και των τριών εγγυητριών δυνάμεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή