Στόχος, η λύση-εξπρές του Κυπριακού

Στόχος, η λύση-εξπρές του Κυπριακού

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η δέσμευση των δύο ηγετών Νίκου Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακιντζί για την εντατική συνέχιση των διαπραγματεύσεών τους, με στόχο την επίλυση του Κυπριακού μέσα στο 2016, αποτελεί ίσως το σημαντικότερο στοιχείο του κοινού ανακοινωθέντος που αναγνώσθηκε χθες στη Λευκωσία από τον ειδικό σύμβουλο του ΟΗΕ, κ. Εσπεν Μπαρθ Αϊντε. Το κοινό ανακοινωθέν πoυ ανέγνωσε ο κ. Αϊντε, πλαισιωμένος από τους δύο ηγέτες, ήταν μια ουδέτερη ανακεφαλαίωση των τελευταίων οκτώ συναντήσεων των κ. Αναστασιάδη και Ακιντζί. Το επόμενο επεισόδιο θα διαδραματισθεί, εκ των πραγμάτων, στη Νέα Υόρκη, όπου –μετά το πέρας της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ– στις 25 Σεπτεμβρίου, οι κ. Αναστασιάδης και Ακιντζί θα συναντηθούν με τον γ.γ. του Οργανισμού, κ. Μπαν Κι Μουν.

Στο ανακοινωθέν των δύο ηγετών τονίζεται ότι «όλα τα κεφάλαια συζητούνται αλληλένδετα» και επισημαίνεται η επίτευξη «σημαντικής προόδου» στα κεφάλαια «της διακυβέρνησης και του διαμοιρασμού της εξουσίας, της οικονομίας, των θεμάτων Ε.Ε. και του περιουσιακού». Ωστόσο, όπως τονίζεται, «παραμένουν ορισμένες ουσιαστικές αποκλίσεις» στο εδαφικό, τις εγγυήσεις και την ασφάλεια επί των οποίων «οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις και θέσεις εν είδει brainstorming». Στο ανακοινωθέν τονίζεται ότι σε αυτά τα ζητήματα παραμένουν σημαντικές διαφορές, ωστόσο «υπάρχει ισχυρή αποφασιστικότητα για την επίλυσή τους κατά έναν τρόπο αμοιβαία αποδεκτό». Ως προς το σκέλος της συνάντησης με τον κ. Μπαν στη Νέα Υόρκη, τονίζεται ότι οι δύο ηγέτες θα περιγράψουν στον γ.γ. του ΟΗΕ την τρέχουσα κατάσταση των διαπραγματεύσεών τους, θα τον ενημερώσουν για τα έως τώρα επιτεύγματά τους, αλλά και τις προκλήσεις που απομένει να αντιμετωπισθούν. Επισημαίνεται, χαρακτηριστικά, ότι «θα ανταλλάξουν απόψεις μαζί του και θα του ζητήσουν να εντείνει την προσωπική εμπλοκή του στη διαδικασία κατά τους επόμενους μήνες».

Επιστρέφοντας στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε πως το «Δελτίο Τύπου που ανέγνωσε ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ απεικονίζει πραγματικότητες». Οπως είπε, απεικονίζει«αυτά τα οποία καταγράφονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», και συμπλήρωσε πως κάθε άλλη πληροφορία, «φιλολογία και παραφιλολογία» απλώς συντείνουν στη δημιουργία κλίματος αρνητισμού, το οποίο «δεν ευσταθεί».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή