Συνάντηση του προέδρου της Βουλής Ν. Βούτση με τον Κύπριο ομόλογό του Δ. Συλλούρη

Συνάντηση του προέδρου της Βουλής Ν. Βούτση με τον Κύπριο ομόλογό του Δ. Συλλούρη

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, κ. Νικόλαος Βούτσης, συναντήθηκε σήμερα με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Δημήτρη Συλλούρη, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα, την πρώτη εκτός Κύπρου μετά την ανάληψη των καθηκόντων του. Όπως τόνισαν αμφότεροι, η επίσκεψη πραγματοποιείται σε μια ιδιαίτερα σημαντική στιγμή, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη μια σημαντική πρωτοβουλία για την επίλυση του κυπριακού ζητήματος.

Υποδεχόμενος τον κ. Συλλούρη, ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων δήλωσε: «Είμαστε ευτυχείς που υποδεχόμαστε στην ελληνική Βουλή τον νέο Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου. Είχα την ευκαιρία να συναντήσω τον κ. Συλλούρη και στην Κύπρο, κατά την επίσκεψή μου εκεί. Είναι ιδιαίτερα σημαντική η στιγμή που μας επισκέπτεται και θα έχει επίσης συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Έλληνα Πρωθυπουργό, διότι γίνεται για μία ακόμα φορά μια ουσιώδης προσπάθεια για την επίλυση του κυπριακού δράματος. Η προσπάθεια αυτή γίνεται μέσα από την κυπριακή οντότητα, χωρίς παρεμβάσεις, ευθείες ή θεσμοποιημένες, από άλλους παράγοντες και αυτό είναι πολύ σημαντικό, διότι έχει διαμορφωθεί ένα πλαίσιο που μας ενθαρρύνει όλους, ότι μπορούμε να έχουμε μια σωστή, σοβαρή κατάληξη, σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο, για την Κύπρο, που είναι ισότιμη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πέραν της διμερούς σχέσης που έχουμε στο πλαίσιο του Ελληνισμού. Αμοιβαία ενημέρωση θα υπάρξει και για άλλες πτυχές κοινού ενδιαφέροντος. Με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων θα βρεθούμε και στο Στρασβούργο, την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή, στη Διάσκεψη των Προέδρων των Κοινοβουλίων των 47 κρατών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης. Εκεί θα συζητήσουμε μεγάλα, χρονίζοντα και καίρια θέματα, όπως οι προσφυγικές-μεταναστευτικές ροές. Θα ήθελα τέλος να υπογραμμίσω ότι η σημερινή συνάντηση πραγματοποιείται στον απόηχο της ευρωμεσογειακής συνάντησης της Αθήνας, που έγινε σε επίπεδο Πρωθυπουργών και διαμόρφωσε ατζέντα θεμάτων ενόψει και της συνάντησης στην Μπρατισλάβα. Αυτή η κινητικότητα συνολικά είναι πάρα πολύ θετική και για τα ιδιαίτερα ζητήματα των χωρών, αλλά και για την επίλυση του κυπριακού. Είμαι ευτυχής, εκ μέρους όλων των πτερύγων της Βουλής, που υποδεχόμαστε τον κ. Συλλούρη».

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας τόνισε: «Σε αυτή την πρώτη μου επίσημη επίσκεψη στο εξωτερικό, βρίσκομαι στην Ελλάδα για να συναντήσω τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, κρατώντας την παράδοση η πρώτη επίσκεψη Προέδρου του κοινοβουλίου της Κύπρου να γίνεται στην Ελλάδα.  Η επίσκεψη αυτή δεν έχει μόνο πολιτική σημασία αλλά και εθνική. Στα θέματα τα οποία πρέπει να συζητήσουμε, προσθέτω το θέμα που συζητήσατε παλαιότερα και με τον πρώην Πρόεδρο της κυπριακής Βουλής, τον κ. Ομήρου, που δεν είναι άλλο από  τον φάκελο της Κύπρου. Έχει υπογραφεί το Πρωτόκολλο Συνεργασίας μεταξύ των δύο κοινοβουλίων μας και στη βάση αυτού πιστεύω ότι μπορούμε να συζητήσουμε πλέον το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης. Παράλληλα με τα θέματα αυτά, θα αλληλοενημερωθούμε για τη Διάσκεψη στο Στρασβούργο, όπου ελπίζω να γίνει μια κοινή προσπάθεια για το καλό της Ευρώπης, μιας Ευρώπης η οποία χρειάζεται νέες προσεγγίσεις». 

Στη συνάντηση παρέστησαν από ελληνικής πλευράς ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Αναστάσιος Κουράκης, ο Γενικός Γραμματέας της Βουλής κ. Κώστας Αθανασίου και υπηρεσιακά στελέχη, ενώ από κυπριακής πλευράς παρέστησαν ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα κ. Κυριάκος Κενεβέζος και υπηρεσιακοί παράγοντες της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή