To «στοίχημα» της Μπρατισλάβας

To «στοίχημα» της Μπρατισλάβας

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συμμάχους και αντιπάλους μετράει η Αθήνα ενόψει της άτυπης Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε., που θα πραγματοποιηθεί αύριο στην Μπρατισλάβα, καθώς ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και οι συνεργάτες του αξιολογούν τη συγκεκριμένη σύνοδο ως κομβικής σημασίας για το μέλλον της Ευρώπης. Ειδικότερα, η εκτίμηση της Αθήνας είναι ότι σε αυτήν θα τεθούν οι βάσεις και οι κεντρικές κατευθυντήριες για τη μορφή που θα λάβει η θεσμική αναδιάταξη στο εσωτερικό της Ε.Ε., εξαιτίας της φυγής της Βρετανίας από το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Και η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί και καταγράφει τις αντιδράσεις και τις τοποθετήσεις των επιμέρους «παικτών», προκειμένου να χαράξει τη δική της στρατηγική.

Επιδίωξη της Αθήνας, οι αλλαγές που θα δρομολογηθούν «να είναι προς θετική κατεύθυνση», όπως αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη.

Στη σύνοδο της Μπρατισλάβας η ατζέντα θα επικεντρωθεί σε δύο ζητήματα: την ανάπτυξη και το προσφυγικό. Η «θετική κατεύθυνση» που η Αθήνα επιθυμεί και θα επιδιώξει είναι, όσον αφορά το πρώτο σκέλος, η κατά το δυνατόν μεγαλύτερη χαλάρωση των πολιτικών λιτότητας και του Συμφώνου Σταθερότητας και η ενίσχυση των κονδυλίων για αναπτυξιακά προγράμματα, με αναπροσανατολισμό τους προς τις πλέον αδύναμες χώρες. Ετσι, οι σχετικές δηλώσεις, χθες, του επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος επανέλαβε την αναφορά του για διπλασιασμό των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων και μίλησε για ανάγκη να υπάρξει «ευφυής ευελιξία» στην εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας, έγιναν δεκτές με απόλυτη ικανοποίηση από την κυβέρνηση. Ενισχυτικές προς τις θέσεις αυτές στη συζήτηση που θα γίνει στην Μπρατισλάβα θεωρούνται οι σχετικές αναφορές που συμπεριελήφθησαν στη Διακήρυξη των Αθηνών από τους ηγέτες των ευρωμεσογειακών χωρών οι οποίοι συναντήθηκαν στην Αθήνα την περασμένη Παρασκευή.

Οσον αφορά το προσφυγικό, στην κυβέρνηση βλέπουν με εντεινόμενο προβληματισμό την αύξηση του αριθμού προσφύγων και μεταναστών στη χώρα μας. Ο επίσημος συνολικός αριθμός ξεπέρασε πλέον τις 60.000, με τις ημερήσιες εισόδους να πλησιάζουν πολλές φορές τις 200. Η Αθήνα επιμένει ότι μόνη λύση είναι η εφαρμογή της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας, με επιτάχυνση των επιστροφών από την Ελλάδα στην Τουρκία και υλοποίηση των προγραμμάτων επανεγκατάστασης και μετεγκατάστασης προς τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. Σταθερή διεκδίκηση της κυβέρνησης, καθώς οι συζητήσεις για ένα Ρlan B συνεχίζονται, είναι η αναθεώρηση της Συνθήκης Δουβλίνο ΙΙ. Η δημόσια διατύπωση ανάλογου αιτήματος και από τη Μάλτα δίνει έναν σύμμαχο ενόψει της συνόδου της Μπρατισλάβας. Η αναφορά του κ. Γιούνκερ στην ανάγκη για αλληλεγγύη και δίκαιη κατανομή των βαρών ανάμεσα στα κράτη-μέλη έφερε ικανοποίηση στην Αθήνα, καθώς συμπίπτει με τις πάγιες διεκδικήσεις της.

Εν τω μεταξύ, συνέχεια δόθηκε χθες στο θέμα των αναφορών του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, για το χρέος και την παραπομπή οριστικής λύσης μετά το 2018. Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ερωτηθείς για το ποιος έχει δίκιο στο ζήτημα ελάφρυνσης του χρέους, ο κ. Αλέξης Τσίπρας ή ο κ. Δραγασάκης, άφησε ανοιχτό το θέμα, καθώς σχολίασε: «Σε κάποιες ερωτήσεις δεν μπορείς να απαντήσεις, γιατί είναι σα να χτυπάς τον φίλο σου», για να προσθέσει ότι «πάντως ο Δραγασάκης δεν είπε ακριβώς αυτό που λέτε».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή