ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κρούγκμαν υπέρ εθελοντικού Grexit

kroygkman-yper-ethelontikoy-grexit-2150761

Την εκτίμηση ότι θα ήταν καλύτερο για την Ελλάδα να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη εξέφρασε χθες, σε πάνελ στο οποίο συμμετείχε στο πλαίσιο του Athens Democracy Forum, o Πολ Κρούγκμαν. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του διευθυντή της «Κ» Αλέξη Παπαχελά, που συντόνιζε το πάνελ, ο νομπελίστας οικονομολόγος σημείωσε ότι πρόκειται περί «ακαδημαϊκού ερωτήματος», καθώς οι ελίτ των ευρωπαϊκών χωρών είναι απόλυτα προσηλωμένες στη διατήρηση της ακεραιότητας του ευρώ.

Ο κ. Κρούγκμαν τόνισε ότι ο Αλέξης Τσίπρας, από τη στιγμή που «έδειξε ότι δεν είναι διατεθειμένος να κάνει το μεγάλο βήμα» της εξόδου, είναι ένας πρωθυπουργός «χωρίς καθόλου διαπραγματευτική δύναμη» έναντι των δανειστών. Δήλωσε μάλιστα πως, για να πετύχει μια καλύτερη συμφωνία εντός της Ευρωζώνης, «η Ελλάδα έπρεπε να είναι διατεθειμένη, in extremis, να φύγει».

Το πάνελ, στο οποίο συμμετείχαν επίσης ο αναλυτής του German Marshall Fund Ιαν Λέσερ, η πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Ουγγαρία Ελένη Τσακοπούλου-Κουναλάκη και ο πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ Λουκάς Τσούκαλης, είχε διαφορετική θεματολογία – αφορούσε τις αμερικανικές εκλογές.

Ο κ. Λέσερ τόνισε ότι πολλές από τις αντιπαραθέσεις, σε θέματα εξωτερικής πολιτικής ή ασφαλείας, στην προεκλογική εκστρατεία, στην ουσία, αφορούν τους φόβους των Αμερικανών για θέματα ταυτότητας και μετανάστευσης. Η κ. Τσακοπούλου-Κουναλάκη εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο «συνασπισμός του Ομπάμα, οι Αφρο-Αμερικανοί, οι Λατίνοι και οι γυναίκες, τους οποίους ο Τραμπ δυσφημεί», θα τον οδηγήσουν στην ήττα. Ο κ. Τσούκαλης ανέδειξε την ανάγκη «να αντιμετωπίσουμε τα αίτια της λαϊκής δυσαρέσκειας» που έχουν καπηλευθεί οι λαϊκιστές. Ο κ. Κρούγκμαν, που στήριξε με την αρθρογραφία του τη Χίλαρι Κλίντον κατά του πιο αριστερού Μπέρνι Σάντερς, ισχυρίστηκε ότι η επικράτηση του Τραμπ θα αποτελούσε «νίκη του λευκού εθνικισμού» και απειλή για τη δημοκρατία.